![]() |
Tevbe İlahî Bir Yardımdır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevbe İlahî Bir YardımdırTevbe İlahî Bir Yardımdır Tevbe ilâhi bir yardım ve rabbani mağfirettir ![]() Allahu Tealâ tevbe ile mümini hiç günah işlememiş gibi bir hale döndürür ![]() Tevbeyi anlamadan, tevbeyi gerçekleştirip hayatımıza tatbik etmeden gerçek olgunluğa giden yolda mesafe katetmemiz mümkün değildir ![]() Tevbe ilim, hal ve fiilden ibarettir ![]() Tevbe ilmi, günahın zararını ve günahın Allahu Tealâ'nın azametine karşı edepsizlik olduğunu bilmektir ![]() Evet, işlenen günah ALLAH'a karşı yapılan bir edepsizlik ve isyandır ![]() ALLAH'ın rahmetinin celbi için bu isyan ve edepsizlik perdesinin kaldırılması gerekir ![]() Ayrıca ALLAH'ın azametini bilen kalbe işlenen günahtan dolayı bir eziklik ve mahcubiyet gelir ki bu, tövbenin birinci hakikatidir ![]() Eğer kulun dudağından tevbenin kelimeleri çıkıyor da kalbinde bir eziklik ve arlanma duymuyorsa, bu tevbe hem taklit, belki hem de günah olur ![]() Bir kimse ALLAH'a karşı eziklik ve mahcubiyet hissetmedikçe ne günahtan dönebilir, ne de tevbesi ciddi bir fayda verir ![]() Eziklik ve mahcubiyet duygusu kalpte parladı mı, ALLAH'ın nuru kalpte tecelli eder ![]() Sevdiğim bir yakınıma karşı bir kusur işlesem, onu görünce utanç duyar ve keşke yapmasaydım diye özür dilerim ![]() Utanç veya pişmanlık duygusu olmadan, sadece görünüşte dilenen özüre kibir karışır ve alay etmek gibi olur ![]() İşte tevbe eden de buna dikkat etmelidir ![]() Aksi takdirde sahibini günahtan temizlemediği gibi, belki günaha girmesine sebep olur ![]() Mahcubiyet ve eziklik olunca ALLAH'ın nuru kalbe inmeye başlar ![]() ALLAH'ın nuru inmeye başlayınca günahın, şehvetin, gazabın ateşi söner ![]() Demek ki tevbe ALLAH'tan gelir ![]() O halde Cenab-ı Rabbül Alemin'den sağlam bir tevbe için yardım ve rahmet dilemek lazım gelir ![]() Pişmanlık dua ve zikre yol açar ![]() Bundan dolayı ayet-i kerimedeki hakikat karşımıza çıkar: Müminler onlardır ki, bir kötülük yaptıklarında ya da (cehennemi hak edecek işlerle) kendilerine zulmettiklerinde ALLAH'ın azabını, hesabını hatırlayıp günahlardan hemen dönerek affedilmeyi dilerler ![]() ALLAH'dan bağışlanmayı isteyen kişi "ya Rabbim" dediğinde, Allahu Tealâ "buyur ey kulum" der ve böylece rahmet kapısı açılır ![]() Günahlar iki kısımdır ![]() Birinci kısım, kulun ALLAH ile arasında olan, ikinci kısım, kulun kullar ile arasında olan günahlardır ![]() Kul ile ALLAH arasında olan günahlar namaz, oruç, hac, zekât gibi yapmakla telafi edilen amellerdir ![]() ![]() Tevbe eden kimse bu amellerin noksanlarını kaza etmekle mükelleftir ![]() Kazayı gerektirmeyen haller de vardır ![]() kazası olmaz ![]() ![]() Kullarla ilgili günahlarda ise, yaptığı zulümden dolayı hak sahipleriyle helâlleşmesi şartıyla tevbesi gerçekleşmiş olur ![]() Mesela bir kimseden ödünç bir şey aldım ![]() aldığımı inkâr ediyorum, sadece tevbe ediyorum ![]() ![]() Kula karşı olan haklar iade edilecek, bazı haklar için de helâlleşilecek ![]() Hakaret, dövme, sövme helâlleşmeyi gerektirir ![]() meselelerde de hak geçtiyse helâlleşmek lazım gelir ![]() |
![]() |
![]() |
|