|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| halifenin, köpekden, sor, üstünlüklerigel |
Dört Halifenin Üstünlükleri..Gel Köpekden Sor Ki |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dört Halifenin Üstünlükleri..Gel Köpekden Sor KiGel Köpekten Sor Ki ![]() ![]() ![]() (Ravdat-ül ulemâ) kitâbının sâhibi, yazmış ki, fakîh Ebû Nasr fârisî dil ile hazret-i Alîden "radıy ü teâlâ anh ve kerrem ü vecheh" rivâyet eder Resûlullahın "sall ü teâlâ aleyhi ve sellem" huzûruna bir kişi geldi ve dedi ki, yâ Resûl ! Filân yehûdînin bir ısırıcı köpeği vardır Her ne zemân cemâ'ate gelmek için oradan geçerim, beni dişler [ısırır], elbisemi yırtar O yehûdîye emr edin ki, o kelbi [köpeği] habs etsin ![]() ![]() ![]() Resûlullah hazretleri kalkıp, o yehûdînin evine gitdi Yehûdî karşıladı Resûlullah "sall ü teâlâ aleyhi ve sellem" (Yâ Ehal Yehûd! Senin köpeğin bu kimseyi dişlemiş ve elbisesini yırtmış) buyurdu![]() ![]() ![]() Yehûdî dedi ki: Benim köpeğim kendine eziyyet etmiyene eziyyet etmez Eğer sen Allahü teâlâ hazretlerinin Resûlü isen, öyle zan edersin [ki öyledir], gel köpekden sor ki, niçin eziyyet eder ![]() ![]() ![]() Rivâyet eden diyor ki: Resûlullah "sall ü teâlâ aleyhi ve sellem" hazretleri, yehûdînin köpeğini gördü Köpek kalkdı Ondan yana koşup, kuyruğunu oynatmağa başladı O sırada o şahsı da gördü O şahsın üzerine saldırdı Resûlullah "sall ü teâlâ aleyhi ve sellem" buyurdu ki; nedir senin hâlin yâ kelb Niçin bu kimseye sebebsiz eziyyet edersin ![]() ![]() ![]() Hak Sübhânehü ve teâlâ kelbe konuşmak için izn verdi Hattâ fasîh bir lisân ve güzel bir ibâre ile konuşup, dedi ki, yâ Nebiyy ! Muhakkak, benim yanımdan hergün bin adam geçer Hiçbirine zarar vermem Bu adama o sebebden eziyyet ederim ki, Ebû Bekr ve Ömer "radıy ü teâlâ anhümâ" hazretlerine buğz eder ve o iki serverin güzel sûretlerini kapısının dehlîzinde tasvîr etmişdir Evine girerken ve evinden çıkarken o sûret-i şerîflere tükürür![]() ![]() ![]() ![]() Yâ Resûl ! Benim ile berâber buyurun, onun evine gidelim Eğer ben yalancı isem, nefsim sana fedâ olsun Resûlullah "sall ü teâlâ aleyhi ve sellem" hazretleri o şahsın evine gitdiler Bakdılar ki, kelbin [köpeğin] anlatdığı minvâl üzere dehlîzin kapısı üzerinde, mübârek resmlerin üzerinde tükrük izleri görünür ![]() ![]() ![]() Resûl-i ekrem hazretleri o şahsa dönüp, buyurdular ki, (Tevbe eyle, müslimân ol Allahü teâlâ hazretleri tevbeni kabûl eyleye ) O şahs da tevbe edip, müslimân oldu Sonra kelbin sâhibi de müslimân oldu Sonra kelb dedi ki: Selâm Senin üzerine olsun yâ Resûl ! Sen Hak teâlânın gönderilmiş hakîkî Peygamberisin Sonra gözden kayboldu |
|
|
|