Muaz Radıyallahu Anh Anlatıyor: |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Muaz Radıyallahu Anh Anlatıyor:Muaz radıyu anh anlatıyor: "Ya Rasul,beni cennete sokacak ve ateşten uzaklaştıracak amel ile haberdar et" "Elbette sen büyük bir işten sordunHakikaten o (büyük iş) , Allah'ın kendisine kolaylık yarattığı kimse için kolaydır: Allah'ı tanıyıp O'na ibadet edersin ve hiçbirşeyi O'na eş koşmazsınNamazı ikame edersin=şeriate tam mutabık,ta'dil-i erkan üzere kılarsınZekatı müstehaklarına verirsinRamazan orucunu tutarsınBeyt-i Muazzama'yı tavaf edersin Hayr kapıları üzerine sana yol göstermeyeyim mi? Oruç kalkandırSadaka hataları söndürür; su ateşi söndürdüğü gibiVe gecenin ortasında adamın namazı" buyurarak sonra Secde suresi'nden: ( O mü'minlerin yanları yataklarından uzaklaşmış olduğu halde (azabından) korkarak (ve sevabını) umarak Rabb'lerine yalvarırlarBir de onlara vermiş olduğumuz rızktan muayyen bir cüz'ünü (Allah yolunda ) harcarlar(Habibim!) İşledikleri amel sebebiyle yaptıklarına karşılık gizlenen ve onlar için nice göz aydınlatan ve sevindiren mükafatları, hiçbir nefs bilemez ) (Secde/ 16-17) mealindeki ayeti tilavet ettiSonra: "İşin başını,direğini ve ucunun zirvesini sana göstermeyeyim mi?" buyurduBen: "Evet Ya Rasulal, buyrun" dedim "İşin başı İslam'dır,direği namazdır,ucunun zirvesi cihaddır" buyurdu "Bunların hepsinin en kuvvetlisi = dayanağıyla seni haberdar etmeyeyim mi?" buyurdu "Evet ya Nebiyy!" dedimBunun üzerine dilini tuttu ve akabinde: "Aleyhinde olan bunu tut" buyurduBunun üzerine ben: "Ya Nebiyy! Ve hakikaten biz, konuştuğumuz şeylerle muahaze olunuyoruz öyle mi? "dedim; "Anan seni kaybetsin= ağlasın ey Muaz ! İnsanları yüzleri yahud burunları üstüne,dillerinin mahsullerinden başkası düşürür mü? " buyurdu Hadisin ; "İnsanları yüzlerinin yahud burunlarının üstüne dillerinden başkası düşürür mü? " mealindeki hatimesi,büyük saadetin fatihası=anahtarı=başlangıcıdır Tarikate nazaran sükut, amelin kutbu ve sebebidirÇünkü dilin susmasıyla kalb güzel sözleri söyler,zikreder ve bu sayeden RabbTeala Zülcelal Hazretleri'yle konuşur,rahmet bulutlarından nurları yağdırmaya vesile olur Hakikate nazaran da sükut,saliklerin son mertebesidirBunun için ehli tahkik: "Kim ciddi bir surette Allah Azze ve Celle'yi sıfatlarıyla tanırsa , dilsiz olur" dedilerYani zikirden başka dilsiz olur |
|