Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuranda, sevgi

Kuran'da Sevgi

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuran'da Sevgi

Kuran'da Sevgi

ALLAH SEVGİSİ

2/165: İman sahipleri, Allah'a sevgi de çok şiddetlidir ler
5/54: Allah, sevdiği ve Kendisini seven
59/10: Rabbimiz, Sen çok şefkatli, çok merhametlisin!
5/55: Sizin gönül dostunuz Allah'tır

Allahü Teâlâ "Ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim de Beni bilsinler diye varlıkları yarattım " kutsal hadisinin sırrı ile belirmiş ve kâinatı yaratmıştır Bütün bu oluşumun sebebi aşktır Aşk, Allahü Teâlâ'nın Zat'ına ait bir özellik, bir sır ve görüntünün de bir sembolüdür Cenâbı Allah'a korku ile veya çıkar sağlama ile değil, ancak sevgiyle ulaşılabilir İnsanların gerçek dostu, velisi, sevgilisi onları " Kendi sûreti üzre yaratan " ve halifelik veren Cenâbı Hakk'tır Var oluşları gereği sevgi ile dopdolu olan kullar, yaratılanları güzel bulup sevebilirler Özellikle kadınlara, oğullara, servete karşı sevgi duyulabilir Bunlar, İlâhî Aşk yolculuğunun ilk hazırlığı olan mecâzî aşk (geçici aşk) devresidir Ancak gerçek sevgi ise, Mutlak Varlık'a duyulandır Ayette : " İman sahipleri, Allah'a sevgide çok şiddetlidirler " diye buyrulmaktadır Şiddetli sevgi ise aşktır İnsanın insanı sevmesi, gönlündeki sevgi penceresinin açık olduğunun ve imanda yücelebileceğinin işaretidir " Allah, sevdiği ve Kendisini seven " ayeti; Yüce Yaratıcı ile kul arasındaki ilişkilerin esasını sevginin oluşturduğunu belirlemektedir İlâhî Aşk'ı hissetmenin temelinde, ana-babaya sevgi ve hizmet yatar Onlara gösterilen şefkat, Allah'a gösterilmiş gibidir İmanda kemale erişin üst noktası da, Peygamber Efendimize duyulan sevgidir

Hazırlık devresi sevgileriyle olgunlaşan kul, ayrıldığı bütününe karşı sonsuz hasret ve özleyiş içine girer Nefs arınıp İlâhî Sıfat'larla yüceldikçe, ruhun sonsuz yüzdeki iletişimlerini perde perde sezmeye başlar Muhtelif devreleri olan bu şiddetli seziş ve duyuş iki kutupta toplanır Bir kutbunu İlâhî Sevgi ve Güzellik'in Kaynağı Cenâbı Hakk, diğer kutbunu ise imanda kemal mertebesine gelerek gönlünde, Allah bir nur olarak belirmiş kul teşkil eder Sevgide ilk hareket, mutlaka İlâhî Aşk'ın kaynağı Yüce Yaratıcı'dan gelir Sonunda sevgi akımı tamamlanarak Hakiki Aşk'a ulaşılır Allahü Teâlâ'ya kavuşan kul, çokluk aleminden tekliğe erişmiş, Varedenle varolan birleşmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Kuran'da Sevgi

Eski 08-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kuran'da Sevgi

Ey âdemoğlu!
Eğer sevgimi istiyorsan, kalbinden dünya sevgisini çıkar Ben, benim sevgim ve dünya sevgisini asla bir kalpte birlikte bulundurmadım

Ey âdemoğlu!
Dünya sevgisiyle birlikte benim sevgimi nasıl istiyorsun? Sevgimi ve rızamı dünyayı terk etmekte ara

Ey âdemoğlu!
İbadetim için dünyadan feragat et ki, kalbin muhabbetimle dolsun Ve bana yönel ki, sana kâfi geleyim

Ey âdemoğlu!
Bana hizmet et; zira ben, bana hizmet edeni severim Kulum beni görmeyi arzuladığı zaman bende onu görmeyi sever, isterim Kulumun nafile ibadetlerle bana yaklaşma çabası asla boşa gitmez ki, ben böyle yapmasını severim Onu istediğim zaman da, onun sözlerini işitirim

Ey âdemoğlu!
Sevgimi isteyenlere sevgimi vacip kıldım

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com