![]() |
Hiç Kimse Geçmişini Unutmasın! (Saliha Sultan) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Kimse Geçmişini Unutmasın! (Saliha Sultan)Atalarımız bazı doğruları vecizeleştirip bizlere hediye etmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Ola ki, siz de ibretle okuya, hayretle düşüne ve aslınızı unutmama konusunda düşüncenizi perçinlemiş bulunasınız ![]() * * * * * * * Efendim, on sekizinci asrın başlarında İstanbul'dayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şefkatle seslenir: - Yavrucuğum niçin ağlıyorsun, boşuna gözyaşı dökme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızcağız yaşlı gözlerini silerek baktığı Turhan Sultan'a titrek sesle cevap vermeye çalışır: - Ben der, testi kırıldığı için ağlamıyorum ![]() ![]() Turhan Sultan bu cevaptan çok memnun olur ![]() ![]() ![]() ![]() Fevkalade bir öğrenim kabiliyetine sahip olan öksüz kızcağız, kısa zamanda inkişaf eder, her konuda sarayda örnek bir hanım haline gelir ![]() ![]() ![]() Aradan geçen zaman içinde dünyaya getirdiği oğlu Mehmet (I)'in de padişah olması sebebiyle bu defa da Saliha Sultan'lıktan yükselir Valide Sultan olur ![]() Ne var ki, Saliha Sultan, Valide Sultan'lığa terfi ettiği halde geçmişini asla unutmaz ![]() ![]() Bir gün çevresiyle birlikte testisini kırdığı, başında gözyaşı dökerken elinden tutulup da saraya getirildiği yere gider ![]() ![]() ![]() - Testimin kırıldığı bu yere öyle bir çeşme yapılsın ki, asırlar geçsin; ama çeşmenin suyu bitmesin, sanatı gözden düşmesin ![]() ![]() ![]() - Sonra ne mi olur? Öylesine bir sanat eseri büyük çeşme yapılır ki, aradan asırlar geçer, çeşme halen sanatındaki eşsizliği korumakta, çevreye de su hizmeti vermektedir ![]() Unkapanı Köprüsü'nün Karaköy başında Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin yanındaki çeşmeyi bugün olanca ihtişamıyla görmeniz mümkündür ![]() Demek Saliha Sultan geçmişini unutmamış ![]() ![]() ![]() Evet, siz de unutmayın geçmişinizi, yokluk, sıkıntı ve ıstırap dolu günlerinizi ve şu anda sahip olduğunuz imkanlarınızla yapmanız icap eden hizmetlerinizi ![]() ![]() ![]() Bilmem bir şey anlatmış oldum mu? Mümin Aktürk |
![]() |
![]() |
|