Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenelim, göre, mevsimine

Mevsimine Göre Beslenelim

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mevsimine Göre Beslenelim




BİSMİHİ TEALA




EKİM
Balık: Pamatu, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye
Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,
kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç
Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı nefisyemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır Mantarı ızgarada üzerine peynir
serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz

KASIM
Balık: Mezgit, ringa
Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yeralması, havuç,
ıspanak, karnabahar, pazı
Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,
greyfurt, Trabzon hurması

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz İçerdiği bol betakaroten
sayesinde kansere karşı etkili bir sebze

ARALIK
Balık: Levrek
Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,
karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana
Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,
greyfurt, ayva, Trabzon hurması

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı besleninPortakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin

OCAK
Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, strongilos, levrek,
Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa,ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp
Meyve: Elma,nar, portakal, armut, ayva, greyfurt

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin
Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini
düzenlerSoğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok
tüketilmesi gereken besinlerden

ŞUBAT
Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,
Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defneyaprağı, havuç, turp
Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın

MART
Balık: Levrek, kalkan, kefal
Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli
Meyve: Elma, muz

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Mart, yaza hazırlık ayıdır Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş ayıdır Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen
göstermek gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli

NİSAN
Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Sebze: Taze soğan, tazesarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul
Meyve: Can erik

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin Sütlü hafif tatlılar pişirin Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak süt için Hafif ama sağlıklı beslenerek
ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz

MAYIS
Balık: Barbunya,levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci,domates, salatalık
Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Çilek kısa ömürlü bir meyve İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir

HAZİRAN
Balık: Mercan, levrek, barbunya
Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına
kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu
ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, tazesarımsak,
dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kısa ömürlü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı

TEMMUZ
Balık: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze
fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık
biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi
Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekili

AĞUSTOS
Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye
Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,
sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı
salçalık biber
Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen,
karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı Meyveleri bol yiyin Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlüköğünlerinize paylaştırın

EYLÜL
Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç
Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,
kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber
Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekirBol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar
tüketmeye özen gösterin


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.