Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hadiste, olmak, yok

Bir Hadiste Yok Olmak

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bir Hadiste Yok Olmak

Çocukluğum Anadolunun küçücük kasabalarında geçtiHatta okasabalardan biri SöğüttüBabam devlet memuru olduğu için küçücük kasabaların küçücük köylerine de davet edildik zaman zamanİşte ta o günlerden kalma bir hatıradırüç tokmaklı, küçücük pencereli,büyük kanatlı kapılar O zamanlar bir anlam verememiştimNeden bir kapının üzerinde üç tokmak bulunuyordu?Ve o küçücük pencerecik kapının üstünde ne işe yarıyordu?

Sonra kocaman bir şeHrin -ki İstanbul'du kocaman bir üniversitesinde okuduk da öğrendik küçücük sorunun kocaman cevabını

Bir müminin evine direkt girilmezmişEvin etrafı, mahremiyetin koruyucusu olarak bahçeler ve o kocaman kanatlı kapıyla çevrelenirmiş

Kapıya gelen bir hanımsa en küçük tokmağı çalarmışO tıpkı kendi gibi narin ve zarif bir ''çıt-çıt'' sesi çıkarmışEvdeki bayanlardan biri kapıyı açarken,evdeki beyler ayak altından çekilirmişEğer en iri olan tokmak çalınırsao zaman evdeki hanımlar bahçeden içeri geçerlermişZira bu kez gelenin bir erkek olduğu anlaşılırmış

Ama orta boy tokmak çalındığında kimse kapıyı açmazmışO zaman kocaman kanatlı kapının üzerindeki minicik pencerecik açılırmışAncak bir elin sığabileceği küçük bir pencereOrta boy tokmak çalındığında kapının ardındakilere şu mesaj verilirmiş:''Ben MUHTACIM ve senden fazla olan ne ise onu istiyorum'' açılırve belki bir yumurta -ki biz bir hurma ile cenneti alabileceğimiz muştusuyla müjdelendik- belki bir mecidiye,belki bir elbise veye sıcacık bir ekmekNe varsa

Ne veren el (yüz) alan eli (yüzü) görmüş ne alan el (yüz) veren eliÇünki "sadakayı gizli veriniz" demiş O Fahr-i Kainat"Fedake ümmi ve ebi ya RASULALLAH emrin olur" demişler

Düşünmüşler düşünmüşlerVe öylesine yok olmuşlarki hadisin manasında küçücük pencereleri, sadaka taşlarını icat etmişlerEskiden İstanbul'un her köşebaşında, her cami,türbe girişinde sıkça ratlanılan sadaka taşları artık yok

Oda ne ki derseniz anlatalım: Kocaman kocaman çukurca bir taş çanak hayal edinüst ağız kısmı bir demir levha ile örtülüancak birleşim yerinin bir bölümünde bir elin sığabileceği kadar açıklık olsunEliniz sadaka taşının içinepara bırakıyorda olabilir , alıyorda olabilirNe varki bunu sizden başkası bilmeyecektir Üstelik almaya karar verirseniz, avucunuzun içine gelen kısmetede razı olmak zorundasınızEski İstanbullular, öyle gariplerden bahsederlerki,bu garipler sadaka taşından bu usulle sadaka aldığı için, mahçup olup eli döner dönmez aldıkları miktardaki parayı aynı sadaka taşına geri bırakırmış

Şimdilerde yolunuz Beşiktaş'taki Yıldız Parkına düşerse, hemen yanındaki Yahya Efendiye bir uğrayınNeden mi?İstanbul'da kalan son bir kaç sadaka taşından biri karşılayacak sizi oradaAma sadaka taşı olarak değil, galoş sepeti olarak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com