![]() |
Sakal Sünneti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakal SünnetiRESULULLAH’IN (Sallu aleyhi vesellem) SÜNNETLERİNDEN YÜZÇEVİRMENİN TEHLİKELERİ VE “SAKAL SÜNNETİ” … Ayet-İ Kerime’ler ; Rahman ve Rahim Olan ALLAH’ın Adıyla, "O kendi arzusu ile söylemez ![]() ![]() "Resule itaat eden, ALLAH'a itaat etmiş olur" (Nisa,80) "Ey iman edenler! ALLAH'a itaat edin, Resûl'e ve sizden olan ülû'l -emr'e itâat edin" (Nisa,59) "ALLAH ve Rasulü bir işe karar verdiği zaman, gerek inanan bir erkeğin gerek inanan bir kadının kendilerine ait bir işte TERCİH hakları olamaz ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Al-i İmrân Sûresi 32-De ki: Allah'a ve peygambere itaat edin! Eğer aksine giderlerse, şüphe yok ki Allah kafirleri sevmez ![]() 132-Allah'a ve peygambere itaat edin ki, rahmete erdirilesiniz ![]() Nisa Sûresi 13-İşte bütün bu hükümler, Allah'ın çizdiği sınırlardır ![]() ![]() 59-Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin, sizden olan yetkililere de ![]() 64-Biz herhangi bir peygamberi gönderdikse, sadece Allah'ın izniyle itaat edilsin diye gönderdik ![]() ![]() 65-Yok, yok! Rabbine yemin ederim ki onlar aralarında çıkan çapraşık işlerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükümden nefislerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar ![]() 69-Her kim Allah'a ve peygambere itaat ederse, işte onlar Allah'ın kendilerine nimet ihsan ettiği peygamberler, dosdoğru kişiler, şehitler ve salihlerle birliktedirler ![]() 80-Kim peygambere itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur, kim de yan çizerse, kendilerine seni gözcü de göndermedik! Ey iman edenler, Allah'a ve Resulüne itaat edin ![]() Nur Sûresi 52-Kim Allah'a ve Resulüne itaat eder, Allah'tan korkar ve O'na sığınırsa, işte murada erecek olanlar bunlardır ![]() 54-De ki: "Allah'a itaat edin, peygambere itaat edin!" Eğer yine dinlemezseniz artık onun yükümlülüğü, kendisine yükletilen görevi yapmak, sizin üstünüze düşen de size yükletilen görevleri yerine getirmektir ![]() ![]() ![]() 56-Bir de namazı kılın, zekatı verin ve peygambere itaat edin ki rahmete erdirilesiniz ![]() “O gün yüzleri ateşte çevrilirken: "Ah ne olurdu bizler Allah'a itaat etseydik, peygambere itaat etseydik!" derler ![]() “Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin de yaptıklannızı boşa çıkarmayın! Muhammed/33 İman edin de Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin ![]() ![]() Hadis Şerifler ; (Hadis Şerifler Sahihtir, kaynakları aşağıda belirtilmiştir ![]() Ben sizi serbest bıraktığım müddetçe siz de beni bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() "Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: "Bizimle sizin aranızda ALLAH'ın kitabı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() "Bana Kur'ân ve onunla beraber onun gibisi (sünnet) verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Size kendilerine sarıldığınızda hiç sapıtmayacağınız iki şeyi bırakıyorum: ALLAH'ın Kitâbı ve Nebi'sinin sünneti ![]() “Eğer siz ALLAH'u Teâlâ'yı C ![]() ![]() ![]() ![]() “Bıyığı iyice kısaltınız, sakalı uzatınız ![]() ALLAH'a ortak koşanlara muhalefet ediniz, sakalı bol bırakınız bıyığı kısaltınız ![]() ![]() ![]() Bıyığı kısaltmayan bizden değildir ![]() ![]() ![]() Bıyıklarınızı kısaltınız İsrailoğulları bıyıklarını kısaltmadıkları için (bazı) kadınları zina ettiler ![]() ![]() Kisra’nın elçileri, Efendimizi (SAV) yemen’e götürmek için ve kisranın tehditlerini içeren bir mesajla huzura çıktıklarında ![]() ![]() ![]() Mecusilerden sakalını kazımış bıyığını uzatmış bir adam Efendimiz’in (SAV) huzuruna geldiğinde, Efendimiz (SAV) sordular: “Bu ne haldir?”, o kişi “Bizim dinimizde böyledir” diye cevap verince ”Lakin bizim dinimizde, bıyık kısaltılıp, sakal uzatılır” buyurdu ![]() “On şey fıtrattandır: Bıyığı kısaltmak, sakalı uzatmak,misvak