|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, anlatımın, genel, hakkında, kuralları, nelerdirsözlü, sözlü |
![]() |
Sözlü Anlatımın Genel Kuralları Nelerdir?Sözlü Anlatım Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sözlü Anlatımın Genel Kuralları Nelerdir?Sözlü Anlatım HakkındaSözlü Anlatımın Genel Kuralları Nelerdir?Sözlü Anlatım Hakkında a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ç ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() DİKSİYON Ses ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diksiyonda başarı; kişinin okuduğunu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen bir tek kelimenin telâffuzu bile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sesimizin niteliği hakkında bilgi sahibi olabilmek için kimi basit paragrafları yüksek sesle birçok kez okumak yararlıdır ![]() ![]() ![]() Bu alanda başarılı olabilmek için aşağıda belirtilen iyi bir konuşma sesinin niteliklerini bilmek gerekir ![]() * Sesin işitilebilir olması * Canlılık * Sesin ayarlanması * Anlatımda değişiklik * Temiz ve doğru söyleyiş “Hitabette galip gelen ![]() ![]() Karşılıklı konuşmanın ilk istediği şey açıklık ve bütünlüktür ![]() ![]() ![]() Dinleyiciler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ses doğru çıkaklarında çıkarılmalı ve iyi tınlamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ses perdesinin düzeyi (esneklik); pes ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sesin esnek olmasının şu anlamları vardır: Kuvvetli ve yüksek ton: öfke ![]() Tatlı ve biraz yükselen ton: sevgi ![]() Hafif sesle orta ton : düşünce ve sükûnet Bir yukarıdakinin daha üstünde ton : ateşlilik ve ciddiyet Kuvvetli bir sesle alçak ton: duygu ve düşüncede dayanıklılık Tatlı bir ses ve alçak ton: ağırlık Fısıltı hâlinde ton: sinsi ve aldatıcı bir durum Sesin ton değişiklikleri ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|