![]() |
Allamü'l-Guyûb - |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allamü'l-Guyûb -Gaybleri en iyi bilen yalnız Allah için kullanılan bir sıfat ![]() Allah'ın sonsuz ilmini ifade eden bu terkibin tam olarak anlaşılabilmesi için, onu meydana getiren: "Allâm" ve "Guyûb" kelimelerinin vuzuha kavuşması gerekir ![]() "Allâm"; A-li-me (bildi) fiilinden türemiş, mübalâğa ifade eden bir isim olup; "en çok bilen, her şeyi hakkıyla bilen" demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Beni yerin hazineleri üzerine görevlendir ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak Allah'tan başkasına "allâm" demek caiz değildir ![]() ![]() ![]() "De ki: Göklerde ve yerde gaybı Allah'tan başka bilen yoktur ![]() ![]() ![]() "Gaybı bilen (Allah), kendisine ait gayba kimseyi muttali' kılmaz ![]() ![]() Buna göre ilmi çok az, bilmediklerinin sayısı bildiklerinden çok daha fazla olan insana "allâm" denilmesi düşünülemez ![]() "Guyûb" kelimesi de "gayb" kelimesinin çoğuludur ![]() "Gayb"; içinde ne olduğu bilinmeyen her yer ve arkasında ne olduğu bilinmeyen her mevkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beş duyu ile bilinmeyen ve akılların da idrak edemediği, ancak peygamberlerin haber vermesiyle bilinen gayb; delili bulunan ve muttakîlerin iman ettiği gaybdır ![]() ![]() ![]() Allah'u Teâlâ ve sıfatları, meleklerin ve cinlerin varlığı, Cennet ve Cehennem vb ![]() ![]() ![]() ![]() "Gaybın anahtarları O'nun yanındadır ![]() ![]() Buna göre "Allâmü'l-guyûb" şöyle tarif edilebilir: "Bütün gaybları en iyi bilen" ![]() ![]() "O, görüleni de, görülmeyen (gayb)i de bilen yücelerin yücesidir ![]() "De ki; "Allâmü'l-guyûb olan Rabbim, batılı hak ile ortadan kaldırır ![]() Onun ilmi her şeyi kuşatmıştır ![]() "Gaybın anahtarları O'nun katındadır, onları ancak o bilir ![]() ![]() ![]() Geçmişte olanları bildiği gibi gelecekte olanları da bilir ![]() "Allah: Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara; beni ve annemi Allah'tan başka ilâhlar edinin, dedin! deyince: Hâşâ, hak olmayanı söylemek bana yaraşmaz; eğer söylemişsem şüphesiz sen onu bilirsin; sen, içinde olanı bilirsin, ben sende olanı bilmem ![]() Şu anda kullarının neler yaptıklarını, münafıkların müminler aleyhindeki plânlarını bilir, onların bu düzenlerini suya düşürür: "Münafıklar; Allah'ın onların sırlarını ve gizli toplantılarını bildiğini, O'nun "Allâmü'l-guyûb" olduğunu bilmiyorlar mı?" (et-Tevbe: 9/78) "De ki; "Allâmü'l-guyûb" olan Rabbim, batılı hak ile ortadan kaldırır ![]() Peygamber (s ![]() ![]() ![]() "Allah'ım! senin ilminle senden hayır diliyorum; senin kudretinle senden güç ve kudret istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Her şey O'nun ilm-i ezelîsinde bir tertîp üzere mevcuttur, oluşlar bu tertîbe göredir ![]() ![]() ![]() Halid ERBOĞA |
![]() |
![]() |
|