Prof. Dr. Sinsi
|
Bebeklere Kolay Mama
Sebze Corbasi - 1
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır 3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir
Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır Yukarıdaki gibi pişirilir Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır 3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır
Sebze Corbasi - 2
İçindekiler :
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı : Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir
Sebze Corbasi - 3 (2 Porsiyon)
İçindekiler :
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı : Sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir Not: Çocuklara TUZ 12 aydan sonra çok az olarak verilebilir
Yogurtlu Sebze Corbasi (1 porsiyon)
İçindekiler :
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı : Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir
Mercimek Corbasi - 1
İçindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir
Mercimek Corbasi - 2 (2 porsiyon)
İçindekiler
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su
Yapılışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir
Pirinc - Mercimek Corbasi
İçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir
Tarhana Corbasi - 1 (2 porsiyon)
İçindekiler
Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir Ocaktan inmeye yakınaz zeytinyağı eklenir
Tarhana Corbasi - 2
İçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı: Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir Tarhana acısız olmalıdır
Yayla Corbasi
İçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un
Yapılışı: Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir
Sutlu Corba
İçindekiler
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir
Nohut ve Kuru Fasulye Ezmesi
İçindekiler
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su
Yapılışı: Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır Islatma suyu dökülür Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir Haşlama suyu dökülmez
Etli Sebze Yemekleri (2 porsiyon)
İçindekiler
30 gr (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
Yapılışı: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir
Izgara Kofte
İçindekiler
30 gr yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz
Yapılışı: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir
Yogurt
İçindekiler
100 cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası
Yapılışı: Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir 1 çay kaşığı yoğurt (maya olarak) eklenir Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir
Muhallebi (4 ay-1 yaş arası)
İçindekiler
100 cc su (1 çay bardağı)
5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
3 ölçek formül mama
Yapılışı: Pirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir Ilık kıvamda yedirilir
Muhallebi (1 yaş ve üzeri)
İçindekiler
(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
100 cc süt
5 gr pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr şeker (1 tatlı kaşığı)
Yapılışı: Soğuk süt temiz bir kaba konur 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir
Not: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir
Yoğurt Çorbası
2 su bardağı suyu kaynatın Su kaynayınca içine 1 çorba kaşığı bulgur ya da pirinç atın Bu arada ayrı bir kapta 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta (eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse yumurtasız hazırlayabilirsiniz) ve bir dolu tatlı kaşığı unu karıştırın Bulgur piştikten sonra karışımın üzerine yavaş yavaş kaynar sudan ilave edin Bu arada kesilmeyi önlemek için sürekli karıştırın Sulandırdığınız karışımı tencereye boşaltıp kaynayana kadar karıştırın Kaynadıktan hemen sonra ateşten alın Üzerine kuru nane ve 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave edin Yaklaşık olarak 2 ya da 3 bebek porsiyonudur
Sebze Püresi
1 havuç, 1 orta boy patates, bir miktar kabak, bir çorba kaşığı bulgur düdüklü tencereye konur Yarım bardak su ilave edilir Yaklaşık 10 dakika pişirilir Sebzelerin vitamin değerlerinin kaybolmaması için düdüklü tencerede pişirin Pişen sebzeleri tel süzgeçten geçirin Bebeğiniz katı gıdaya yeni başlıyor olsa bile belenderdan geçirmeyin Bu şekilde bebeğiniz taneli gıdaya daha çabuk alışır
Sebze püresini plastik bardaklara porsiyonlar halinde doldurup derin dondurucuda 6 hafta saklayabilirsiniz Bebeğinize yedirmeden önce 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave ediniz Tuz eklemeyin Sebze püresini mevsim sebzelerinden hazırlayabilirsiniz Kabak yerine taze fasulye, brokoli, domates gibi sebzeler koyabilirsiniz
Yoğurtlu Sebze Çorbası 2
Bebekler genelde yoğurt tadını çok severler Onlara sebzeyi bu şekilde yedirebilirsiniz 1 küçük boy patates, yarım kabak, 2-3 sap maydanoz veya ıspanak, 1 tatlı kaşığı pirinç düdüklü tencerede çok az su ile pişirilir Ayrı bir yerde 1 kepçe yoğurt, 1 tatlı kaşığı un, yarım yumurta ( 6 aydan küçük bebek için yumurta ilave etmeyiniz) karıştırılır Karışıma kaynar sebze suyu ilave edilerek karıştırılır Sulandırılmış karışım diğer sebzelere eklenerek kaynatılır Çorba koyulaşınca ateşten alınır Üzerine istenirse kuru nane eklenir 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile servis edilir
Pirinçli Mercimek Çorbası
Bebeğiniz mercimek çorbasını sevmiyorsa bu çorbayla ona kurubaklagil yedirmiş olursunuz Küçük bir tencereye 2 5 bardak su , 1 çorba kaşığı kırmızı veya sarı mercimek, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı yağ ilave ederek pişirin Pişen çorbaya 1 çay kaşığı txzot ilave edin
yakında herhalde yemek kitabı yayınlarım
|