Fiiller Ve Özellikleri Nelerdir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fiiller Ve Özellikleri Nelerdir?Fiiller ve özellikleri nelerdir? Fiiller iş oluş durum ve hareket bildiren sözcüklerdir ÖRNEK: “Yürü gidelim; bu iş olmaz ” dedi Fiillerin sonuna “-mek -mak” ekleri getirildiğinde anlamlı olur ![]() ÖRNEK: Bu akşam kardeşinin yanına var (eylem)*Kardeşimin güzel bir evi var (isim)Fiiller anlamlarına göre üçe ayrılır: 1) Nesne alan iş yani hareket bildiren ve “neyi kimi” sorularına cevap veren fiiller kılış fiilleridir ÖRNEK:Bu işi olsa olsa sen yaparsın ![]() *Baba koruk yer oğlunun dişi kamaşır![]() *Yemeğin tadını çok beğendik ![]() *Mum dibine ışık vermez derler2)Nesne almayan öznenin içinde bulunduğu durumu gösteren fiiller durum fiilleridir![]() ÖRNEK:Su uyur düşman uyumaz![]() *Can çıkar huy çıkmaz![]() *Teyzesi bize dün sabah geldi![]() 3)Kendiliğinden ve zaman içinde gerçekleşen fiiller oluş bildirir ![]() *Yine yeşillendi fındık dalları *Genç yaşta ağardı saçlarım ![]() *Korkudan beti benzi sararmış ![]() *Bu eylemler “değişerek yeni bir görünüm kazanma” anlamı verir ![]() *Elleri ayakları kabarmıştı![]() *Denize gidince epey bronzlaşmış *Fiiller “-me - ma -mez maz” ekleriyle olumsuz yapılabilir![]() *Gülme komşuna gelir başına![]() *Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez ![]() *Yoldan kal yoldaştan kalma ![]() *Geniş zaman eki olumsuz yapıldığında “-mez –maz” olarak değişir ![]() *Nuh der peygamber demez![]() *Fiiller tekil ve çoğul tüm kişilere göre haber ve dilek kipleriyle çekimlenebilir *Ben hazırlandım artık gidebiliriz; dedi![]() *Erken yatın yarın işe gideceğiz *Şart kipiyle çekimlenmiş fiiller yan cümlenin yüklemi olabilir ![]() *Erken gelirse birlikte gidelim ![]() * “-yor” eki yerine “-mekte - makta” eki de kullanılabilir *O zamanlar büyük bir şirkette çalışmaktaydım ![]() *Haber kipleri “zaman”anlamı taşır dilek kipleri “zamn” anlamı taşımaz![]() * Şimdi polisler gelecek artık çıkalım ![]() Çekimli fiil sorulduğunda “kip kişi olumsuzluk” ekleri alabilen ve yüklem olan fiiller anlaşılır![]() ·İçimden şu zalim şüpheyi kaldır ![]() *Ya sen gel ya beni yanına aldır ![]() *Mecnun um Leyla mı gördümBir kerecik baktı geçti Ne sordum ne de söyledi Kaşlarını yıktı geçti *Cümledeki yargı sayısı sorulduğunda “çekimli fiiller fiilimsiler ve ek – eylem alarak yüklem olmuş ad soylu sözcükler” sayılır![]() *Garibim namıma Kerem diyorlar*Hastayım derdime verem diyorlar*Aslımı el almış harem diyorlar*Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış’ ım ben *Senin dudakların pembe ellerin beyaz *Al tut ellerimi bebek tut biraz Fiillerde Anlam (zaman kip) Kayması:*Bir fiil kipinin kendi anlamı dışında kullanılmasına “anlam kayması” denir ![]() *Kardeşim ve ben bu okuldan mezun olduk ![]() Anadolu’nun kapıları 1071’de açıldı (öğrenilen geçmiş zaman)*Dün akşam komşulara gitmişler ![]() Saçların çok güzel olmuş ![]() Eyvah anahtar kapının üstünde kalmış!(Sonradan fark etme)*Yarın ki sınav için çalışıyor ![]() İki yıldır ÖSS’ye hazırlanıyor (devam eden iş)Az sonra en sevdiğim dizi başlıyor (gelecek zaman)Yedi yıl önce bu şehre yerleşiyorlar (geçmiş zaman)Her sabah geç kalıyor okula (geniş zaman)*Haftaya bu işi de bitireceğiz ![]() Bu iş sabaha mutlaka bitecek (emir) Karşıdaki adam Ali’ nin dayısı olacak (gereklilik )*Yıllardır tanırım kimsenin işine karışmazBen doğmadan önce kardeşim tifodan ölmüş (geçmiş zaman )Biraz sabret biz de az sonra geliriz (Gelecek zaman )Akşamki davete bu işi bitirir öyle giin (emir)*Şu binayı bir de ben göreyim Arkadaşlar sessiz olalım! *Yarın toplantının hazırlıkları yapmalıyım ![]() Tam bir saat sonra burada olmalısın(emir) Şimdi İstanbul da olmalı Boğaz da çay içmeli (istek)*Derhal burayı terk edin! Allah’ım sen aklımı koru!(rica) *Fiiller ek –eylemin “idi imiş ise” ekleriyle kullanılarak bileşik zamanlı yapılır![]() Sen gien yaşayamam Ölürse ten ölür canlar ölesi değil![]() Ben ölürsem akşam üstü ölürüm![]() Gidiyordum gurbeti gönlümde duya duya Akşamlar bir roman gibi biterdi ![]() Üşürdüm içim ürperirdi![]() Mesutmuş seviyormuş kocasını ![]() Söz olurmuş olsun ; sevgilim değil misin?Yağmurlardan sonra büyürmüş başak ![]() Meyveler sabırla olgunlaşırmış ![]() *Sıralı cümlelerde bileşik zaman eki son fiilde verilebilir ![]() Beraber oynar çalışır film izlerdik![]() Erkenden kalkar kahvaltıyı hazırlar işe gidermiş![]() Beni arar bulamazsa telaşlaşmasın ![]() Ekeylemin üç görevi vardır: 1 Ad soylu sözcükleri yüklem yapar![]() Hastayım yalnızım üstelik param yok![]() Beş yaşındaydım kimsesizdim![]() Hepimiz kardeşiz Müslüman ız Hastaysan yorgunsan hiç gelme![]() 2 Basit zamanlı fiilleri bileşik zamanlı yaaparBöyle olacağını bilmeliydim Bir daha aramayacaksın ![]() Babam öğrenirse çok kızardı ![]() 3 Basit zamanlı fiillere getirilen “dir” ekeylemi cümleye olasılık kesinlik anlamı getirir![]() Bu konu kapanmıştır artık bunu tartışmayalım (kesinlik)Babam geç kalacağımızı öğrenince çok kızmıştı (olasılık)Ders bitmiştir gidebilirsiniz (kesinlik)Şu saatlerde evine varmıştır (olasılık)
|
|
|
|