![]() |
Kardeşlik Ve Şefkat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kardeşlik Ve ŞefkatPir Ali Aksarayi, ilme aşık bir kişi ![]() Okuyup okutmaktı, en sevdiği tek işi ![]() Bir gün, sevdikleriyle başlayarak sohbete, Şöyle bir hadiseyi nakletti cemaate: (Halil) ile (İbrahim) adında, çok önceden, İki kardeş yaşarmış, birbirini çok seven ![]() Büyük olanı Halil, küçüğü İbrahim’miş ![]() Halil evli, çocuklu, İbrahim bekar imiş ![]() Ortak bir tarlaları varmış ki hem onların, Geçinip giderlermiş geliriyle tarlanın ![]() Ve her sene sonunda, ne kadar çıksa buğday, Hemen eşit olarak, ederlermiş iki pay Bir yıl, ekinlerini biçip harman yapmışlar ![]() Buğdayları savurup, ikiye ayırmışlar ![]() Büyük olan demiş ki: (Ey kardeşim İbrahim! Ben gidip çuvalları, ambardan getireyim ![]() Ben gelinceye kadar, sen bekle az bir zaman ![]() Gelmesin buğdaylara herhangi zarar, ziyan ![]() Halil eve gidince, düşünmüş ki İbrahim: (Ben bekar bir kişiyim, evlidir fakat abim ![]() Daha çok buğday lazım elbet onun evine ![]() Benimkinden bir miktar, atayım onunkine ![]() O, abisi hakkında bunları düşünerek, Payından, onunkine aktarmış üç beş kürek ![]() Halil, çuval elinde çıkagelmiş o ara ![]() Demiş: (Haydi doldur da, götürüver anbara ![]() İbrahim (Peki) deyip, kendine ait olan, Buğdaydan yüklenerek, anbara olmuş revan ![]() İbrahim ayrılıp da, gider gitmez anbara, Şu şekilde düşünmüş, abisi de o ara: (Çok şükür ben evliyim, kurulu düzenim var ![]() Lakin küçük kardeşim İbrahim henüz bekar ![]() O, daha çalışıp da, para biriktirecek ![]() Ve maddi sıkıntıyla, ev kurup evlenecek ![]() Benim böyle derdim yok, hazır evim ve eşim ![]() Buğdaya, benden fazla, muhtaçtır bu kardeşim ![]() Kardeşinin hakkında, o böyle düşünerek, Payından, onunkine aktarmış bir kaç kürek ![]() Buğdayı yüklenip de, ayrıldığında biri, Ona, kendi payından, aktarırmış diğeri ![]() Onların bu halleri, o gün akşama kadar, Birbirinden habersiz, sürüp gitmiş bu karar ![]() Nihayet bakmışlar ki karanlık bastığında, Hiç azalma olmamış buğday yığınlarında ![]() Onlar, birbirlerine, böyle güzel hareket, Edince, vermiş Allah onlara bir bereket ![]() Günlerce taşımışlar, bitmemiş buğdayları ![]() Dolup taşmış buğdayla, evleri, ambarları ![]() İşte, (Halil İbrahim bereketi) denilen, Hadise, bu şekilde vaki olmuş eskiden ![]() |
![]() |
![]() |
|