![]() |
Kâfirlere Benzemek İle İlgili Hükümler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kâfirlere Benzemek İle İlgili HükümlerKâfirlere Benzemek Başına, �ecûsî'nin giydiği�şapkayı giyen kimse, kâfir olur ![]() ![]() Beline, zünnar kuşanan (= bağlayan) kimse, kâfir olur ![]() ![]() Bir kimse: "Mecûsî, benim içinde bulunduğum, şu hâlimden iyidir ![]() "Nasranîlik (= hiristiyanhk), mecûsilikten hayırlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, Fakıyh Ebû'1-Leys: "Bunları söyleyen şahıs, "Içüfrü güzel görürse, kâfir olur ![]() ![]() Mecûsîlere uyup, nevrûz'da, onlarla birlikte çıkıp, o günde, onların yaptığını yapmak küfürdür ![]() Bir kimse, yemek, içmek için değil de, sırf nevruz gününe ta'zim olsun diye, başka zaman satmadığı, bir şeyi, satmak sebebiyle de, kâfir olmuş olur ![]() O gün, müşrikleri ta'zim maksadı ile, onlara, bir yumurta bile hediye etmek küfürdür ![]() Kâfirlerin işini güzel gören kimse, küfre girmiş olur ![]() ![]() Bir kimsenin: "Yemek yerken konuşmamak, mecûsîden güzeldir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse, bir insanın rızâsı için, o gelirken, bir hayvan kesse veya ona benzer şeyler yapsa; Şeyhu'1-İmâm Ebû Bekr: "Bu küfürdür; kesilen ise, İaşedir; eti yenilmez ![]() ![]() Şeyhu'1-İmâm İs m a ti ez-Zâhîdî: "Bir kimse, bir ineği veya bir deveyi hacı veya gazi dönünce �ırf onun rızâsı için�keserse; âlim*lerden bir topluluk: "Bu küfürdür ![]() ![]() ![]() Bir kadın, beline ip bağlasa ve: "Bu zünnardır ![]() ![]() ![]() Bir kimse; başka bir kimseye �arsca olarak� "Senin bu yaptığın işten, mecûsî daha güzeldir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse: "Küfür, hıyanetten daha güzeldir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Kasım cs-Safâ da, bununla fetva vermiştir ![]() ![]() Bir kimse, bir kadmı dövse; kadın: "Sen^ müslüman dgğil misin?" deyince, o da: "Evet ![]() ![]() ![]() Bazı âlimlerimizin şöyle dediği rivayet olunmuştur: Bir kimseye: "Sen, müslüman değil misin?" denilince; o: "Hayır ![]() ![]() ![]() Bir kadın, kocasına: "Sende, hamiyyet ve İslâm dîni yok mu? Yabancılarla, beni yalnız bırakıyorsun ![]() ![]() ![]() Bir kimse, karısına: "Ey kâfire! Ey yahudiî Ey mecûsî! der; kadın da: "Ben öyleyim ![]() ![]() ![]() Fakat, kadın: "Öyle isem; beni nikâhının altında tutma ![]() ![]() ![]() Sahih olan, "kâfir olmaz ![]() ![]() KâdTI-İmâm Cemâlü'd-Dîn de, bunula fetva vermiştir ![]() Buna göre, bir kadın, kocasına: "Ey kâfir! Ey mecûsî! Ey Yahûdî!'' der; kocası da: ' 'Ben öyleyim; çık yanımdan!'' derse; muhakkak, kâfir olur ![]() Eğer koca: "Ben, Öyle olmasam; sen, benimle olmazsın ![]() ![]() ![]() Bu koca: "Sen, ona razı olmasan; benimle olmazsın ![]() ![]() ![]() Bir kimseye bu sözleri, bir yabancı söylemiş (yani, Ey kâfir! Ey yahudi! demiş) olsa da; bu şahıs da: "Ben Öyleyim, Benimle dost olma ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse, bir iş yapmak isteyince, karısı ona: "Eğer, sen, o işi yaparsan; kâfirsin ![]() ![]() Bir kimse, karısına: "Ey kâfire!" deyince; karısı: "Hayır! Belki de, sen kâfirsin ![]() ![]() ![]() ![]() Fakıyh Ebû'l-Leys, fetvasında, böyle söylemiştir ![]() ![]() ![]() Şayet, koca, karısına; bunları söyleyip "Ey mecûsiyye!" dese; karısı da: "O halde, ne için bir mecûsiyyeyi, bu kadar zamandır, yanında tuttun?" dese; o da, kelam-ı küfür söylemiş olur ![]() Bir kimse, yabancı bir müslümana: "Ey kâfir!" veya bir yabancı kadına: "Ey kafire!" demiş olsa; söylenilen kimse de; �usup�bir şey söylemese; Veya, bir kadın, kocasına: "Kâfir"; dese de, kocası bir şey söyle*mese; Yahut, bir kimse, karısına: "Kâfire" dese de; kadın, bir şey söyle*mese; Fakıyh Ebü Bekir el-A*meş: "Bu sözün sahibi, kâfir olur ![]() ![]() Diğer Belh âlimleri ise: "Kâfir olmaz ![]() ![]() Bu gibi mes'elelerde fetva: Eğer, bu sözü söyleyen kimse; şetmi ( = sövmeyi) murad ediyor ve onun kâfir olduğuna itikâd etmiyorsa; kâfir olmaz ![]() ![]() ![]() Bir kadın, çocuğuna: "Ey yahudinin oğlu!" veya "Ey mecûsî'nin oğlu!" dese; âlimlerin çoğunluğu: "�u kadın� kâfir olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir erkeğin, bu sözlerle, çocuğuna hitap etmiş olması hâlinde; âlimler, kâfir olup olmayacağı hususunda ihtilâf etmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse, hayvanına: "Ey kâfirin hayvanı!" dese; bi'1-ittifak kâfir olmaz ![]() Bir kimse, bir başkasına: "Ey kâfir!"; "Ey yahudü"; "Ey mecûsî!" deyince; o şahıs: "Buyur ![]() ![]() ![]() ![]() söylemese; kâfir olmaz ![]() Bir kimse, başkasına: "Kâfir olmamdan korktum ![]() ![]() Ancak: "O kadar çok eziyet ettin ki, kâfir olmayı istedim ![]() ![]() Bir kimse: "Bu zaman, müslümanlıkla uğraşılacak zaman değil; belki de, kâfirlik zamanıdır ![]() ![]() Muhıyt Sahibi: "Bu, bizim indimizde, isabetli değildir ![]() ![]() Nâtıfi'nin Vâkıâü'nda, şöyle denilmiştir: Bir müslümanla bir mecûsî, bir yerde dururken; bir adam, mecû-siye: "Ey'Mecûsî!" diye çağırınca, müslüman cevap verse; eğer, her ikisi de, aynı işi yapıyorlar idiyse; müslüman da, bu iş için çağırıldığını veh-metmişse; kâfir olmaz ![]() ![]() Bir müslüman: "Ben mülhidim ![]() ![]() Şayet: "Ben, onun küfür olduğunu, bilmiyordum ![]() Bir kimse, bir söz söyleyince; bir toplum, onu küfür zanneder; hakikatta» bu söz küfür olmamakla beraber; ona: "Sen küfrettin; senin karın boş oldu ![]() ![]() ![]() Yetîme'de şöyle denilmiştir: Babama sordum: � Bir kimse: "Ben firavunum ![]() ![]() durumu ne olur? O, şu cevabı verdi: �Kâfir olur ![]() ![]() Bir kimse, bir fasıka öğüt verir; ona tevbe etmesini söyler; o da, bu şahsa: "Bundan sonra, her zaman, başıma mecûsî şapkası koyacağım ![]() ![]() Bir kadın, kocasına: "Kâfir olmak, seninle yaşamaktan daha gü*zeldir ![]() ![]() Bir kadın: "Şu işi yaparsam, kâfirim ![]() ![]() Kâdî'1-îmâm Aliyyü's-Sağdî: "Bu, bir ta'lıktır ve yemindir; küfür değildir ![]() ![]() Bir kadın, kocasına, şayet: "Eğer, bundan sonra, bana, böyle cefâ edersen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse: "Ben, mecûsi idim ![]() ![]() ![]() Bu kavil, Şemsü'l-Eimme Halvânî'nindir ![]() Bir kimse, bir insana, selâm secdesi yaptığı zaman kâfir olmaz ![]() ![]() Hızâne'de şöyle zikredilmiştir: Bir müslüman, diğerine: "ALLAH, imanını soysun ![]() ![]() Bir kimse, kendisine eziyet eden şahsa: "Ben müslîumanim; bana eziyet etme ![]() ![]() ![]() Keza, bir şahıs: "Sen, kâfir olsan; bana ne zararı vardır ![]() ![]() ![]() Bir kâfir, müslüman olunca; insanlar ona birşeyler verseler; bir müslüman da: "Ne olurdu, ben de, kâfir olsaydım; sonra da, müslüman olsaydım da, insanlar bana da, bir şeyler verseydi ![]() ![]() Bu, bazı âlimlerden nakledilmiştir: Bir kimse, ALLAHu Teâlâ'nm, içkiyi yasak etmemiş olmasını, temenni etmiş olsa; kâfir olmaz ![]() Ancak, zulmün, zinanın, haksız yere adam öldürmenin haram olmamasını temennî etmiş olsa, gerçekten kâfir olur ![]() ![]() Bunun üzerine, bacı ile kardeş arasında, nikâhın haram olmamasını temennî etmiş olsa; kâfir olmaz ![]() ![]() Hasılı, önceden helâl iken; sonradan haram olan bir şeyin, haram olmamasını temennî etmek küfür olmaz ![]() Bîr müslüman, tavlı, şişman bir hıristiyan kadını görünce, onunla evlenebilmesi için, kendisinin de, Hıristiyan olmasını temennî etmiş olsa; kâfir olur ![]() ![]() Bir kimse, niza ettiği bir kadına "Bir günde, çamurdan, senin gibi, on tanesini yaparım ![]() ![]() Şayet, bu sözü ile, o şahsın zayıflığını kasdediyorsa; kâfir olmaz ![]() Zamanımızda (hicrî 11 ![]() ![]() ![]() ![]() MüftÜer ise: "Gerçekten, bu şahıs kâfir olmaz ![]() ![]() ![]() Ancak, böyle diyen bir kimse, hakikaten yaratmayı kasdederse; kâfir olur ![]() Bir kimse: "Köleler gibi çalışıyor; hürîer gibi yiyoruz ![]() ![]() Bu söz, rızkı, kazancından bilen kimsenin sözüdür ![]() Bir kimse: "Filân durduğu müddetçe (veya şu zirâatciler durduğu müddetçe) rızkım, noksanlaşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse: Fakirlik, kötü şanstır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâkim Ebû Bekr'e soruldu: �Satranç oynayan bir şahsa, karısı: "Satranç oynama; ben âlim*lerden işittim; onlar: ' 'Her kim satranç oynarsa, o, ALLAHm düşmanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm, bu suâli sorana, şöyle dedi: � Bu, zor bir iştir ![]() ![]() Başka, âlimler de: "� şahıs,� bu sözle, kâfir olmaz ![]() ![]() Abdu'î-Kerîm*den soruldu: � Bir kavimle, nizâlaşan bir kimse: "Ben, on mecûsîden daha zâlimim ![]() ![]() O, şu cevabı verdi: �Kâfir olmuş olmaz ![]() ![]() Bir kimseye: "Sen, mescidin ta'miri için, bir dirhem mi vermek istersin; yoksa, mescidde, namaz kılmak için hazır olmak mı istersin?" diye sorulunca, o: "Ben, ne mescide giderim; ne de, bir dirhem veririm ![]() ![]() ![]() Bir kimse; ayın etrafındaki dâireyi görünce; gaybı bildiğini iddia ederek: "Yağmur yağacak ![]() ![]() ![]() Bir kimse, baykuş ötünce: "Hasta öldü ![]() ![]() ![]() ![]() îmâm el-Fadl 'dan soruldu: �Bir kimse, diğerine: "Ey kırmızı!" deyince; o şahıs da: "ALLAH, beni, elmanın