Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ibrahim37

İbrahim-37

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İbrahim-37

بسم الله الرحمن الرحيم
رَبَّنَا إِنِّي أَسْكَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّتِي بِوَادٍ غَيْرِ ذِي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنَا لِيُقِيمُوا الصَّلَاةَ فَاجْعَلْ أَفْئِدَةً مِنَ النَّاسِ تَهْوِي إِلَيْهِمْ وَارْزُقْهُمْ مِنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَشْكُرُونَ

Bu hususta Abdullah b Abbas diyor ki:
"Kadınların kemer kullanma âdeti ilk olarak Hzİsmailin annesi Hacer'den kalmıştır Hacer, kendisini, kuması Sâre'den gizlemek için bu yola başvurmuştur [51]
Hz İbrahim, oğlu İsmaili ve onu emzirmekte olan annesi Haceri Şamdan alıp, Mescid-i Haramın bugünkü bulunduğu yerin üst tarafında, Zemzem suyunun yanında, büyük bir ağacın altına bıraktı O gün Mekkede ne insan ne de su bulunuyordu İşte İbrahim onların ikisini de burada bıraktı Yanlarına, içinde Hurma bulunan bir dağarcık ve su bulunan bir de kırba bıraktı Sonra geri dönüp gitmeye başladı

İsmailin annesi Hacer'de onun arkasından yürüdü ve ona: "Ey İbrahim, bizi, hiçkimsenin bulunmadığı, hatta hiçbirşeyin olmadığı bu vadide bırakıp ta nereye gidiyorsun?" dedi Hacer bu sözlerini tekrar ettiyse de İbrahim ona dönüp bakmadı Nihayet Hacer İbrahime şöyle dedi: "Bunu sana Allah mı emretti?" İbrahim: "Evet" dedi Bunun üzerine Hacer: "Öyleyse Allah bizi korur ve helak etmez" dedi

Ve oğlu İsmailin yanına döndü İbrahim ise yoluna devam edip gitti Hacer ve oğlu İsmailin, kendisini göremeyecekleri "Seniyye" denilen yere varınca Kâbeye doğru yöneldi, ellerini kaldırdı ve rabbine şöyle yalvardı:
"Ey rabbimiz, soyumdan bazılarını, mukaddes evinin yanındaki ekinsiz bir vadiye yerleştirdim Rabbimiz, namaz kılsınlar diye böyle yaptım Rabbimiz, insanlardan bir kısmının kalbini onlara meylettir Onları, meyvelerle nzıklandır ki, şükretsinler"
İsmailin annesi, îbrahimin bıraktığı sudan içiyor ve çocuğunu emziriyordu KırbadakTsu"bitince hem kendisi hem de çocuğu susadı
Hacer, susuzluktan dolayı oğlunun boynunun büküldüğünü (Veya ayaklarını yere vurarak debelendiğini) gördü Hacer, çocuğunun bu acıklı halinden dolayı fenalaşarak yanından ayrılıp biraz öteye vardı ve o bölgede Kâbeye en yakın olan Safa tepesine doğru gitti ve tepenin üzerine çıktı Sonra vadiye dönerek, herhangi bir kimse görebilir miyim? diye bakmaya başladı
Fakat hiçkimse göremedi Sonra Safa tepesinden aşağı indi Vadiye geçip Merve tepesine geldi Bu defa onun üzerine çıktı Sonra herhangi bir kimse görbilir miyim? diye baktı Fakat hiçbir kimse göremedi Hacer bu şekilde Safa ile Merve arasında yedi defa gidip geldi
Abdullah b Abbas, bu hususta ResuluİIahm şöyle buyurduğunu söylüyor: "İşte insanların Safa ile Merve arasında sa'y yapmaları bundandır" "Hacer son defa Merve tepesine çıktığında bir ses işitti ve kendi kendine şöyle dedi: "Sus iyice dinle" Sonra dikkatle dinledi Bu sesi yine işitti Bunun üzerine: "Ey ses sahibi, sesini duyurdun Eğer sen, bize yardım etmek kudretinde isen bize yardım et" dedi

