![]() |
Fatih`İn, Yahya Kemal`İ Ürküten Sırrı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih`İn, Yahya Kemal`İ Ürküten SırrıII ![]() ![]() ![]() Bu olay, yıllar sonra Şair`in kafasını karıştırıyor ![]() Fatih`in bu pek bilinmeyen yönünü, Beşir Ayvazoğlu yazdı: Fatih mumyalandı mı? Yahya Kemal`in hiçbir şiirinde -fetih hadisesini o kadar yücelttiği halde- Fatih`ten söz etmediğini biliyor muydunuz? Yazılarında da genellikle isim olarak zikredip geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Durmuş başında bekler bir kavm türbedarın Demir kapak açılınca" Reşat Ekrem Koçu tarafından anlatılan bir hadise, Yahya Kemal`in Fatih`in hayatıyla ilgili her şeyi çok merak ettiğini ve araştırdığını göstermektedir: Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yahya Kemal`in, şair muhayyilesini tahrik eden bu rivayeti bir hayli ciddiye aldığı anlaşılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şair Yahya Kemal, ilginç bir bilgi ileri sürer: "Fatih Camii, Havariyyun Kilisesi’nin yerine yapıldı ![]() Bu kilisenin altında birçok mahzen vardı ![]() ![]() ![]() 1771’de daha büyük olarak bugünkü cami olarak inşa edilmişti ![]() ![]() Yabancı kaynaklı bazı eserlerde de şu bilgiye yer veriliyor: Fatih, Yeniçağ'da Osmanlı’yı, III ![]() ![]() Kendisi de III ![]() ![]() gömülmüştü ![]() ![]() ![]() Sonradan Havariyyun Kilisesi’nin üzerine Fatih Camii inşa edildi ![]() Reşat Ekrem Koçu, 1950 yılında, Resimli Tarih Mecmuası`nda yayımlanan bir yazısında söz konusu rivayeti Yahya Kemal`den dinlediği şekilde anlattıktan sonra, en azından üç kuşak İstanbullu ihtiyarlar arasında dolaşan başka bir rivayetten de söz eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih`İn, Yahya Kemal`İ Ürküten SırrıEs Selam Gerçekten ilginç bir konu ![]() ![]() Bu iddianın gerçek olmayacağını düşünüyorum ![]() mumyalanmasının söz konusu olamayacağını ![]() Keza 2 ![]() ![]() Eski mezarları aramak, kazmak yahudilerin işidir ![]() Bana biraz kahvelerde ortamı hareketlendirmeye yönelik oluşturulmuş şimdilerde şehir efsanesi denilen işlerden gibi geldi ![]() Emeklerine Sağlık Artemistr Kardeş ne olursa olsun ilginç ve okunmaya değer bir konu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih`İn, Yahya Kemal`İ Ürküten SırrıOrjinal Yazarı Zeynelabidin Es Selam Gerçekten ilginç bir konu ![]() ![]() Bu iddianın gerçek olmayacağını düşünüyorum ![]() mumyalanmasının söz konusu olamayacağını ![]() Keza 2 ![]() ![]() Eski mezarları aramak, kazmak yahudilerin işidir ![]() Bana biraz kahvelerde ortamı hareketlendirmeye yönelik oluşturulmuş şimdilerde şehir efsanesi denilen işlerden gibi geldi ![]() Emeklerine Sağlık Artemistr Kardeş ne olursa olsun ilginç ve okunmaya değer bir konu ![]() okunmayad eger bir konu teşekkürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|