![]() |
Konserve Yapmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konserve YapmakKONSERVE YAPMAK ![]() Konserve: Gıdaların yüksek ısı altında mikroplardan tesirsiz hâle getirilerek uygun kaplarda uzun süre saklanması işidir ![]() ve sebzeler en az 100°C sıcak suda ve buharda, çeşitli cinste ve hava geçirmeyecek kaplar içinde muayyen zaman bekletilir ![]() Böylece sebze ve meyvelerin bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesi sağlanmış olur ![]() Evde konserve: Meyve ve sebzelerin bol ve ucuz olduğu mevsiminde tabiî olarak yetişenlerden yapılacağından aile bütçesine fâideli, meyve ve sebzelerin en iyisi seçileceğinden kaliteli ve tabiî olarak yetişenlerinden yapılacağı için sağlıklıdır ![]() Konserve yapımında lüzumlu olan malzemeler: Isıya dayanıklı cam kavanozlar ile bunların ağzını sıkıca kapatan kapak, tencere ve bunun dibine konarak cam kavanozun kırılmasına mâni olan tel veya tahta ızgaradır ![]() iyi bir konserve için; çürüksüz, normal olgunlukta, sebze ve meyvelerin aynı boyda olanları seçilmeli, çok güzel yıkanmalıdır ![]() temizlenmeli ve kullanılıncaya kadar kaynar suda bekletilmelidir ![]() Sebze ve meyveler kavanozlara konduktan sonra, tepe boşluğu bırakmayı unutmamalıdır ![]() Kaynar sudan çıkarılan kavanozlar ağzı ve kapak kenarları, silinerek kapak kapatılmalı ve bir daha kapaklarla oynamamalıdır ![]() Kaynatmadan sonra kavanozların tencerenin içinde soğuması beklenmeli, ısı farklarından cam kavanozların çatlamamasına dikkat edilmelidir ![]() Tencerenin dibine ızgara konduktan sonra kavanozlar konur ![]() Tencere, kavanozların sıcaklığında, kavanozları aşacak kadar su ile doldurulur ![]() Sebze konservelerinde: Tuzlu su kullanılır ![]() ![]() 110-120°C arasında bir süre ısıtılarak dayanıklı hâle getirilirler ![]() Hazırlanıp, kavanozlara konan sebze, yerleştirilir, dipten îtibâren üç dört parmak sıcak su konur ve kapak kapatılır |
![]() |
![]() |
|