![]() |
18 Mart Çanakkale Zaferi Dosyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıKardeşler Çanakkale dosyasını sizlere sunuyorum,Konu biraz uzun biraz ama gerektiğinde sitemizde hazır olsun 18 Mart Çanakkale Zaferi Tarihteki ve Ulusal Yaşantımızdaki Yeri Turhan OLCAYTU * E ![]() 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nda cereyan eden bir seri deniz savaşlarıyla Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 - 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları, Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran birer zafer destanıdır ![]() Çanakkale Zaferini, büyük Türk Ulusuna, Atatürk gibi dahi bir lider hediye etmiştir ![]() ![]() Türk Ulusu; İstanbul'u kurtaran Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşayı Çanakkale'den tanımış; 19 Mayıs 1919'da O, Samsun'a çıktığı gün Suriye ve Filistin cephelerinden terhis olarak Anadolu'ya dönen Türk halkı, "bu benim kahraman komutanımdı" diyerek O'nun etrafında kenetlenip İstiklal Savaşı'na katılmıştır ![]() Türk Ulusu ve dünya O'nu böylece tanırken, O da Conkbayırı'nın, Kocaçimen'in, kan deryası can pazarında ulusunun ve Türk askerinin asıl cevherini yakından tanıyarak daha sonra girişeceği Bağımsızlık Savaşını kesin zaferle sonuçlandıracağı kanaatini daha o zamandan edinmiştir ![]() ![]() Çanakkale Boğazı'nı denizden aşıp İstanbul'a giremeyen İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915'ten başlayarak 8-9 Ocak 1916'ya kadar süren Çanakkale kara savaşlarında Mustafa Kemal tarafından durdurulamasaydı, Birinci Dünya Savaşında Çarlık Rusyası en kısa yoldan müttefiklerinin yardımlarına kavuşacağı için yıkılmayacak, muhtemelen Ekim 1917 Bolşevik İhtilali de olmayabilecekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece 18 Mart deniz zaferimizi taçlandıran 25 Nisandan sonraki kara savaşlarında, Mustafa Kemal'in etkin liderliği sayesinde kazanılan zaferlerin, ulusal tarihimize ve dünya tarihine yön veren etkin rolünü yukarda belirtilen noktalarda toplamak mümkündür ![]() 18 MART 1915 ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI VE ÖNCESİ Boğaz savunması, girişten itibaren "Dış-Orta-İç Tabyalar" olmak üzere üç savunma grubu halinde tertiplenmişti ![]() ![]() ![]() İtilaf Devletlerinin Akdeniz Başkomutanı Amiral Carden, Boğazı geçerek İstanbul'a girmek için üç aşamalı saldırı planı yapmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 MART 1915 GÜNÜ SAVAŞI 18 Mart günü, bundan 85 yıl önce, Çanakkale'de ufukları ümit ve zafer neşesi kaplayan bir gün daha doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada Fransız GAULOIS zırhlısı aldığı ağır yaralarla saf dışı kalmış, BOUVET zırhlısı yırtılan çelik gömleğini yenilemek üzere geriye kaçarken, bir gece önce Dz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıÇANAKKALE ZAFERİ Çanakkale Savaşı yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından biridir ![]() ![]() 1914 yılında I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24 Kasım 1914 günü bir Fransız denizaltısı Boğaz sularında görüldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 Şubat 1915 günü düşman savaş gemileri öğleye kadar uzun menzilli bir bombardımana girişti ![]() ![]() ![]() ![]() İtilaf devletleri gemileri diledikleri gibi ilerleyemiyor, amaçlarına ulaşamıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Albay Cevat Çobanlı 17/18 Mart gecesi boğaz'a mayın hattı döşenmesi emrini verdi ![]() ![]() ![]() 18 Mart 1915: İngiliz ve Fransız savaş gemilerinden oluşan, o dönemin en büyük deniz gücü, üç filo olarak sabahleyin Çanakkale Boğazı'na girdi ![]() ![]() İkinci grupta İngiliz Kalyon Kaptanı komutasında Ocean, İrresistible, Wengeance Majestic gibi savaş gemileri yer almıştı ![]() ![]() İngilizler ve Fransızlar zayıf Türk savunmasını kolayca susturarak Boğaz'ı kolayca geçebileceklerim umuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «İnsan manzarayı gözlerinin önünde canlandırabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bombardıman sırasında Türk tabya ve bataryaları büyük zarar görmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Saat 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk tabyaları, Boğaz'ı geçmeye çalışan düşman gemilerine durmadan ateş ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İtilaf devletleri Çanakkale Boğazı'nın savaş gemileri ile aşamayınca bu kez çıkarma yapmayı planladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşman güçleri 25 Nisan 1918 sabahı Mustafa Kemal'in düşündüğü noktadan saldırdı ![]() ![]() ![]() — Süngü tak emrini verdi ![]() — «Ben size taarruz emretmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa sürede Türk ordusu her yerde büyük başarılar kazandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale savaşlarında 250 binin üzerinde askerimiz şehit düştü ![]() ![]() Çanakkale savaşlarının unutulmaz kahramanı, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in başarısı ilerde başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın kaynağı oldu ![]() Bağımsızlığımızı savunmak, yurt topraklarımızı korumak için yapılan savaşlar kutsaldır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıARKADAŞLAR! Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir ![]() ![]() Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır ![]() 300 ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale Boğazını geçmek isteyen İngiliz ve Fransız gemileri, 3 Kasım 1914’de boğazın iki yakasındaki birliklerimize ateş açtılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale Boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, topraklarımıza karadan girmeyi denediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale Savaşları, Türk Tarihinin belki de en önemli savaşıdır ![]() ![]() ![]() Allah bizlere, bir daha böyle bir savaş göstermesin! KINALI ALİ VE DESTANSI ÇANAKKALE ZAFERİ Üst teğmen Faruk cepheye yeni gelen askerleri kontrol ediyor bir taraftan da onlarla laflıyordu nerelisin gibi sorular soruyordu ![]() ![]() 'adın ne senin evladım' der ![]() 'Ali' diye cevap verir ![]() Nerelisin? der ![]() Tokat Zile’denim der ![]() Peki evladım bu kafanın hali ne?' Ali 'anam cepheye gelirken kına yaktı komutanım der ![]() Neden? der komutan ![]() 'bilmiyorum komutanım' der: Peki gidebilirsin Kınalı Ali' der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'sevgili anne babacım ellerinizden öperim ben burada çok iyiyim beni merak etmeyin' diye başlar ![]() ![]() ![]() Gururla mektubu bitirir neden sonra aklına gelir ve yazının sonuna anasına NOT düşer: Alinin kendisinden hemen sonra askere gelecek bir kardeşi daha vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cepheyi savunan erlerimiz teker teker şehit düşmüşlerdi ![]() Bunlara takviye olarak giden yedek kuvvetlerde yeterli olmamış onların sayıları da epey azalmıştı Gelibolu düşmek üzereydi kınalı alinin komutanı da olayı görüp yerinde duramıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kınalı Ali'nin bölüğünden kimse sağ kalmaz hepsi şehit olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() (bu mektubun asli Çanakkale müzesinde sergilenmektedir) Babası anlatır ![]() ![]() 1- gelinlik kıza, gitsin ailesine çocuklarına kurban olsun diye 2- kurbanlık koça, ALLAHA kurban olsun diye 3- askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsun diye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gözlerinden öper selam ederim ALLAHA emanet olun' Mektubu okuyan Alinin komutanı ve diğerleri hıçkıra hıçkıra ağlamaktadırlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıÇANAKKALE ZAFERİ (18 Mart) Çanakkale Savaşları, 1 ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() İngiliz ve Fransızlar bu düşünceyi gerçekleştirmek için kurdukları güçlü donanma ile Çanakkale Boğazı önlerine geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() Düşman, Çanakkale Boğazı’ndan geçemeyeceğini