![]() |
Mevsimine Göre Beslenelim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevsimine Göre BeslenelimBİSMİHİ TEALA ![]() EKİM Balık: Pamatu, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye ![]() Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç ![]() Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı ![]() ![]() ![]() ![]() serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz ![]() KASIM Balık: Mezgit, ringa Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yeralması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı ![]() Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, Trabzon hurması ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın ![]() ![]() ![]() sayesinde kansere karşı etkili bir sebze ![]() ARALIK Balık: Levrek ![]() Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana ![]() Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, Trabzon hurması ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin ![]() ![]() ![]() OCAK Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, strongilos, levrek, Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa,ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp Meyve: Elma,nar, portakal, armut, ayva, greyfurt Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin ![]() Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler ![]() tüketilmesi gereken besinlerden ![]() ŞUBAT Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı, Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defneyaprağı, havuç, turp ![]() Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin ![]() ![]() MART Balık: Levrek, kalkan, kefal Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli ![]() Meyve: Elma, muz Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Mart, yaza hazırlık ayıdır ![]() ![]() ![]() göstermek gerekir ![]() ![]() NİSAN Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya Sebze: Taze soğan, tazesarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul ![]() Meyve: Can erik Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı ![]() ![]() ![]() ![]() ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz ![]() MAYIS Balık: Barbunya,levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci,domates, salatalık ![]() Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Çilek kısa ömürlü bir meyve ![]() ![]() HAZİRAN Balık: Mercan, levrek, barbunya ![]() Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, tazesarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi ![]() Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kısa ömürlü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin ![]() ![]() TEMMUZ Balık: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya ![]() Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi ![]() Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze ![]() ![]() AĞUSTOS Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye ![]() Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber ![]() Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı ![]() ![]() ![]() EYLÜL Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç ![]() Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber ![]() Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm ![]() Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Eylül, kışa hazırlık ayıdır ![]() ![]() ![]() tüketmeye özen gösterin ![]() |
![]() |
![]() |
|