Hacer sözünü bitirir bitirmez, Zemzem kuyusunun yanında bir Melek göründe O Melek, ayağının topuğu veya kanadıyla yeri eşeliyordu Nihayet orada su göründü Hacer, suyun akıp gitmemesi için havuz yapmaya başladı Bir yandan eliyle suyun Önünü tıkamaya çalışıyor, diğer yandan kırbasına su dolduruyordu Hacer suyu avuçladıkça su kaynayıp geliyordu
Abdullah b Abbas, sözlerine devamla şöyle diyor: "Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Allah, İsmailin annesi Hacere rahmet eylesin Eğer o, Zemzemi kendi haline biraksaydi (Veya Zemzem suyunu avuçlamasaydı) Zemzem, akan bir pınar olurdu"
Abdullah b Abbas diyor ki: "Hacer bu sudan içti, çocuğunu emzirdi Melek ona şöyle dedi: "Helak olacağınızdan korkmayın Zira burada Alİahın evi bulunmaktadır Bu evi, bu çocuk ve babası yapacaktır

Şüphesiz ki Allah, evinin sakinlerim helak etmez"
Beytullahın yeri tepe gibi yüksekçe bir yer üzerindeydi Seller, sağından ve solundan gelip onu aşmdirmışlardı
Hacer bu şekilde günlerini geçirirken birgün Cürhum kabilesinden bir topluluk (Veya bir aile) onların yanından geçti Cürhumlular, "Keda" denilen yoldan gelip Mekkenin alt tarafında konaklamışlardı

Cürhumlular, orada bir kuşun havada dolaştığını gördüler ve şöyle dediler: "Şüphesiz bu kuş, bir suyun başında dolaşıyor Biz ise bu vadide su bulunmadığını biliyoruz" Bunlar, bir iki gözelteliyici çıkardılar Bu gözetleyiçiler orada su bulunduğunu gördüler ve gelip haber verdiler Bunun üzerine Cürhumlular suyun bulunduğu yere geldiler

Abdullah b Abbas diyor ki: "Cürhumlular geldiklerinde İsmailin annesi de suyun başındaydı Ona dediler ki: "Senin civarında konaklamamıza verir misin?" Hacer: "Evet konaklayabilirsiniz fakat bu suda herhangi bir hakkınız yoktur" dedi Onlar da "Evet hakkımız yoktur" dediler
Abdullah b Abbas sözlerine devamla diyor ki: "Resulullah (sa,v) şöyle buyurdu: "Cürhumiler, Hacerin, birtakım insanlarla konuşmayı arzuladığı bir sırada kendisiyle karşılaştılar"
Abdullah b Abbas diyor ki: "Cürhumiler Mekke civarına inip kondular Sonra asıl kalabalık kısımlarına da haber gönderdiler Onlar da gelip kondular (Yerleştiler) Nihayet Mekkenin bulunduğu yer, mamur bir şehir haline gelmeye başladı Hacerin oğlu İsmail, yiğitlik ve gençlik çağına girmişti (Bu arada) Cürhumilerden Arapça da öğrenmişti Artık İsmail, gençlik çağında Cürhumiler arasında en sevimli bir sima olmuştu Onun soyluluğu, güzel hali, Cürhumileri hayret içinde bırakmıştı Bu sebeple, İsmail buluğ çağma girince Cürhumiler onu, kızlarından biriyle evlendirdiler (Hayatın bu döneminde mes'ut bir şekilde yaşarlarken) İsmailin annesi Öldü (Hacer doksan yaşına girmişti Onu, Kâbenin bitişiğinde bulunan ve Hıcr-i İsmail diye anılan yere gömdüler)

