![]() |
..Eğitim Dair ... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..Eğitim Dair ...Muallimin Yeri İnsanın, doğumundan ölümüne kadarki bütün hayatının her anında izleri bulunan, muallimdir ![]() ![]() Yokluk âleminden varlığa çıkarılan insan, nihayetsiz ihtiyaçlar, sınırsız istek ve arzularla doludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte nasıl insanların şahsi hayatlarında muallimin tesiri büyükse, devletlerin kurulmasında ve yıkılmasında da tesiri azimdir ![]() Medeniyetler muallimle kuruldu ![]() ![]() İlk insan, ilk peygamber, dolayısıyla ilk muallimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük devlet adamları, büyük muallimlerin dizleri önünde büyümüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu’ya yerleşen Oğuzlar, Nizam-ül Mülk gibi muallimler sayesinde ümranlar kurdular, sahibi oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayezid’i Yıldırım, Mehmed’i Fatih, Selim’i Sultan yapan ruh, muallimleriyle onlara verildi ![]() Âlimin atının ayağından sıçrayan çamuru mukaddes tanıyan şuur, o âlim sayesinde kazanıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu zamanda birbirine düşman, hisleri dumura uğramış, merhametsiz bir cem’iyyet halinde isek, bunda en büyük pay muallime düşer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muallim, ilmiyle amel eden olmalıdır, dedik ![]() ![]() ![]() ![]() O, lafların ötesinde, teorilerin verasında, hipotezci ve kalıpçı anlayışlardan beri, çilesi çekilmiş, ızdırabı sindirilmiş, canlı, semereli hayatın sahibi olarak arz-ı endam edip, bütün insanlığa numune-i misal olsun ![]() İnsanın yükselmesi için yanındakinin alçalması şartı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
..Eğitim Dair ... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..Eğitim Dair ...![]() Artık dayanamıyorum, dedi göz ![]() ![]() ![]() ![]() Kulak lâfa girdi ![]() Ya ben? Şehrin gürültüsü gibi 100 desibelin üzerindeki metalik gıcırtılarla titreşmekten genç yaşta ihtiyarladım ![]() ![]() Direnecek gücüm kalmadı ![]() Kısık kısık öksürükler akciğerlerin homurtusu duyuldu: Bir de bana sorun arkadaşlar halimi ![]() ![]() ![]() ![]() Yanık kokuları sala sala deri geldi: Ah kardeşlerim, ya benim derdim ![]() ![]() Dil söylenmeye başladı: Yedikleri, içtikleri şeyleri hiç sormayın ![]() ![]() ![]() ![]() Kokuyoruz ![]() Kaşına kaşına ayaklar lafa girdi: Bütün gün üzerimde şişman birini taşımak ne demek, bana sorun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyin konuşmalara katıldı: Tefekkür için, Yaratan’ı (cc) bulmak, tanımak için, O’nun rahmetini, şefkatini, güzelliğini ve diğer isimlerini, kâinatta harf harf söküp okumak için yaratılmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() En sonunda kalp, manevi boyutuyla birlikte, ağır ağır adımlarla yanlarına geldi: Hepiniz haklısınız ![]() ![]() Ben manevi yönümle, sonsuza kanatlanıp uçmak için yaratıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün organlar ayaklanmıştı, sesleri giderek yükseliyordu ki pürtelaş önsezi koşarak geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haber üzerine bütün organlar sahiplerini Rablerine (cc) şikâyete karar vermişti ki yollarını gözleri yaşlarla dolu ümit kesiverdi ![]() Durun kardeşlerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, bu hikâyenin sonu nasıl biter bilinmez, ama bilinen bir şey varsa o da hepimizin verilen nimetlerden teker teker sorulacağı ![]() Yüce Allah utandırmasın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
..Eğitim Dair ... |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..Eğitim Dair ...Okul öncesi dönem adı verilen 0-6 yaş arası, öğrenmenin altın çağı olarak tanımlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okul öncesi eğitimi kim verir? Bizim kültürümüzde çocuk hayatın içinde; annesinin yanında, dede ve ninelerinin masallarıyla, kardeş, akraba ve komşu çocuklarıyla oynayarak, yetişkinlerin davranışlarını taklit ederek, onların her halini örnek alarak büyür ve kişilik kazanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu bir gerçektir ki, dünyada çok sayıda çocuk kapasitelerini tam olarak geliştiremedikleri ortamlarda büyümektedirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurum merkezli programlar çocuklara bir kurum çerçevesinde hizmet verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak, kurumlar arasındaki farklılıkları gidermek için standart oluşturmak, toplum tabanlı eğitim verilebilmesi için yazılı, sözlü ve görüntülü program hazırlamak devletin hedefleri arasında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okul öncesi eğitimin neticeleri Okul öncesi eğitimin neticeleriyle ilgili değerlendirmelerin hangi kriterlere göre yapılacağı önemli bir problemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erken bakım ve eğitimin en yüksek seviyede olduğu İsveç'te, çocuğun gündüz bakımı ne kadar erken başlarsa uzun vadeli yararların o kadar fazla olduğu bulunmuştur ![]() ![]() Okul öncesi eğitim ve sosyalleşme Her toplumun çocuk yetiştirme gâyesi farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de genel olarak ailelerin çocuk yetiştirmede ön plânda değer verdiği vasıflar arasında anne-babanın sözünü dinleme, kibar ve uysal olma, insanlara sevgi gösterme ve onlarla iyi anlaşma gibi sosyal davranışlar yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukta özgüven, inisiyatif kullanma ve bağımsız haraket edebilme duygusunun gelişebilmesi için yakın sosyal çevresinin ve en başta annesinin desteklemesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk üç yaşına geldikten sonra, yeni şeyler deneyebilmek için yaşıtları ve daha büyük çocuklarla birlikte oynama ihtiyacı duyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplumsal kurallarla çevrili bir ortamda özgür davranmayı başarır ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak, çalışan anneler mesai saatlerinde çocuklarının bakımını bir başkasına vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
