Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dünyaca, fabl, nelerdir, ünlü, örnekleri

Dünyaca Ünlü Fabl Örnekleri Nelerdir

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

KELİLE ve DİMNE
Kelile Ve Dimne Günlerin birinde iki arkadaş yaşarmışBu arkadaşların biri çok dürüstçok aklıllı ve de çok çalışkanmışDiğer arkadaşı ise yalancıtembel ve çok kurnaz biriymişDürüst olanın ismi Kelilediğerinin ismi se Dimne’ymiş
Bir gün bu iki arkadaşın yaşadığı ülkenin padişahıülkede hiç vezir bulamamışDimne ile Kelile arasında bir seçim yapacakmışO da Dimne’yi seçmişÇünkü o çok kurnaz biriymişÜlkenin kralı onu vezir yapmışOna çok güveniyormuş
Günün birinde kral odada yalnız başına otururkenbir ses gelmişÇok derin bir sesmişBu sesin kaynağını öğrenmek için araştırmalar yapmışAma hiç kimseye de söyliyemiyormuş derdiniÇünkü koskoca bir kralbir sesten korkarmıymış hiç!Her ne iseDimnekralın birşeylerden korktuğunu biliyormuş
Bir günDimne yine kralın yanındayken yine o ses gelmişSes bir inek sesiymişAma kral bunu çözememişKral korkuyla orada dururken Dimne neden korktuğunu anlamışSesin kaynağına doğru yol almışİşte o zaman kral sesin bir inekten geldiğini sezinlemiş(Nihayet!)Kralbu ineği çok severmişHer gün onunla oynamaya başlamışDimne bu olayı kıskanmaya başlamışVe bir iftira uydurmuşKrala şöyle demiş”Sayın kralımbu inek sizin tahtınıza göz koyuyorBunun böyle sürüp gitmesine göz yumamazsınız sanıyorum”demişKral da düşünmeye başlamış
O düşüne dursunDimneineğin yanına gidip şöyle demiş”Bak inek kardeşben kralın yanından geliyorumKral yakında seni kesip kendine yemek olarak pişirecekSen buradan kaçamazsın daBenden söylemesi”demişAma inek bunu pek kafasına takmamış kral kadarFakat içinde hâlâ bir şüphe varmış doğrusu
Yine günlerden bir gün kral onun yanına gitmişBunu gören inekhemen ona saldırmaya başlamışKral bunu görünce Dimne’nin sözlerini doğrulamaya başlamışHemen ineği öldürtmüş
Aradan 2 yıl geçmiş Kral yaptığıdan pişmanmışAma bir şey de yapamamış Dimne’yeÇünkü onu suçsuz olarak görüyormuş
Annesi o anda içeri girmiş:
-Bak evladımdemişSenDimne’nin suçsuz olduğuna inanmaya devam et Ama şunu da bil kibugün ineğini öldürenyarın seni de öldürürEğer canını seviyorsan öldür onu…
Kral bu sözlerden etkilenmişVe Dimne’yi öldürmüş Kelile isebu durumdan etkileniphastalanmışVe sonunda ÖLMÜŞ…
Bu iki arkadaşın sonu böyle bitmişEğer Dimne bunları söylememiş olsaydışu anda yaşayabilirdiHem de vezir olarak…

ARSLANLA FARE
Herkese saygı göstermeli elden geldikçe
Umulmadık kimselerden fayda görür insan
İşte bu gerçeği anlatan bir hikaye
Daha nice bin hikaye arasından
Pençesi dibinde bir arslanın
Dalgınlıkla bir fare çıkıverdi
Bu fırsatı kullanmadı sultanı ormanın
Fareye dokunmayıp bir büyüklük gösterdi
Bu iyiliği boşa gitti sanmayın;
Kimin aklına gelir ki bir an
Fareye işi düşer arslanın?
Ama o da bir gün dışarı çıktı ormandan;
Gitti tutuldu bir ağa
Ne çırpınma ne kükreme … Kâr etmez tuzağa
Bay fare koştu; dişiyle arslanın ağını
Öyle bir kemirdi ki ağ söküldü nihayet
Sabırla zamanın yaptığını;
Ne kuvvet yapabilir ne şiddet
“İyilik eden iyilik bulur
“Hizmet et benim için hizmet edeyim senin için
“İyilik iki baştan olur