anlayınca, Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na asker çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale Zaferi, her yılın 18 Mart’ında bütün yurtta kutlanmakta, başta Mustafa Kemal olmak üzere, tüm komutanları ve 251 bin Mehmetçiğimizi saygıyla anmaktayız ![]() ÇANAKKALE DESTANI Altı asır dünyaya nizam veren bu millet, bitab düşmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batılı; “Başka milletlerin, müdafaadan ümidi kestiği anda, Türk milletinin taarruzu başlar!” diyor ![]() ![]() Bu destanda; cephaneliğin infilak etmesiyle gözlerinden olan Memiş’in; komutanın: “Vah evladım vah! Gözlerinden mi oldun?” demesine karşılık: “Üzülme paşam, üzülme! Bu gözler göreceğini gördükten sonra bu hale geldi!” şeklindeki cevabı vardır ![]() Bu destanda; Fransız zırhlısı Büve’nin 610 mürettebatının denize saçıldığı anda; İngiliz zırhlısı Oşin’ın, sudaki karıncalar gibi çabalayan düşman askerlerini toplaması için ateş kesen Türk topçusunun civanmertliği vardır ![]() Bu destanda; İntepe bayırında, bölüğünün tamamen bitmesine rağmen bir mehmetçiğin, sabaha kadar dişini sıkması ve sabahleyin takviye gelen bölük komutanına : “Akşam, batarya imamları “şehitliği” anlatmasalardı, vi dayanamazdık!” Demesi vardır ![]() Bu destanda; yolunu şaşırıp, merkebiyle düşman içine düşen, dipçik darbeleri altında mendilini çıkarıp: “Beni komutanınıza götürün diyerek”, Anzak komutan karşısında da : “Bizim komutanın size selamı var! Bunlar düşman amma deniz suyu da içemezler! Dedi ![]() ![]() Bu destanda; birkaç kalas, birkaç metre halat ve 30 yardımcısıyla, 35,5 santim çapındaki 100 tonluk topu Çimenlik kalesi burçlarından indirip Hamidiye tabyalarına nakleden 65’ini geçmiş imalat-ı harbiye ustası Ramazan ağalar vardır ![]() Bu destanda Rumeli Mecidiyesi tabyasında 20 dakikalık baygınlıktan sonra 276 kilogramlık üç mermiyi peyderpey atıp İngilizlerin Oşin Zırhlısına boğazı dar eden ; Cevat Paşa’nın “Dile benden ne dilersen evladım” demesine karşılık “Bir şey istemem kumandanım diyen, Paşanın ısrarıyla “Tek tayınla doymuyorum komutanım” deyip “Çift tayın” alan ; fakat bir süre sonra “ Herkes tek tayın yerken bu ikinci tayın boğazımdan geçmiyor ![]() ![]() Bu destanda; cephanesi bitmiş geri çekilen askerlere; “Düşmandan kaçılmaz! Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum!” diyen Anafartalar, Conkbayırı muharebelerinin kahramanı “Mustafa Kemal”ler vardır ![]() Ve yine bu destanda, Atatürk’ün Nutuk’ta anlattığı: “Siperler arasıdaki mesafe sekiz metre, yani ölüm muhakkak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇANAKKALE CEPHESİNDE KADIN SAVAŞÇILARIMIZ Çanakkale Savaşları’nın henüz araştırılmayı bekleyen bir çok siyasal, sosyal ve askeri yönünün daha olduğu bir gerçek ![]() ![]() Konuyla ilgili ilk belgesel bilgilere Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinde, Anzac askerlerinin Çanakkale’de siperlerde yazdıkları günlük ve mektuplarda rastlanmaktadır ![]() ![]() “Kadın bir keskin nişancı: ilk günkü çarpışmada vuruldu: J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arşivlerde aynı konuyu dile getiren birkaç mektup ya da günlük daha bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıALİ CENAB TÜRKLER Ruşen Eşref ( Ünaydın), Karagah-ı Umumi Muhafız Piyade Bölüğü Kumandanı Mülazım-ı Evvel Ruhi ile gerçekleştirdiği mülakatında Mehmetçiğin ağzından şu hatırayı kaydeder: Bizim mıntıka kumandanı Süvari Kaymakamı Mahmut Bey tayyarelere pek kızar efendim ![]() ![]() ![]() Evet efendim; tayyare düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mıntıka kumandamız Kaymakam Mahmut Bey bu tayyarecinin neye mal olursa olsun mutlaka kurtarılmasını istiyordu ![]() ![]() ![]() Düşmanın vaziyetini öğrenmeye şiddetle ihtiyaç vardı ![]() ![]() ![]() Bu noktada teessüratımı söylüyorum: o iki adam bağırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Nerelisiniz efendim? - Çanakkale'liyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat