![]() |
Gıybet Günahı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıybet GünahıAli Galib-i Vasfi, âlim ve veli idi ![]() Söz ve nasihatleri, pek çok faideliydi ![]() Derdi ki: (Uzak durun gıybetten ey insanlar! Zira gıybet edene, çok şiddetli azap var ![]() Nitekim gitti biri, bir Veli'nin evine ![]() Bir iki laf söyledi Haccac’ın aleyhine ![]() Haccac, çok insanlara zulmüyle meşhur idi ![]() O da, bu zulümleri ona söyleyecekti ![]() Buna rağmen o yine susturdu onu derhal ![]() Ve gıybet etmesine vermedi fırsat, mahal ![]() Ve ona buyurdu ki: (Kardeşim, cenab-ı Hak, Bilesin ki, hükmünde çok adildir muhakkak ![]() Başkasının hakkını aldığı gibi ondan, Onun dahi hakkını, alır başkalarından ![]() Sen, onun işlediği zulüm ile günaha, Bakıp da, seninkini küçük görme sakın ha! Zira o gün, o günah, çok küçük olsa dahi, Senin için çok zor ve çetin olur Vi ![]() Bu konuda, (Bu âlim, şu âlimden üstündür ![]() Demek bile gıybettir, zira duysa üzülür ![]() Biri ona dedi ki: (Gıybet ettim zatını ![]() Bu halimi hoş gör de, helal eyle hakkını ![]() Ona, cevap olarak buyurdu ki: (Ey kişi! Rabbimiz kerih görüp, hoş görmezken bu işi, Ben nasıl hoş görürüm, tövbe et bu günaha ![]() Hakkımı helal ettim, lakin yapma bir daha ![]() Bir gün de buyurdu ki: (İbadet ve taatlar, Yapılınca, iman da cilalanır ve parlar ![]() Allah’ın men ettiği haramlar işlenince, Bu sefer lekelenir ve kararır iyice ![]() O halde bir imanda, azalmak ve çoğalmak, Amellerden, işlerden ileri gelir ancak ![]() Yani iyi amel ve ibadet yapılması, Suretiyle, imanın çoğalır parlaması ![]() İşte ibadetlerle parlayınca bir iman, (Çok) dedi bu imana bazısı ulemadan ![]() Haram işleyince de, o parlaklığı gider ![]() Buna dahi (Az) dedi yine bazı âlimler ![]() Dünyada en güzel şey, Rabbini tanımaktır ![]() Ve Ondan gayrisini, kalbinden çıkarmaktır ![]() Evliya olanlarda hasıl olur keramet ![]() Bu da, Hak teâlâya yakınlıktır begayet ![]() Kalbin, Hak teâlâyı zikretmesi yanında, Kerametin kıymeti, hiç yoktur esasında ![]() Evliya olmak için, hem dünya, hem ahiret, Sevgisini, gönülden çıkarmalıdır elbet Sonra islamiyet’e tam olarak uymaktır ![]() Haram ve günahlardan, kesin uzaklaşmaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|