kabuğundan; seni ise, çamurdan yarattı ![]() O, şu cevabı verdi: �Evet, bu söz küfürdür ![]() �oruldu: � Yasaklanmış bir sözü söyleyen şahsa, bir kimse: "Ne yapıyor*sun? Gerçekten küfrün gerekiyor ![]() ![]() Alimler, şu cevabı verdiler: �Evet, bu şahıs, kâfir olur ![]() Soruldu: �Bir kimse, Sad harfi yerine Zı harfini okusa veya Cennet ashabı yerine nâr (cehennem) ashabı okusa, ne olur? îmâm, şu cevabı verdi: � Bu kimsenin, imameti caiz olmaz ![]() ![]() Câmiu's-Sağîr'de şöyle mezkûrdur: Aliyyü*r-Râzî, şöyle demiştir: "Hayatım ve hayatın hakkı için ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse: "Rızık, ALLAHtandır; kuldan da, harekete ihtiyacı vardır ![]() ![]() ![]() "Birkimse:"Ben,sevaptanda,azaptandauzağım ![]() ![]() ![]() Nevâzil'de şöyle zikredilmiştir: "Bir kimse:" Küfür de olsa; filân adam, her ne söylerse, yaparım ![]() ![]() ![]() Bir kisme, �arsca� "İslâmiyetten usandım ![]() ![]() ![]() Bir fakire: "Bu şanssızlıktır ![]() ![]() Bir kimse, zamanımızın sultanına (hicrî 11 ![]() ![]() İmâm-ı alemü'1-Hüdâ Ebû Mansûr el-Mâtürîdî de, aynısını söylemiştir ![]() Bazı âlimler de: "Böyle söyleyen, kâfir olmaz ![]() ![]() Bir kimse, cebâbire'den birisi için: "Ey İlâh!" dese; kâfir olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Usûlü's-Sifâr'da şöyle zikredilmiştir: Sorulmuş: �Cum'a günü, minberde, hutbe okuyan hatipler, sultanın lakapla*rını sayarken: El-âdilü'1-a'zam'; "Şehinsâhi'l-a'zam'';Mâlik-i rikâbi'l-ürnem"; "Allanın arzının sultam"; "ALLAHın beldelerinin sahibi"; "ALLAHın yarattıklarının yardımcısı" diyorlar ![]() İmâm, şu cevabı vermiş: � Hayır, Çünkü, bu hatibin söylediği kelimelerden bazıları, kü*fürdür; bazılar ise, günâhtır ve yalandır: "Şehinşah", ALLAHu Teâlâ'nın isimlerinin hassasındandır ![]() ![]() "Mâlik-i rikâbi'l-ümem"e gelince; işte, bu da apaçık yalandır ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm Ebû Mansûr, şöyle buyurmuştur: Bir kimse, diğerinin önünde, yeri öpse; veya onun için eğilse; yahut da başını eğse; kâfir olmaz ![]() ![]() Başkaları ise: "Bir kimse, bunu, bir zâlime karşı yaparsa; büyük günahlardan, bir günâh olur ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğunluk böyle demiştir ![]() 1) O kimse, bunu, ibadet kasdı ile yapmışsa; küfürdür ![]() 2) Selâm kasdı ile yapmışsa; küfür olmaz; fakat böyle yapmak haramdır ![]() 3) Şayet, bir iradesi, bir kasdı yoksa; âlimlerin çoğunluğuna göre, bu da, küfürdür ![]() Yeri öpmeye gelince; bu secdeye yakın bir şeydir ![]() ![]() ![]() Haracın, sultanın mülkü olduğuna itikad etmek de küfürdür ![]() ![]() Sarfru'I-Merhûm, risalesinde, şöyle zikretmiştir: Bir kimse, bir başkası ile ilgili, bir günâh işlese de: "Ben, bu gü*nâhın, senden olduğunu, iyi biliyorum; bu Allanın hükmünden değildir ![]() ![]() Mecmfi'n'-n Nevâzil'de, şöyle zikredilmiştir: Bİr kimse, sultanın halveti indinde veya tehnie vaktinde, kurban kesse, kâfir olur ![]() ![]() Zamanımızda (hicrî 11 ![]() Bu kadınlar, çocuklarında, çiçek denilen