![]() |
Ülkeler Kılıçla Alınır,Ancak Adaletle Korunur... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ülkeler Kılıçla Alınır,Ancak Adaletle Korunur...Ülkeler kılıçla alınır, ancak adaletle korunur ![]() Adaletiyle meşhur İran hükümdarlarından Nuşirevan tahta geçtiği ilk yıllarda, halka karşı o kadar zalim ve gaddarca davranmış, o kadar zevkü sefasına düşkünmüş ki, millet artık canından bezmiş ![]() ![]() Işte ilk zamanlar zalim olan Nuşirevan bir gün maiyetiyle beraber ava çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() -"İnsan şu kuşların dilinden anlasa da ne dediklerini bilse ![]() ![]() ![]() Vezirin derdini anlatması için büyük fırsat doğmuştu ![]() -"Sultanım ben bu kuşların ne dediklerini biliyorum ![]() ![]() Nuşirevan hayretle: -"Gazabımdan emin olabilirsin, anlat bakalım " dedi ![]() -"Sultanım affınıza sığınarak arz ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nuşirevan vezirinin ne demek istediğini anladı ve çok memnun oldu ![]() ![]() -"Evlatlarım! Benim hastalığıma ancak harabede yaşayan baykuş eti iyi gelir ![]() Çocukları hemen sevinçle bundan kolay ne var dediler, fakat geri döndüklerinde çok üzüntülüydüler ![]() -"Babacığım ne kadar aradıksa ne harabe bulabildik, ne de orada yaşayan bir baykuş bulamadık" dediler ![]() Nuşirevan bunu duyunca çok sevindi ![]() ![]() Demek ki her yer mamur ve müreffeh olmuş, hiç harabe kalmamış ![]() ![]() Hükümdarlığında hiç kimsenin zulmen ve cebren bir şeyini almamış ve adaletten ayrılmamıştır ![]() Nuşirevan 49 sene Sasani Devleti’nin başında bulunmuş doğruluğu ile meşhurdur ![]() Kendisi müslüman değildi ![]() ![]() Bir memleketin idarecisi müşrik bile olsa, şayet adil ise o memleket ayakta kalır ![]() Fakat idareci müslümanda olsa, adil değilse, halkına zulmediyorsa o memleket ayakta kalamaz ![]() Demek ki; imparatorluklar ve devletler şirk ile değil, zulümle yıkılır ![]() ![]() Ne demişler; "Mazlumların ahı, indirir şahı ![]() *Ülkeler kılıçla alınır, ancak adaletle korunur ![]() |
![]() |
![]() |
|