ŞAHİN İLE HOROZ
Şahin tatlı bir daire çizerek süzüldü yüzyıllık çınar ağacının dalına kondu Gerçi kendisini hafif hafif esen rüzgarın kollarına bırakmıştı ama; yine de yorulmuştu inerken Bir süre konduğu dalda soluklandı üzerindeki tozları silkeledi ve "Biraz kestireyim" diyerek iyice yayıldı
Tam bu sırada bir ses duydu Horozun biri bağırtıyla kaçıyordu Çınarın altına geldiğinde soluk soluğa kalmıştı Dönüp arkasına baktı kimsenin gelmediğini görünce rahatladı
Horozun kaçışını izlemiş olan şahin:
- Hah hah hah hah diye gülmüştü
Horoz "O da kim?" diye çevresine bakınırken şahin yukarıdan seslendi:
- Benim dostum ben şahin başını yukarı kaldır
Horoz sesin geldiği yöne kaldırdı başını şahini gördü
Şahin hâlâ gülüyordu:
- Ne oldu kimden kaçıyordun öyle?
- Tabii gülersin dedi horoz sana göre bir şey yok
- Kim kovalıyordu seni?
Horoz:
- Sahibim dedi kim olacak ilerideki çiftlikte yaşıyorum
- Size şaşıyorum dedi şahin sahipleriniz henüz yumurtadan yeni çıkmış bir yavruyken özenle besleyip büyütüyorlar sizler için güzel evcikler yapıyorlar kümeslerde bir eliniz darıda bir eliniz arpada yaşayıp gidiyorsunuz yine de size yaranamıyorlar… Yahu kendisine bu kadar yararı dokunan insanlardan kaçılır mı?
Horoz şahinin küçümseyici sözlerini dinledikten sonra:
- Sen dedi bir şahini tavada kızarırken veya şişe geçmiş közde pişerken gördün mü hiç?
- Yook dedi şahin laubali bir tutumla ne olacak?
- Ben dedi horoz; çok horozlar tavuklar gördüm sahibim pişirirken ona nasıl güvenebilirim?

TAVŞAN İLE KAMLUMBAĞA
Tavşan ikide bir böbürleniyor:
-Kimse benden hızlı koşamaz diyormuş Sonunda kaplumbağa dayanamamış:
-İstersen yarışalım demiş
Koşuya başlamışlar Tavşan epeyce yol aldıktan sonra "Hıh o sırtı kabuklu hayvancık sürüne sürüne kim bilir ne zaman sonra bana yetişir?" diye düşünmüş
-Şu ağacın altına biraz uzanıp dinleneyim demiş Uyuyakalmış
Kaplumbağa ağır yürüyüşü ile yürümüş yürümüş hiç dinlenmeden yol almış
Tavşan bir ara gözünü açmış Bir de ne görse beğenirsiniz kaplumbağa neredeyse yarışı bitirmek üzereymiş Hemen fırlamış rüzgar gibi koşmaya başlamış Ama ne çare kaplumbağaya yetişememiş
Böylece tavşan yarışı kaybetmiş Aldırış etmemenin cezasını çekmiş Kaplumbağa ise düzgün adımlarla durmadan yürüdüğü için yarışı kazanmış

ZALİM ASLAN
Vaktiyle ormanın birinde canavar mı canavar bir aslan varmış Çok kan döker canını yakmadık tek bir hayvan bile bırakmazmış O yaşadığı sürece hiçbir hayvan rahat yüzü görmemiş Bütün hayvanlar ondan nefret eder ölümünü beklermiş
Bu zalim aslan sonunda yaşlanmış Gücü kuvveti kalmamış Ağzındaki dişler de dökülünce herkesin maskarası olmuş Hiçbir hayvan ona yardım etmiyor ve onunla konuşmuyormuş Hayvanlar bir gün oturup karar almışlar; "Gelin hep beraber bize bunca kötülük eden bu zalim aslanı iyice bir dövelim Yaptıklarının cezasını az da olsa görmüş olsun böylece"
Sonunda bütün hayvanlar aslana saldırmış İyice bir dövmüşler onu Birisi boynuz vuruyor diğeri çifte atıyor bir başkası ısırıyormuş Böylece; yaman bir öc almışlar aslandan

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com