![]() |
İstanbul'un Fethinde Evliya Parmaği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbul'un Fethinde Evliya Parmağiİstanbul'un fetheden ruh caddelerden taka ve tekne yürütmek ile anlaşılmaz ve anlatılmaz ![]() ![]() Fatih'i, Ankara'nın manevi lideri Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri'nin talebesi ve Evliyaullahtan Akşemseddin Hazretleri yetiştirmiştir ![]() ![]() İşte fetih bu menevi liderler ile gerçekleşmiştir ![]() ![]() Bu feth-i mübine, ortasya'dan tayy-i mekân ederek Übeydullah Ahrar Hazretleri'nin de iştirak etmiş olduğunu, torunu Hace Muhammed Kasım şöyle nakleder: ''Übeydullah Ahrar Hazretleri, perşembe günü öğleden sonra aniden atının hazırlanmasını emretti ![]() ![]() ![]() Mevlana Şeyh adı ile maruf bir talebesi, kendisini bir müddet takip etti ![]() ![]() ![]() ![]() ''Türk Sultanı Mehmed Han, benden istiane etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horosan'dan gelip İstanbul fethine iştirak eden Übeydullah Ahrar Hazretleri'nin oğlu Hace Abdülhadi şöyle anlatır: ''İstanbul'a gittiğimde Sultan 2 ![]() ''Babam Fatih anlattı: Fethin en şiddetli zamanında Rabbime iltica ederek, zamanın kutbunun imdada yetişmesini istedim ![]() ![]() -Korkma zafer senindir ![]() ![]() O pire: -Küffar askeri çok fazla ![]() ![]() O da bana cübbesini açarak: -İçine bak! ![]() ![]() Hayretle cübbesinin yeninin içinden sel gibi akan bir ordu gördüm: -Bu ordu sana yardıma geldi dedi ve devam etti: -Şimdi şu tepenin üzerinden üç defa kös'e tokmak vur! Ve bütün askere hücum emrini ver! buıyurdu ![]() Ben de aynen öyle yaptım ![]() ![]() ![]() Velhasıl Fatih'in, fetih sırasında cümle evliyanın ruhaniyeti ve istianesinden müstefit olduğu tarihi bir vakıadır ![]() Vur pençe-i Ali'deki şemşir aşkına Gülbangi âsmânı tutan pir aşkına ''(Ey yiğit! Allah'ın arslanı olan) Hazreti Ali'nin pençesindeki (Zülfikar isimli) kılıç aşkına; gülbangi, (Allah Allah sesleri ta) semayı kaplayan pir aşkına vur!'' www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|