Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hatay, oruk, usulü

Oruk (Hatay Usulü)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Oruk (Hatay Usulü)





Oruk Tarifi (Hatay Usulü) - Oruk nasıl yapılır?

tarifimiz Antakya yöresine ait bir tarif


Malzemeler





Köftesi için

• 1 kg ince bulgur
• 1/2 kg tavuğun göğüs eti (aslında yağsız ince çekilmiş kıyma kullanılır ama tavuktan daha özlü olduğu için daha iyi sonuç veriyor)
• 1 baş soğan
• Biraz kimyon
• 1 bardaktan az un
• Renk ayarına göre 3-4 kaşık biber salçası
• Biraz tuz
• Su





Kıyması için

• 400 gr orta yağlı kıyma
• 5 tane soğan
• 150 gr ceviz içi (doğranmış veya az robottan geçmiş)
• Karabiber
• 1 demet maydanoz
• Sıvı yağ ve zeytinyağı

Kızartmak için

Sıvı yağla zeytinyağı karışık

Yapılışı


Önce iç malzeme yani kıyması kavrulur Suyunu çekip kavrulan kıymaya sıvı yağ eklenir veya yarı yarıya zeytinyağı karışık olabilir İyice kavrulan kıymaya soğanı eklenir (ince doğranmış) Onunla da öldürdükten sonra karabiber tuz ve ceviz içi konularak devam edilir En son içine mayanoz koyup altı kapatılır karıştırılır (Kayınvalidemin köyünde içine haşlanmış nohutu biraz ezip (dişe gelecek kadar) onu da katarlar Ama bence sade cevizli daha güzel olur

Şİmdi köftesinin hazırlanmasını anlatayım Önceden bulgur biraz ıslatılır Sonra köftesi kıyma makinesinden 2 kez çekilir Yoksa robottan az su koyarak çekilir Tavuğun göğüs eti de robotta çekilerek özleştirilir Sonra bulgur 2kez kıyma makinesinde çekilirken tavuk eti ve biber salçası yarım baş soğan da eklenir Biber salçası göz ayarı resimdeki gibi çok kırmızı olmayacak şekilde konur Gerekirse yoğurup karıştırdıktan sonra az gelirse tekrar eklenebilir Sonra çekilmiş karışıma kimyon un az tuz (biber salçasında da tuz olduğu için ona göre) eklenip karıştırılarak yoğrulurTabi iyi çekildiği için fazla yoğrulmaya gerek yok Bazıları 1 de yumurta kırıyor köftesine yapışsın özleşsin diye

Köftemiz hazırlandıktan sonra bazıları eliyle oyarak içini doldurur ama kolayı çıkmış Kıyma makinemizin ucuna boru gibi çıkartan aleti takıp yaptık biz İsteyen hiç bişey yapamıyorsa köftenin dış malzemesini ince bir şekilde bir tepsiye basarak ta yapabilir Sonra kıymasını ortasına döküp yayar Sonra da üstüne gene köfteyi eliyle ince parçalar halinde kıymanın üstüne koyarak kıymanın üstünü örtene dek yapar Sonra baklava gibi kesip üzerine sıvı yağ sürüp fırına verilerek te olur Yani börek gibi İçini doldurup tepsiye dizdikten sonra sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kızgın yağda içli köfteler kızartıllır Bizde içli köfteye oruk denir Afiyet olsun







Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.