Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
allahin, hükmetmek, ile, kitabi

Allah'in Kitabi İle Hükmetmek

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Allah'in Kitabi İle Hükmetmek

"De ki: 'O size üstünüzden yahut ayaklarınızın altından bir azap göndermeye ya da sizi birbirinize katıp, kiminize kiminizin hıncını tattırmaya kadir olandır İyice idrak etsinler diye ayetleri nasıl açıkladığımıza bir bak" (el-En'am, 6/65)
[color="darkblue"]Yüce Allah'ın: "Deki: 'O size üstünüzden yahut ayaklarınızın altından bir azap göndermeye kadir olandır" buyruğu nâzil olunca Rasûlullah Salu aleyhi vesellem: "Senin vechine sığınırım" diye buyurdu "Ya da sizi birbirinize katıp, kiminize kiminizin hıncını tattırmaya kadir olandır" buyruğunu okuyunca Rasûlullah Salu aleyhi vesellem: "Bu ikisi daha ehven ya da daha kolaydır" diye buyurdu

Yine Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:
"Allah yeryüzünü benim için bir araya getirdi (ve gösterdi) Onun doğularını da, batılarını da gördüm Benim ümmetimin mülkü, yerden bana küçültülüp gösterilen yerlere kadar ulaşacaktır Bana kırmızı (altın) ve beyaz (gümüş) iki hazine verildi Rabbimden ümmetim adına: Ümmetimi umumi bir kıtlık ile helâk etmemesini, üzerlerine canlarına, mallarına musallat olacak kendilerinden olmayan bir düşmanı musallat kılmamasını niyaz ettim Rabbim de şöyle buyurdu: Ey Muhammed! Ben bir işe hüküm verecek olursam, şüphesiz ki o geri çevrilemez ve ben sana ümmetin için onları genel bir kıtlıkla helâk etmemeyi ve mallarını ve canlarını mübah kabul edecek, kendilerinin dışından bir düşmanı üzerlerine musallat etmeme isteğini verdim İsterse yeryüzünün her tarafında bulunan insanlar üzerlerine toplanmış olsun Ya da şöyle buyurdu: İsterse onun her tarafından kimseler biraraya gelmiş olsun, diye buyurdu Ta ki onların bir kısmı diğer bir kısmını helak edinceye, bir kısmı diğerini esir alıncaya kadar"[2]

Yine Nebi Salu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur:
[color="darkblue"]"Rabbimden üç şey istedim Bana iki şeyi verdi fakat birisini vermedi Rabbimden: Ümmetimi genel bir kıtlık ile helak etmemesini diledim bu isteğimi verdi Yine ondan ümmetimi suda boğularak helak etmemesini istedim onu da bana verdi Yine ondan bir kısmını diğer bir kısmına kırdırmamasını istedim onu banavermedi"

[color="darkblue"]Müslümanlar arasında görülecek bu hal, Peygamber efendimizin şu buyruğu ile kayıtlıdır: "İmamları (yöneticileri) Allah'ın kitabı ile hükmetmeyip, Allah'ın indirdiklerinden (bir kısmını) hayırlarına gördükleri için seçmeye kalkışacak olurlarsa mutlaka Allah da onları birbirlerine kırdırır"
Ebu Davud, ikinci hadiste şu fazlalığı da zikretmektedir:
"Ve şüphesiz ben ümmetim adına saptırıcı imamlardan (yöneticilerden) korkuyorum Ümmetimin arasına kılıç da konuldu mu (birbirlerini öldürmeye başladılar mı) kıyamet gününe kadar üzerlerinden kaldırılmayacaktır Ümmetimden bazı kabileler müşriklere katılmakça ve ümmetimden bazı kabileler putlara tapmadıkça kıyamet kopmayacaktır Hiç şüphesiz ümmetimin arasında herbirisi peygamber olduğunu iddia edecek otuz tane yalancı ortaya çıkacaktır Halbuki ben peygamberlerin sonuncusuyum Benden sonra peygamber olmayacaktır Bununla birlikte ümmetimden hak üzere muzaffer, kendilerine muhalefet edenlerin kendilerine zarar vermeyeceği Allah'ın emri gelene kadar böyle kalacak bir taife de bulunacaktır"[5]

