Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çekirge, salatasi, zeytinyağli

Zeytinyağli Çekirge Salatasi

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zeytinyağli Çekirge Salatasi

İngilizlerin ''Çöl Kaplanı'' diye tarif ettiği Medine müdafii Fahreddin Türkkan askerin et ihtiyacını karşılamak, subay ve erlerin eksik olan kalorilerini temin etmek için bir çare düşünmüştü Fahreddin Paşa bu çareyi 7 Haziran 1916 tarihli günlük emrinde tebliğ etti

''Çekirgenin serçe kuşundan ne farkı var? Yalnız tüyü yok O da serçe gibi kanatlı ve uçuyor Serçe gibi huysuz ve serçe gibi asabi Yediği şeyleri itina ile seçiyor ve temiz şeyler yiyiyor''
Çekirgeyi doktorlarımıza tekik ve tahlil ettirdimBunlar tetkikat neticesinde çekirden yüksek övgü ile bahsetmekte, şifa ve gıda özelliklerini saymakla bitirememektedirler
Çekirge her iklimde yenilebilirYenmesi sünneti seniyyedirCenab-ı peygamber hadisi şerifinde:''İki ölü ve iki kanlı bize helal oldu'' demiştir
İki ölü:Çekirge ile balık
İki kanlı:Karaciğer ve dalaktır

Çekirge yemeğpi 4 surette hazırlanır

1-Toplanan çekirgeler siroz balığı gibi güneşe serilir, iki üç gün kadar kurutulurAyakları ve başı kopartılırBeden kısmı bir parça yağ ile kavrulur ve kavurma gibi yenir
2-Sıcak su ile haşlanır, baş ve ayakları temizlenirHemen pişmek üzere bulunan pirinç ve bulgur pilavına katılır
3-Haşlanmış çekirgeler tabağa konulup üzerine zeytinyağı ve limon gezdirilir
4-Çekirgenin kavrulan kısmı, havan içinde toz haline getirilir ve et tozu konservesi şeklinde kutularda dağarcıklarda saklanır

Bazı çarpışmalarda çuvallarla böyle çekirge tozu ele geçirilmiştirO zamanlar kıymetini bilmediğimiz için döktük heder ettikBüyük bir dikkat ve ihtimam ile ve kendime mahsus titizlikle yaptırdığım tecrubelerle tıbbi özellikleri tahakkuk eden ve yenmesi ''sünnet'' olan çekirgeye yan gözle bakmak ve ondan tiksinmek nimet tanımamazlıktır

Dün karargah sofrasında ''çekirge tavası'' vardıArkadaşlarımla beraber pek tatlı yedim ve bunu iyi buldumHele zeytinyağı ve limon suyu ile salatası pek nefis oluyuor

Elhsıl dün çekirgeyi bahçelerden kovup tenkil tedbirini düşünürken bugün çekirge geliyormu diye yolları gözlüyorumHangi mıntıkaya çekirge düşerse, tarifim veçhile istifade edilmesi ve banada hediye olarak çekirge gönderilmesini arkadaşlarımdan rica ederim''

Hicaz Seferi Kuvvetler Komutanı Fahreddin Paşa

kaynak : ismailağainfo

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com