kabarcıklar çıktığı vakit; o kabarcıkların benzerlerini, taştan yapıp, ona tapıyorlar ve o taşın, çocuklarına, şifa vereceğine inanıyorlar; çocukları için, ondan şifâ tale*binde bulunuyorlar ![]() İşte, bu kadınlar, bu fiilleri ve bu inançları sebebi ile kâfir olurlar ![]() ![]() Bu kabilden, bir de, şu davranış var: O kadınlar, suyun gözüne gidip, o suya ibâdet ediyorlar ![]() ![]() ![]() Bunlar da, bu ibâdetleri ve bu kurbanları sebebi ile, kâfir olurlar ![]() ![]() Keza, o kadınlar, evlerde suretler edinir ve mecûsîler gibi, onlara ibâdet ederler ![]() Bunlar, çocuklarının doğumunda, za'feranla ona nakış yaparlar ve bunun üzerine de zeytin yağı damlatırlar ve buna ibadet ederler ![]() ![]() ![]() Bir kimse: **Bu zamanda, hâin olmayınca ve yalan söylemeyince; güngeçmiyor ![]() "Ahş-verişde yalan söylemeyince, yiyecek ekmek bulunmuyor ![]() dese; veya, Bir kimse, başkasına: "Niçin, hıyanet yapıyorsun?" veya "Niçin, yalan söylüyorsun?" deyince; o şahıs: "Bunlar, elbette lâzımdır ![]() bu sözleri söyleyen kimse, kâfir olur ![]() Bir kimseye: "Yalan söyleme!" denilince; o şahıs: "Bu söz, İâ ilahe illALLAH Muhamrnedün resûüllah'den daha doğrudur ![]() ![]() Bir kimse, diğerine, öfke halinde: "Kâfirlik, bu işi yapmaktan daha hayırlıdır ![]() ![]() Bir kimse, yasaklanmış bir kelimeyi konuşan, bir şahsa: "Söyleme; gerçekten o, küfrü gerektirir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimsenin kalbinde, söylenmesi küfrü gerektiren bir söz bulunsa; fakat, bu kimse, o sözü hoşlanmasa ve konuşmasa; işte bu tam imandır ![]() Bu şahıs, küfür üzerine azmettiği zaman, �üz sene sonra bile olsa�o anda, küfretmiş olur ![]() ![]() Bir kimse, kalbi imanla mutmain olduğu halde, dili ile kasden kü*für söylese; kâfir olur ![]() ![]() ![]() ![]() Küfür olup olmadığı ihtilaflı olan bir sözün sahibine, tecdîd-i imân ve nikâhla emrolunur ![]() ![]() Küfrü gerektirmeyen fakat hatâ olan kelimelerin sahibi, bu durum- ![]() ![]() ![]() ![]() Bir mes'ele de, küfrü gerektiren yönler bulunsa da, küfre mâni olan bir tek yön bulunsa fetva veren kimsenin bu bir tek yöne meyletmesi lâzım geîir ![]() ![]() Bezzâziyye'de şöyle zikredilmiştir: Ancak, bu şahsın irâdesi, açıkça küfrü îcabediyorsa; o takdirde, te'vilin ona faydası olmaz ![]() ![]() Bu sözü söyleyenin niyyeti, küfre mâni olan bir niyyetse; işte, bu şahıs rnüslümandır ![]() Fakat, bu şahsın niyyeti, küfrü gerektiren yönde olursa, müftînin fetvası da, ona fayda vermez ![]() Bu kimseye, tevbe edip dönmesi emredilir ve karısı ile arasındaki nikâhı yenilemesi istenir ![]() ![]() Müslümana yakışan, sabah ve akşam, şu duaya devam etmektir ![]() Gerçekten bu duâ, vartalardan (= bu gibi, îmânî tehlikelerden) korunmaya sebeptir ![]() Nebî (S ![]() ![]() ![]() "EyAİlahım! Bilerek herhangi bir şeyle, Sana şirk koşmaktan, yine, Sana sığınırım ![]() Rabbim!�bilmeyerek yaptığın şeylerden de, Senden mağfiret diliyorum ![]() Hulâsa'da da böyledir KAYNAK : FETAVA-İ HİNDİYYE |
![]() |
![]() |
|