Taberi der ki: Bu âyette sözü edilen bütün bu hususlarla bu ümmeti kastettiğini belirterek âyeti tefsir edenlere gelince, benim görüşüme göre onlar bu ümmet arasında Allah'a isyan edecek ve Allah'ı gazaplandıracak şeyleri izleyecek kimselerin geleceği şeklinde yorumlamışlardır Bunlara göre bu ümmetten bu işleri yapanlar daha önceki ümmetlerin yaptıkları şekilde emirlerine muhalefet edecekler, onu inkâr edeceklerdir Bunun üzerine de onlardan öncekilerin başına gelen çeşitli azap ve intikamların bir benzeri de Muhammed ümmetinin başına gelecektir[6]

Ayet ve Hadisten Sonuçlar

1- Şanı yüce Allah ümmetlere üstlerinden de, ayaklarının altından da azap göndererek onları mahv ve helak etmeye kadirdir Rasûlullah Salu aleyhi vesellem ümmetine suda boğulmak ve buna benzer böyle bir azabın indirilmesinden Rabbine sığınmıştır

2- Hadiste yüce Allah için teşbîh sözkonusu olmaksızın ona yakışacak şekilde bir vech (yüz) nisbet edilmektedir Yüce Allah: "Onun gibi hiçbir şey yoktur" (eş-Şura, 42/11) diye buyurmaktadır

3- Bir ümmet, Allah'ın şeriatı ile hükmetmeyi terkedecek ve o şeriata muhalif kanunları alacak olursa, yüce Allah o ümmeti gruplara, fırkalara ayırıp parçalamaya ve onların bir kısmını diğerine musallat kılmaya muktedirdir Maalesef şu anda görüldüğü gibi

4- Yüce Allah Rasûlü Muhammed Salu aleyhi vesellem'e yeryüzünün doğularını ve batılarını göstermek için onu bir arada toplu olarak göstermeye kadirdir Onun ümmetinin mülkü de yeryüzünden kendisine toplanıp birarada gösterilen kadar olacaktır

5- Yüce Allah İslâm ümmetine merhametlidir Onu kökten imha edecek bir azap göndermeyecektir Onlar için kıtlık sözkonusu olsa dahi umumi olmaz Hatta İslâm topraklarının geri kalan bölümlerine nisbetle küçük bir yerde olur[7]

6- Yüce Allah İslâm ümmetine karşı merhametlidir O üzerlerine onları imha edecek harici bir düşman musallat etmez Aksine onların birini diğerine musallat etmiştir Bu ise öncekinden daha ehvendir

7- Rasûlullah Salu aleyhi vesellem ümmeti adına kitap ve sünneti uygulamayan saptırıcı önder ve yöneticilerden korkmuş ve onlardan sakındırmıştır

8- Kılıç bu ümmet arasında yer etti mi, şu anda da olduğu gibi kıyamete kadar üzerlerinden kaldırılmayacaktır

9- Bu ümmet arasında şirk vardır Şirk ise dua, Allah'ın indirdiklerinden başkasıyla hükmetmek ve buna benzer şeylerle Allah'tan başkasına ibadet kastıyla yönelmektir

10- Yalancı olduğu halde peygamber olduğunu ileri sürecek kimselerin varolacaklarını peygamber haber vermiştir İlk dönemlerde Müseylimetu'l-Kezzab, son dönemlerde Gulam Mirza Ahmed gibi Oysa Peygamber efendimizden sonra peygamber gelmeyecektir

11- Bu ümmetten bir kesim kıyamet gününe kadar hakka, İslâma ve tevhide sımsıkı sarılmaya devam edecektir

[1] Buhârî ve başkaları
[2] Muslim ve başkaları
[3] Muslim
[4] Hakim sahih olduğunu belirtmiş, Zehebî de bu hususta ona muvafakat etmiştir
[5] Elbani senedinin sahih olduğunu belirtmektedir
[6] Bk Taberî, XI, 431, Mahmud Şakir'in tahkiki ile
[7] Nevevi, Muslim Şerhi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com