![]() |
Kulun İsteği Olmaz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kulun İsteği OlmazKûfe evliyâsından Rebî bin Heysem hazretleri, bir ahbâbı ile sohbet ederken; - Kulun dileği ve isteği, sâdece Sâhibinin dileği ve isteği olmalıdır, buyurdu ![]() ![]() Adam anlayamadı ![]() - Nasıl yâni efendim? - Yâni hep kendi isteklerinin peşinde giden kul, kendine kuldur ![]() - Kendine mi kuldur? - Evet ![]() ![]() ![]() - Doğrusu nasıldır hocam? - Doğrusu, Allahü teâlâya kul olmasıdır ki, bu nîmet ancak Evliyâ olanlara nasib olur ![]() - Ama hocam, evliyânın da bâzı istekleri oluyor ![]() ![]() - Ne meselâ? - Meselâ Peygamber Efendimiz serin ve tatlı şerbetleri severmiş ![]() - Birçok istek, tabîat kanunlarından ileri gelir kardeşim ![]() - Öyle mii? - Evet ![]() ![]() Ve misâl verdi: - Meselâ sıcak olunca, beden serinlemek ister ![]() - Evet efendim ![]() - İşte bedenin bu istekleri günah olmaz ve kulluğa ters düşmez ![]() ![]() - Nefis ne ister ki hocam? - Nefis, yalnız günah ve haram şeyleri ister ![]() ![]() Îmanın temeli Bir gün de bâzı sevdikleri; - Efendim, îmanın temeli nedir? diye sordular bu zâta ![]() - “Hubb-i fillah” ve “buğd-i fillah”tır, buyurdu ![]() - Nasıl yâni? dediler ![]() - Yâni Müslümanları sevmek, Müslümanlara düşmanlık edenleri sevmemektir ![]() ![]() Anlayamadılar ![]() - Nasıl yâni efendim? - Yâni Müslüman olmak için sırf “Âmentü”yü okumak yetişmez ![]() Şaşırdılar ![]() - Başka ne lâzım ki hocam? - Hubb-i fillah ve buğd-i fillah da lâzım ![]() - Bu olmazsa, îman olmaz mı yâni? - Evet, aynen öyle ![]() |
![]() |
![]() |
|