biz tabii pek alçağa düşüyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maateessüf o tayyarecilerden birisi boğuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Giderken İngiliz mıntıka kumandanı Mahmut Bey 'e demiş ki: "Türkleri şöyle cesurdurlar, böyle alicenaptırlar diye kitaplarda okurdum ![]() ![]() ![]() ![]() "SAĞ KOLUMU KAYBETTİM AMA SOL KOLUM VAR" Seddülbahir ve Conkbayır'ın büyük kahramanlarından biride Bombacı Mehmet Çavuş'tu ![]() ![]() ![]() ![]() "Sağ kolumu kaybettim, zarar yok, sol kolum var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKA OLAYI Çanakkale Savaşı benzersiz insanlık manzaralarına sahne olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOMBA SIRTI OLAYI “Bombasırtı Olayı (14 Mayıs 1915) çok önemli ve dünya harp tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir hadisedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıBİR ÇANAKKALE ŞEHİDİNİN SON MEKTUBU Valideciğim, Dört asker doğurmakla müftehir şanlı Türk annesi! Nasihat-amiz mektubunu, Divrin Ovası gibi güzel, yeşillik bir ovacığın ortasından geçen derenin kenarındaki armut ağacının sayesinde otururken aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözlerimi biraz sağa çevirdim güzel bir yamacın eteklerindeki muhteşem çam ağaçları kendilerine mahsus bir seda ile beni tebşir ediyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu geçen dakikalar anında, hizmet eri: -Efendim, çayınız, buyurunuz, içiniz, dedi ![]() -Pekala, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() -Mustafa bu sütü nereden aldın? dedim ![]() -Efendim, şu derenin kenarında yayıla yayıla giden sürü yok mu? -Evet, dedim ![]() ![]() -İşte onun çobanından 10 paraya aldım ![]() Valideciğim, on paraya yüz dirhem süt, hem de su katılmamış ![]() ![]() Fakat bu sırada düşünüyorum ![]() Fakat yukarıdaki bülbül bağırıyordu: "Validen kaderine küssün, ne yapalım ![]() ![]() Şevket merak etmesin, o görür, belki de daha güzellerini görür ![]() Fakat valideciğim, sen yine müteessir olma ![]() ![]() ![]() ![]() O güzel çayırın koyu yeşil bir tarafında, çamaşır yıkayan askerlerim saf saf dizilmişler ![]() ![]() Ey Allah'ım, bu ovada onun sesi be kadar güzeldi ![]() ![]() Herkes, her şey, bütün mevcudat onu, o mukaddes sesi dinliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün dünyanın dağdağa ve debdebelerini unuttum ![]() Ellerimi kaldırdım, gözlerimi yukarı diktim, ağzımı açtım ve dedim : -Ey Türklerin Ulu Tanrısı! Ey şu öten kuşun, şu gezen ve meleyen koyunun, şu secde eden yeşil ekin ve otların, şu heybetli dağların Halkı! Sen bütün bunları Türklere verdin ![]() ![]() ![]() "Ey benim Yarabbim! Şu kahraman askerlerin bütün dilekleri; ism-i celalini İngilizlere ve Fransızlara tanıtmaktır ![]() Diyerek bir dua ettim ve kalktım ![]() ![]() Dünyanın en güzel yerleri burası imiş ![]() ![]() Kadir'e mektup yazdım ![]() Valideciğim, evdeki senet vesaireyi kimselere kat'iyyen vermeyin ve sorarlarsa biz bilmiyoruz deyin ![]() Çantayı al, sandığa koy ![]() ![]() ![]() Fakat sen merak etme ![]() ![]() ![]() ![]() Valideciğim, çamaşır falan istemem, paralarım duruyor, Allah razı olsun ![]() Oğlun Hasan Etem 4 Nisan 1331 (17 Nisan 1915) ANZAKLI ÖMER 1957 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olup ihtisas yapmak üzere ABD'ye giden doktor Ömer Musluoğlu görev yaptığı hastahanede başından geçen çok enteresan bir hadiseyi şöyle anlatıyor: "Amerika 'ya gittiğim ilk yıllar ( 1957) lisanım pek o kadar iyi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşlarını yukarıya kaldırarak " Hayır " manasına işaret yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Siz Türk müsünüz?” “Evet Türk'üm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yıl 1915 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meraktan ağzım açık yaşlı Avustralyalıyı dinliyorum ![]() ![]() “Gözlerimi açtığımda kendimin yabancı insanların arasında gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ingiliz milleti ne yalancıymış ne kadar Türk düşmanıymış" diyerek pişman oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim gözlerim dolu dolu ihtiyara bakarken o devam etti: “Talihin cilvesine bakın ki o zaman ölmek üzere iken yaralarımı iyileştirerek, sıhhate kavuşmama çaba sarfeden Türkler idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben "Evet, Müslüman adı" deyince yüzüme baktı baktı, birden doğrulmak istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdiden sonra "Anzaklı Ömer" olsun ![]() "Olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii dedim Müslüman olmak çok kolay ![]() Sonra kendisine imanın ve islamın şartlarını anlattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözden de anladım ki dedelerimiz savaş esnasında Hakk’ı zikretmeyi ihmal etmiyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat günden güne eriyip tükeniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Odasına vardığımda gördüğüm manzara aynen şöyleydi: Sağ elinde tesbih açık duran sol kolunun pazusunda dövme Türk bayrağı,göğsünde imanı ile ,koskoca Anzaklı Ömer son anlarını yaşıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Çanakkale gazisi görmüştüm ![]() ![]() "Ne yalan söyleyeyim, ağladım ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 18 Mart Çanakkale Zaferi DosyasıBEDELİ ÇANAKKALE'DE ÖDENDİ Askerlik vazifesi yaparken vatan uğrunda şehadet mertebesine ermek veya gazi olmak her Türk için tabii bir şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Galatasaraylıların bu şüheda menkıbeleri arasında dünyada eşi bulunamayan bir tanesini (Mehmet Muzaffer’in Destanını ) Gazeteci Ziyad Ebuzziya şöyle dile getiriyor: Üç aylık bir talimden sonra Mehmet Muzaffer “zabit namzedi” olarak Çanakkale’de idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzaffer Çanakkale’ye vardığında harp durmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yıllarda İstanbul’da otomobil ve kamyon nadir rastlanan vasıtalardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Bana bak oğlum! Ben askerin ayağına postal sırtına kaput alacak parayı bulamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzaffer selamı çaktı dışarı çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzaffer bunları düşüne düşüne Beyazıt Meydanı’na vardı birden durdu ![]() ![]() Doğru tüccar Yahudi’ nin yanına gitti: “ Paranın tediye muamelesi akşamüstü bitecek,ezandan sonra gelip malları alamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüccar “peki” dedi ![]() ![]() “Altın para vermiyorlar kağıt para verecekler” Yahudi yine “peki” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç gün sonra Yahudi elindeki yüzlük kaimeyi bozdurmak üzere Osmanlı Bankası’na gitti ![]() ![]() Muzaffer, evrak-ı nakdiyelerin basımında kullanılan kağıtın aynını Karaköy kırtasiyecilerinden tedarik etmiş bütün gece oturmuş çini mürekkebi ve boya ile gerçeğinden bir bakışta ayırt edilemeyecek nefasette taklit bir para yapmıştı ![]() ![]() ![]() “ Bedeli Çanakkale ‘de altın olarak tesviye olunacaktır ![]() Onun burada altın dediği Çanakkale’de Mehmetçiğin akıttığı, altından daha kıymetli kanı idi ![]() Sahte paraya gelince ![]() ![]() ![]() Yahudi tüccar bunu mesele yapmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YABANCI ASKERLERİN ANLATIMI İLE ÇANAKKALE Çanakkale’de yaşananların o günleri yaşamış düşman askerlerinin anlatımıyla: “Bayraklar dalgalanıyor, borular öttürülüyor ve dalgalar halinde üzerimize geliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Avrupa’da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türklerle mukayese edilebilsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Türklerin içinde iriyarı biri vardı, neredeyse iki metrenin üstünde olmalıydı, bizimki de en az onun kadar iriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 88 ![]() Saygılarımla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|