![]() |
Peygamberimizi Sevmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizi SevmekRasûlullah Sall ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlullah Sall ![]() İmam Buhârî, Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Radıy ![]() "Ey Allah'ın Rasûlü, şüphesiz ben seni kendi öz canım dışında, herşeyden daha çok seviyorum" dedi ![]() Peygamber Sall ![]() "Canım elinde olana yemin ederim ki, kendi öz nefsinden dahi beni çok sevmedikçe olmaz ![]() Bunun üzerine Ömer ona: "Şu anda -Allah'a yemin ederim- seni öz canımdan dahi daha çok seviyorum ![]() Bunun üzerine Nebi Sall ![]() "Şimdi oldu ey Ömer" diye buyurdu ![]() Büyük ilim adamı Aynî, Nebi Sall ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Rasûlullah Sall ![]() ![]() ![]() "Nefsim elinde olana yemin ederim ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlullah Sall ![]() İmam Buhârî, Ebu Hureyre Radıy ![]() ![]() "Nefsim elinde olana yemin ederim ki, sizden herhangi bir kimse beni babasından ve çocuğundan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz ![]() Görüldüğü gibi; doğru sözlü ve doğru sözlü olduğu tasdik edilmiş bulunan, vahiy ile konuşan o yüce zatın (salât ve selam ona) hadiste görüldüğü gibi yemin etmektedir ![]() Acaba "anne" de "valid: baba" lafzının kapsamına girmekte midir? Hafız İbn Hacer bu soruya şu sözleri ile cevap vermektedir: "Eğer "vâlid: doğuran" lafzı ile çocuğu olanı kastediyorsa elbetteki geneldir yahutta iki zıttan birisini zikretmekle yetinilerek diğerini sözkonusu etmeye gerek olmadığı gibi, burada da onlardan birisinin anılması ile yetinilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlullah Sall ![]() İmam Muslim'in rivayetine göre Enes Radıy ![]() ![]() "Kul beni eşinden, malından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz ![]() Yaratılmış Herhangi Bir Varlığı Nebi Sall ![]() Yüce Allah baba, evlat, kardeş, eş veya aşiretten herhangi birisini yahutta herhangi bir mal, ticaret ve meskenleri yüce Allah'tan, Rasûlünden ve onun yolunda cihad etmekten daha çok seven kimseleri ilahî ceza ile tehdit ederek şöyle buyurmaktadır: "De ki: 'Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, soy ve sopunuz, elinize geçirdiğiniz mallar, durgunluğa uğramasından korktuğunuz ticaret ve hoşunuza giden meskenler size Allah'tan, Rasûlünden ve onun yolundaki cihaddan daha sevgili ise, o halde Allah'ın emri gelinceye kadar bekleye durun ![]() ![]() Hafız İbn Kesîr âyeti tefsir ederken şunları söylemektedir: "Yani bu şeyleri eğer "Allah'tan, Rasûlünden ve onun yolundaki cihaddan" daha çok seviyor iseniz, onun başınıza getireceği cezayı ve ibretli intikamı "bekleyedurun" demektir ![]() Mücahid ve el-Hasen -yüce Allah'ın rahmeti üzerlerine olsun- yüce Allah'ın: "Allah'ın emri gelinceye kadar" buyruğunu: "Dünyada ya da âhirette onun cezasını (bekleyedurun) diye açıklamışlardır ![]() Büyük ilim adamı Zemahşerî, âyetin tefsirinde: "Bu âyet-i kerime oldukça ağır hüküm ihtiva etmektedir ![]() ![]() ![]() İmam Kurtubî diyor ki: "Âyet-i kerimede Allah'ı ve Rasûlü sevmenin vücubuna delil vardır ![]() ![]() ![]() Rasûlullah’ı Sevmenin Semereleri: Rasûlullah Sall ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta bu kadar da değil ![]() ![]() "De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın ![]() ![]() Rasûlullah Sall ![]() ![]() ![]() Rasûlullah Sall ![]() Yüce Rabbimiz imanın tadını elde etmek için birtakım sebepler takdir buyurmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Üç husus vardır ki, bunlar kimde bulunursa imanın tadını alır: Allah'ı ve Rasûlünü onların dışındaki herbir şeyden daha çok sevmek, sevdiği kimseyi ancak Allah için sevmek ve ateşe atılmaktan hoşlanmadığı gibi tekrar küfre geri dönmekten hoşlanmamak ![]() İlim adamlarının -Allah'ın rahmetleri üzerlerine olsun- açıkladığı gibi imanın tadının anlamı, itaatlerden lezzet almak, din uğrunda zorluklara katlanmak ve bunu dünyanın geçici menfaatlerine tercih etmek demektir ![]() Bu ne güzel ve ne şerefli bir meyvedir! Allah'ım, bundan bizi mahrum buyurma, Kabul buyur, ey âlemlerin Rabbi! Rasûlullah Sall ![]() Rasûl-i Ekrem'i -Rabbimizin salât ve selâmları üzerine- seven bir kimse, âhirette onunla birlikte olacaktır ![]() İmam Muslim'in rivayetine göre Enes b ![]() ![]() ![]() “Ey Allah'ın Rasûlü kıyamet ne zamandır”, diye sordu ![]() ![]() "Kıyamet için ne hazırladın ki?" diye sordu ![]() “Allah'ın ve Rasûlünün sevgisi”, dedi ![]() "Şüphesiz ki sen sevdiklerinle beraber olacaksın" diye buyurdu ![]() Enes Radıy ![]() ![]() ![]() Enes Radıy ![]() ![]() ![]() Buhârî ve Muslim'in rivayet ettikleri bir başka hadiste Abdullah b ![]() ![]() ![]() “Ey Allah'ın Rasûlü, bir topluluğu sevmekle birlikte onlar gibi ameller yapamayan kimse hakkında ne dersin?” Rasûlullah Sall ![]() ![]() ![]() Rasûlullah Sall ![]() ![]() Allahu Ekber! Rasûl-i ekrem'i seven kimsenin mükafatı ne kadar üstün, ne kadar büyüktür! |
![]() |
![]() |
|