..Eğitim Dair ... |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..Eğitim Dair ...Türkiye’de ve dünyada insanın verimli hale getirilmesi denince herhalde akla gelen ilk şey eğilim ve eğitime hazırlık kurumlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuya temel teşkil etmesi açısından çocukla ilgili, özellikle de onun cinsiyeti üzerine bazı belirlemelerle giriş yapıp söyleyeceklerimizi bu doğrultuda sıralamak istiyoruz ![]() Evvela çocuk adına eğitimin temel olarak alınması söz konusu ise daha ana rahminde çocuğun teşekkülü için şartlar oluşmadan, anne ve baba adayının kendilerini bu yeni durum için hazırlamaları gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki acaba nedir bu şekillenme? Gerçekten beynin şekillenmesindeki fark bu kadar açık mıdır ki eğitimi etkilesin ve belirleyici faktör olsun? Evet Beyin cinsiyet üzerinde çok tesirli bir organdır” diyerek başlıyor araştırmalar ve “Zihindeki cinsi kimliğin şartlandırma ve kültür değil de biyolojik programa göre tayin edildiği gerçeğinde herhangi bir kuşkuya yer yoktur” diyerek araştırmacılar kendilerince şüpheye dahi imkan vermiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa bir iki örnekle anlattığımız bu araştırmalar göstermiştir ki kız ve erkek beyni farklı bir yapılanma gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu veriler yüzlerce araştırmacı tarafından tartışılmış ve aşağıdaki sonuçlara varılmıştır: - Beyin yapısındaki farklılık- lar cinsiyetler arasında davranış ve kabiliyet farkları oluşturur ![]() - Kız ve erkek beyinlerinin belirli bölümleri tarafından kontrol edilen becerilerde her iki cinsiyet de daha başarılı olur ![]() - Kızlar okumayı erkeklerden daha çabuk öğrenir ![]() - Kızlar sözel testlerde daha başarılı olur ![]() - Erkekler uzay-mekana ait becerilerde daha başarılı olur ![]() - Kızlar soyut matematik problemlerinin çözümünde sözel metotları daha çok kullanır ![]() - Kızlar erkeklere nazaran daha önce konuşur ve onların kelime dağarcığı daha geniş olur ![]() - Erkeklerin nesne yönelimli bir yapıları olur ![]() -İlkokul çağlarında kızların erkeklere kıyasla okumayı daha çabuk söktükleri ve bu yüzden erkek öğrencilerin aptal öğrenci olarak itham edildiği ve bunu şuur altına atarak sonraki eğitim hayatında olumsuz etkilendikleri bir gerçektir ![]() -Kızlar erkeklere oranla öğretmenleriyle daha iyi ilişkiye girerek derse daha aktif katılır ![]() -Eğitimdeki matematik ve nesne yönelimli derslerde erkekler daha üstün başarı gösterir , kızlar ise geride kalıp beceri çıkmazına girer ![]() Bu verilerden yola çıkarak eğitimde cinsiyet üzerine yeni bir ilmi şekillenmeye gidilmelidir ![]() ![]() Bu meseleye bir de öğretmen açısından bakılmalıdır ![]() ![]() Kadın ve erkek arasındaki bu farklılık öyle sanıldığı gibi yüzeysel değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim sürecinin anaokulu ve ilköğretim gibi ilk döneminde erkek çocuklar pek başarılı olamıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() John HOPKINS Üniversitesi, Boston’daki üstün yetenekli çocuklar arasında 1972 yılında bir yetenek araştırması yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkeklerin mantık yürütmede, kızlarınsa toplama çıkarma gibi aritmetik becerilerde daha iyi olduklarını ileri süren teoriyi tartışan araştırmacılar, okulda matematik müfredatını kızlara ve erkeklere göre ayrı uygulamış, ama cinsiyetler arasında bu beceri farklılıklarının cinsiyetler ayrı ayrı disiplinlere ayrılmadan önce ortaya çıktığını görmüşlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukların başlangıçtaki bu engellerin üstesinden gelebildikleri hakkında deliller vardır ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak, denilebilir ki kız ve erkek kendi platlormunda değerlendirilerek, yaratılışları gereği her ikisi de en uygun yere konmalıdır ki en faydalı ve verimli bir istitade olsun ![]() ![]() ![]() Umulur ki her fıtrat yerinde istihdam edilsin ve milleti adına her fert azami istifadeye sunulsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
..Eğitim Dair ... |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ..Eğitim Dair ...Din söz konusu olduğunda insanları genel olarak, inanan ve inanmayanlar olarak ayırırız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an Üzerine Bir Tefekkür Ancak, bu üçüncü kitlenin varlığını dikkate aldığımız zaman, dünyada birçok şeyi daha kolay anlamaya başlarız ve neler olduğu ile neden öyle olduğunu anlama imkanına kavuşuruz ![]() Bugünkü İslam dünyası, içinde, gerçek dinin az; fakat sözel, şeklî dinin çok olduğu tipik örneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dünyadaki Kur'an'ın vaziyeti çok plastik bir biçimde durumu yansıtmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Din, rahatlık değildir! O; çağrı, görev, taleptir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sebeple, İslam dünyasında, gelecekte gerçekleşecek devrim, herşeyden evvel dinî devrim olmak zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ım! İslam halklarına ve bütün dünyaya iman bağışla! Aliya İZZETBEGOVİÇ - "İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları" adlı eserinden Aliya İzzetbegoviç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|