kullanmak,buruna su çekmek, tırnak kesmek, parmak mafsallarını yıkamak, koltuk altını yolmak,kasıkları traş etmek, su ile taharetlenmek “Bıyıkları son derece kesin (makasla) , sakalları bırakın” Buhari, Libas:63 “Bıyıkları kesin,sakalları salın, Mecusilere (ateşperest) muhalefetedin” Müslim, Taharet:16 “Bıyıkları kesin, sakalları bırakın, ******lere benzemeyin” Tahavi Meânil-âsâr:4/230 , Ali el müttaki, Kenzül Ummal “Erkekleri sakallarıyla, kadınları saç örgüleriyle süsleyen ALLAH’ı C ![]() ![]() “Halik’e (Yaratıcıya) isyan hususunda, hiçbir mahlukata itaat yoktur ![]() “Sünnetimden dönen benden değildir ![]() “Bıyığı almak dindendir ![]() “Bıyığını uzatanın ALLAH-u Teâlâ duasını kabul etmez” Deylemi, Müsned’i Firdevs:5648 “Bıyığını kısaltan bir adam gördüğünüzde, işte o sizin en hayırlılarınızdandır ![]() ![]() “On haslet vardır ki Lut kavmi onlar sebebiyle helak oldular ![]() ![]() ![]() ![]() Hanefi Mezhebine göre sakalı traş etmenin hükmü “HARAM” dır ![]() ![]() ![]() (İmam-ı Azam Ebû Hanefi’nin hükmü için "Mezahib-u Erbaa ve Dürrül Muhtar" ) (Harama helal diyen , helal'e haram diyen kafir olur ![]() ![]() Bazı melekler aralarında yemin ederken "Ademoğlunun yüzünü sakal ile ziynetlendiren ALLAH'a C ![]() ![]() ![]() Sakal hilkatin tamamındandır ![]() ![]() İbrahim b ![]() ![]() Bir rivayete göre mevta kabire indirildiğinde Münker ve Nekir melekleri sorguya geldiğinde kimin ümmeti olduğunu soracak ölü "Hz Muhammed SAV in ümmeti olduğunu söyleyecek" Meleklerde benzemiyorsun diye inanmayacaklar ve mevta zorlu bir sorguya çekilecektir ![]() ![]() Sakalı traş eden "FISK" ve "HARAM" işlemektedir ![]() ![]() ![]() Sakala buğz etmek (kin gütmek) çok tehlikelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin (SAV) Ashabının ve Sahabelerinin (RA) içersinde sakal traş eden bir tek erkek yoktur ![]() Ayrıca “Tabiîn” denilen ve Peygamberimizin (SAV) Ashabını (RA) gören mü’min erkeklerden de sakalını traş eden bir tek kişinin haberi ulaşmamıştır ![]() Peygamberimiz (SAV) kafirlere benzemeyi menetmiştir ![]() ![]() muhabbet, zahirde benzemeyi gerektirdiği gibi görünüşte benzemekte kalbe bir nevi dostluk ve sevgi getirir ![]() Bazıları sakalsız bazı alimleri delil gösterirler, oysaki Peygamberinin (SAV) sünnetine uymayanın ameli şeriat’ı garrâ’da nasıl huccet (delil) olabilir ![]() ”İslam şekil dinimi” diye de soru soranların ise,Mekke’de bütün hacıların neden ihrama büründüklerini açıklaması gerekir ![]() Temizlik imandandır ben temizlik için traş oluyorum diyen, Efendimiz’in (SAV)sakal bırakma emriyle alay etme, haramı temizlik ve vacibi pislik saydığından küfür tehlikesine düşmüştür ![]() Sakalı kesip bıyıkları uzatmak kimlerin adeti idi: Kisra âli (acem hükümdarının hane halkı), acem mecusileri (ateşperestler), lut Kavmi,Hind ******leri, kendilerini kadınlara benzetenleri, eşcinsellerin, ****** ve hristiyanların, şii ve Alevilerin , v ![]() ![]() Sakal için hanımdan izin almak kesinlikle gerekmemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sakalın Mekruhları; 1-Siyaha boyamak (Ahir zamanda güvercin kursağı gibi sakalını siyaha boyayan bir takım insanlar gelecek bunlar cennet kokularını tadamayacaklardır ![]() 2-Kükürt ile siyaha boyamak 3-Sakalı yolmak 4-Ağaranları yolmak ![]() 5-Sakalı kısaltmak 6-Sakalı uzatmak (bir tutamdan fazla) 7-Gösteriş için süslemek 8-Güya zahid olduğunu göstermek için sakalını karmakarışık ve toz içinde bırakmak 9-Siyahlığına bakıp gençliği ileövünmek, aklığına bakıp yaşlılığı ile böbürlenmek 10-Gerçek salihlerden olmadığı halde kendisini onlardan göstermek için kırmızı veya sarıya boyamak ![]() ![]() “Dinin zayıf düştüğü zamanda bir sünnetimi yaşatana 100 şehit sevabı vardır ![]() “Benim sünnetimi yaşatan beni yaşatmıştır, beni yaşatan beni sevmiştir, beni seven Cennet’te bana komşu olacaktır ![]() Hz Muhammed (SAV) |
![]() |
![]() |
|