Prof. Dr. Sinsi
|
Sararan Çamaşırlara Son

Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin Üstüne mısır nişastası serpin Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun Leke yok olur
Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur
Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın
Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın Veya bir miktar sirke döküp kaynatın Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz
Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar
Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın Koku yok olacaktır
Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır
İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur
Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır
Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz
Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın Lekenin yok olduğunu göreceksiniz
Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir
İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz
Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin
Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz
Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz
Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur
Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz
Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz
Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır
Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirisiniz Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz
Şarap lekesi taze ise lekeye tuz dökülür Eğer leke beklemiş ise oksalik asit veya amonyak çözeltisi ila leke yok edilebilir
Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır
Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile ovabilirsiniz
İpekli, yünlü kumaşlarınız baz çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar görmektedir
Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol, benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru bezle iyice kurutulmalıdır
Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın Leke yok olacaktır
Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin Yünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz
Yemek Tuzluysa  Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin
Sutunuz Kaymak Tutarsa  Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz
Sutun Tasmasini Onlemek  Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz
Sogan Sarimsak Kokusu  Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun
Kek Kalibi   Kek kalibina yagli kagit doseyin Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz
Etleri Yumusatmak  Limon suyu etleri yumusatir Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser
Yumurta Kirarken   Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin
Tasan Yemekler  Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin Soguduktan sonra kolayca temizlenir
Firinda  pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin Tavugunuz yumusacik kalacaktir
Garnitür  olarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli
Patates  kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Böylece daha az ya çekeceklerdir
Karnabahar, lahana, sogan  gibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir
Yesil Renkli Sebzelerin  rengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir
Makarnanin  haslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc v b sebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz
Pilav  suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin
Bayatlamis ekmeklerinizi   dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin Yüksek isida firinda pisirin
Yumurta haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir
Yemek kokularindan  kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz
Pastalarin  üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin
Kek yaparken  karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin
Domatesleriniz  tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin
Sogani  akan bir muslugun yaninda dograrsaniz, gözleriniz daha az yanar
Sarimsagin kabuklarini  daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin
Yogurdun suyu  birkac gün icinde kendiliginden ayrilir Icindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz
Patatesleri kizartmadan   önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin Daha az yag cekerler
Sebze pisirirken  yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir Yemeginiz daha lezzetli olacaktir
Sebzeler haslanarak   kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir
Sogan kavururken  pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz
Patatesin pisirme  suyuna bir kasik sirke koyun Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur
Havuç  daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder
Karnibahar haslarken  içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz
Bütün sebzelere  biraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir Tuzu, en son anda ilave edin
Sebzelerimiz  kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin Ilk tazeliklerine kavusurlar
Maydanoz ve dereotunu  bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz
Sos hazirlarken  un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz
Meyve salatasi   yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin Enfes olacaktir
Karamel  bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker
Pirinc pilavi  suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin Bembeyaz olur
Kesik limonu  saklamak icin üzerine tuz serpin 
Zeytini  bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin Nefis bir tadi olur Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz
Kati Yumurta  elde etmek icin 15 dakika kaynatin Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz Suyunu da sakin dökmeyelim Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur
Omletinizi   bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz
Kus üzümlerini  ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser
Lahananin  piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir
Catal Bicak Temizlerken  catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir Daha sonra iyice durulayin
Kristalleri   yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar
Sigara kulluklerini   tuzla silerseniz piril piril olur
Cesitli esyalarin ustundeki   etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz
Cay Lekesi   Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir Ilik su ile çalkalanir
Lavaboyu temizlerken   Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler
Vazodaki ciceklerin  uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir
Celik tencerenizdeki   lekeleri cikartmakta zorluk cekiyorsaniz; temizlerken tencerenin icine bir tatli kasigi karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatin Hem üzerine isleyen kara lekeler cikacak, hemde piril piril olacaktir
Catal - bicaklariniz karariyorsa  bulasik makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere camasir suyu koyun
Yemek kokularindan kurtulmak icin  bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz
Limon Kabuklari  Suyunu cikarttiginiz limonun kabuklarni atmayiniz Çelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz
Bakir Kaplarin Parlatilmasi  Bir bezi sirke ile hafifce islatp, bakirlari ovun Kaplariniz piril piril olur
Mutfakta Tikali Lavabolarin Açilmasi   Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, hemen acilir
Mutfaktaki Haserelerle Savas  Mutfakta özellikle dolaplarda dolaasn hamam
böcegi karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur
Çay ve kahve lekelerini   karbonatla silerek cikartabilirsiniz
Mutfak esyalarinin üzerindeki etiket izlerini   yok etmek için, üzerlerine mobilya cilasi serpip yumusak bir bezle silin
Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu?  Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
|