|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çanakkale, hikayeler, kahramanlarindan, kisa |
![]() |
Canakkale Kahramanlarindan Kisa Hikayeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canakkale Kahramanlarindan Kisa HikayelerBU OLAY CANAKKALE SAVASINDA YASANMISTIR ![]() Kocadere köyünde büyük bir sargı yeri kuruluyor ![]() Kimi Urfalı, Kimi Bosnalı, Kimi Azerbaycanli, Kimi Adıyamanlı, Kimi Gürünlü, Kimi Halepli çok sayıda yaralı getiriliyor… Bunlardan biri Lapsekinin Beybaş Köyündendir ve yarası oldukça ağırdır ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Ölme ihtimalim çok fazla… Ben bir pusula yazdım… Arkadaşıma ulaştırın…’ Tekrar derin nefes alıp, defalarca yutkunur: ‘Ben…Ben köylüm Lapseki’li İbrahim Onbaşından 1 Mecidiye borç aldıydım… Kendisini göremedim ![]() ![]() ‘Sen merak etme evladım’ der Komutanı, kanıyla kırmızıya boyanmış alnını eliyle okşar ![]() Aradan fazla zaman geçmez ![]() ![]() Bunlardan çoğu daha sargı yerine ulaştırılmadan şehit düşüyor ![]() ![]() İşte yine bir künye ve yine bir pusula ![]() daha fırsat bulamamıştır ![]() yığılır kalır ![]() yaşlarına engel olamaz… PUSULADAKİ NOT: ‘Ben Beybaş Köyünden arkadaşım Halil’e 1 mecit borç verdiydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canakkale Kahramanlarindan Kisa HikayelerSAKA HÜSEYİN “İkinci Anafartalar taarruzundan sonra, Türk birlikleri Anafarta Ovası’na ve tepelere yerleşmişti 35 ![]() ![]() ![]() ![]() Katır önde, bizim Saka Hüseyin arkada ama, yola çıkmadan evvel katırının kulağına eğilir, her defasında söylediği sözleri tekrarlardı: “Haydi, Büyük Anafarta Köyünün üstünden 35 ![]() ![]() Fakat yolda, Hüseyi’nin çenesi durur mu? Savaş var imiş! Yığınla yaralı taşırlar imiş, umurunda mı? O bir türkü tutturmuş gidiyordu: “Pınar baştan bulanır İner dağı dolanır Al başımdan sevdayı Buna can mı dayanır ![]() Rinna, rinna yarim Rinna, rinna ![]() Saka Hüseyin damacanlarına suyu doldurarak “deh” deyip akşam karanlığında yola koyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Dur! kımıldama!” Hayrabolulu Hüseyin’in yapacak hiç birşeyi yok akıl almaz, gene de eşi görülmemiş büyük bir zeka kıvraklığı ile; düşman erlerine gevrek gevrek gülümsemeye başlar ve eliyle, koluyla katırının sırtında sallanan su damacanalarını gösterir, “Kumandan, kumandan?…” diye geveleniyor ve büyük bir saygı ile anzak kumandanını selamlayarak “Emret gavur kumandan!” der ![]() ![]() ![]() “Bu su damacanalarını kendi kumandanım gönderdi ![]() ![]() ![]() Anzak Teğmeni kıpkırmızı kesilir… Gözleri dolar ![]() ![]() ![]() Baki Vandemir Paşa Çanakkale Savaşları Komutanlarından |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canakkale Kahramanlarindan Kisa HikayelerAzman Dede son gömdügümüz Canakkale Gazisi İvrindi'nin Mallıca köyünden 104 yaşında Azman Dede idi ![]() ![]() ![]() ![]() Kulakları ağır işitiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Bir hücum sırasında bölük erimişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onları karşıma alıp bir bir gösterdim ![]() ![]() ![]() Ortalık hafif aydınlanır gibi olunca hep yaptıkları gibi düşman gemileri gelip siperlerimizi bombalamaya başladı lar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muharebede bir ürküntü panik meydana getirebilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte o an ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Azman dede ağlıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canakkale Kahramanlarindan Kisa HikayelerKızılca kıyametin koptuğu günlerdi ![]() Adına “Çanakkale” denen destanı yazacak koç yiğitler, dilde ALLAHü Ekber, niyetlerde zafer ile düşmüşlerdi cephe yollarına ![]() ![]() Düşmana ‘illALLAH’ dedirtecek er oğlu erlerden biriydi Ali ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali gitmişti bir kış soğuğunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler yokluk, kıtlık ve sıkıntıyla geçiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülke düşmandan temizleneli yıllar olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaslı anacığına acısını unutturmaya çalışan Cevdet büyümüş, iş güç sahibi olmuştu ![]() ![]() Günler yerinde durmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değil miydi ki şehitler ölmezlerdi, Rab katında diriydiler ![]() * Bu hikâyedeki hâdise ve şahıslar tamamen gerçektir ![]() |
![]() |
![]() |
|