08-24-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kek Pisirirken Dikkat Edin
KEK PISIRIRKEN
Tum malzemelerin oda sicakliginda olmasina dikkat edin: Ozellikle kullaniliyorsa katiyaglar oda sicakliginda fakat eritilmemis olmali Yumurta, sut veya yogurtda ayni sekilde oda sicakliginda olursa daha iyi sonuc alirsiniz
Kuru malzemelerinizin hepsini birlikte eleyin: Un, kabartma tozu, karbonat, veya diger baharat (tarcin) gibi kuru malzemeleri birlikte elerseniz hem malzemelerin una iyica karismasini saglamis olursunuz, hemde elerken unu havalandirmis oldugunuz icin daha guzel, agizda dagilan bir kek elde edersiniz
Malzemeleri olcerken aksi belirtilmedikce silme olarak alin Tariflerde belirtilen 1 su bardagi olcusu Amerikan 1 cup olcusune esittir Buda 237 ml'dir Genel olarak 250 ml su alan su bardagini cok fazla doldurmadan 1 cup olcusunu elde etmis olursunuz
Kaliplarin hazirlanmasi: Kekinizi pisireceginiz kaliplari hazirlarken en iyi ve emin sonucu almak icin kaliplari mutlaka once kati yag ile veya spray ile yaglayin Sonra bir miktar un serpip kabi silkeleyerek unun dagilmasini saglayip kalan unu tekrar bosaltin
Kek malzemelerinin karistirilmasi: Kek yaparken malzemelerin eklenis siralarina gore bircok metod vardir Kimi tarifler butun malzemeleri bir seferde karistirirken kimisi ozel sira ve metod uygular Bu siraya ozellikle uyulmasi gerekir
Eger once oda isisindaki katiyag ile seker cirpilacaksa bunu tamamen krema haline gelene kadar iyice cirpip ondan sonra diger adima gecmelisiniz
Bazi tariflerde oldugu gibi once yumurtalar ve seker cirpilacaksa yine iyice kabarip krema haline gelene kadar cirpmali daha sonra ince sekilde akitip biryandanda karistirarak siviyagi karisima yedirmeli, en sonda sutu ve unu donusumlu olarak biraz un biraz sut ekleyerek karisima uc seferde yedirmelisiniz
Keke unu ilave edip karistirdiktan sonra kesinlikle daha fazla karistirmayin, agizda dagilan guzel bir kek olmasini engellemis olursunuz
Firini en azindan 10 dakika kadar onceden tarfite belirtilen isiya getirip isinmasi icin birakin Keki genel olarak orta katta pisirin, ancak firinin performansi firindan firina degisebileceginden, pisirdikce ayarini deneyimlerinize gore degistirebilirsiniz Pisirme hatalari ve sonuclari ile ilgili daha fazla bilgi icin bolumune bakabilirsiniz
Keki firina koyduktan sonra ilk 20 dakika kesinlikle firinin kapagini acmaktan sakinin Kek pismeye basladiginda hamur yerine kek gibi kokmaya baslayacak ve kokusu mutfaginizi dolduracaktir Ondan sonra arada hafif acip hizlica kontrolunuzu yapabilirsiniz
Kekin pisip pismedigini anlamak icin: Oncelikle ust kismi tamamen kizarip civikligi gitmis olmali Bu asamadan sonra icinin pistigini kontrol etmek icin orta kismina veya derin yerine kurdan batirip cikartin Eger kurdan temiz cikiyorsa kekiniz pismis demektir
|
|
|
|