Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akımlar, etkilendiği, fünun, romancılarının, serveti

Servet-İ Fünun Romancılarının Etkilendiği Akımlar

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Servet-İ Fünun Romancılarının Etkilendiği Akımlar

Servet-i Fünun Romancılarının Etkilendiği Akımlar Nelerdir?

Roman temsil ettiği akıma göre romantik roman natüralist roman realist roman; konusuna göre aşk romanı toplumsal roman polisiye roman macera romanı gibi isimler alır Servet-i Fünûn yazarları yakından takip ettikleri Fransız yazarların etkisiyle realist roman anlayışını benimsemişlerdir Realist romanlar olayları kişi ve çevreyi gerçekçi bir şekilde anlatır Yazarlar kendi duygu ve düşüncelerini esere yansıtmazlar Olaylar ve kişiler karşısında tarafsız kalırlar Realist romanlarda eserin üslubu yapmacıksızdır Servet-i Fünûn yazarları romanda realist ve natüralist yazarları örnek almışlardır Realist romanda gözlem ve araştırma ön planda his ve hayal unsurları ise ikinci plandadır Realist romanlarda gerçekler görülenler ve incelemelerin ortaya koyduğu sonuçlar önemlidir Gözlem önemlidir Yazarlar gerçeğe uygun çevre betimlemeleri yapmıştır Bu dönem romancıları esere kendi duygu düşünce ve hayallerini karıştırmaz kişiliğini gizler Bunun için de olayları kişileri iç ve dış özellikleriyle psikolojik yönleriyle objektif bir şekilde anlatır Dil ve üslup olaya ve olayın kahramanının kişiliğine uygun olarak kullanılır Natüralist romanlarda bilime ve araştırmaya daha çok önem verilir Natüralistler gerçeğe bağlılıkta ve sosyal meseleleri araştırmada realistlerden çok daha fazla bilimsel metodlara bağlıdır Toplumu âdeta bir laboratuvar olarak düşünürler ve eserlerini bu laboratuvar içinde bilimsel verilere bağlı kalarak yazarlar Servet-i Fünûn yazarlarının romanlarında realizm belirgindir Sanat sanat içindir anlayışından hareketle sanatçılar dil ve anlatıma önem vermişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com