İsmail evlendikten sonra İbrahim (Bırakıp gittiği oğlunu ve karısını) arayarak görmeye geldi İsmail o sırada evde yoktu İsmailin nerede olduğunu karısına sordu O da "Rızkımızı tedarik etmek üzere gitti" Diye cevap verdi Sonra İbrahim, "Geçiminiz, durumunuz nasıldır?" diye sordu İsmailin karısı: "Şiddetli darlık içindeyiz, çok kötü bir durumdayız" diye şikâyet etti İbrahim: "Kocan geldiğinde benden selam söyle ve ona de, kapısının eşiğini değiştirsin" dedi İsmai! geldiğinde, babasının eve gelip gittiğini, (Evin içinde duyduğu güzel bir koku gibi emarelerden) anlar gibi oldu da karısına dedi ki:
— Evimize gelen oldu mu?
— Evet, şöyle şöyle şekilde yaşlı bir kişi geldi Bana seni sordu Cevap verdim Maişetimizi sordu ben de şiddetli darlık içinde olduğumuzu söyledim" dedi Bunun üzerine İsmail:
— Sana bir şey vasiyet ve bir söz tevdi etti mi? diye sordu O da:
— Evet, bana, sana selam söylememi ve "Kapının eşiğini değiştir" dememi tenbih etti" dedi Sonra İsmail kansına:
— O gelen ihtiyar babamdır Bana, senden ayrılmamı emretmiştir Artık sen ailenizin evine gidebilirsin" dedi Onu boşadı ve Cümumilerden başka bir kadınla evlendi
İbrahim, Allanın dilediği bir müddet kadar uzaklaştıktan sonra yine geldi Yine evde İsmaili bulamadı İsmailin karısının yanına girdi Ona da İsmaili sordu O da "Maişetimizi temin etmeye gitti" dedi İbrahim:
— Nasılsınız? Geçiminiz, durumunuz iyi midir? diye sordu İsmailin kansı:
— Biz hayır, saadet ve bolluk içindeyiz" diye Allaha Hamdü sena etti İbrahim:
— Ne yeyip ne içiyorsunuz? diye sordu Kadın:Et yiyoruz, su içiyoruz" dedi İbrahim:
— Ya rab, bunların etlerini ve sularını mübarek kıl, onlara bereket ihsan eyle" diye dua etti
Resulullah (sav) buyurmuştur ki: "İbrahim zamanında Mekke civarında hububat bilinmiyordu Eğer o tarihlerde ve oralarda hububat bilinseydi, İbrahim, hububat hakkında da dua ederdi"
İbn-i Abbas diyor ki: "İbrahimin bu duası bereketiyledir ki, et ile su Mekkeden başka yerlerde (O sıcak muhitte) Mekkedeki kadar hiçbir kimsenin sihhatma iyi gelmez Yine İbn-i Abbas, rivayetine devamla diyor ki: "İbrahim gelinine:
— Kocan geldiğinde ona selam söyle ve onu, kapısının eşiğini yerinde tutsun diye emreyle" demiştir (Sonra İbrahim Şam'a dönmüştür) İsmail geldiğinde:
— Evimize gelen oldu mu? diye sordu Kansı:
— Evet, güzel yüzlü bir ihtiyar geldi" diye İsmaile o kişiyi methetti Kadın şöyle dedi:
— Seni sordu Ben de "Rızkımızı tedarik etmeye gitti" dedim "Geçiminiz nasıldır?" diye sordu ben de:
— Hayır ve saadet içindeyiz" dedim Sonra İsmail:
— Sana birşey vasiyet etti mi? diye sordu O da:
— Evet, o muhterem ihtiyar sana selam söyledi ve kapının eşiğini yerinde tutmanı emreyledi" dedi Bunun üzerine İsmail hanımına:
— İşte o babamdır Sen de evimizin eşiğisin Babam bana, seni hoş tutmamı, iyi geçinmemi emretmiştir" dedi
Sonra İbrahim yine bir müddet daha oğlundan ve ailesinden uzakta yaşadı Ondan sonra^Mekkeye geldi O sırada İsmail, Zemzem kuyusunun yakınında büyük bir ağacın altında ok'unu yontup düzeltmekte idi İsmail babasını görünce hemen kalkıp babasına karşı mutad olan sarılmalar ve el yüz, göz öpmelerde bulundular Sonra İbrahim oğluna: •
— Ey İsmail, Allah teala bana muazzam bir iş emretti" dedi İsmail de:
— Babacığım, rabbin ne emrettiyse o emri yerine getir" dedi İbrahim:
— Fakat bu işte sen bana yardım edeceksin" dedi İsmail:
— Babacığım ben sana, her veçhile yardım ederim" dedi İbrahim:
— Allah teala burada bir Beyt (Ev) yapmamı emretti" diye, etrafında yüksekçe bir tepeye işaret etti
İbn-i Abbas rivayetine devamla diyor ki: "İbrahimle İsmail işte orada Kâbenin esasını (Temelin) kurup duvarlarını yükselttiler İsmail taş getirirdi İbrahim de bina ederdi Nihayet Beyt'in binası ilerleyip duvarları yükseldiğinde İsmail, (Bugün ziyaret edilen malum taşı getirdi) İbrahim de onu ayağının akma iskele olarak koydu Üzerinde inşaata devam etti İbrahim yapar İsmail de taş verirdi İnşaat tamam olduktan sonra baba oğul: "Rabbimiz bunu bizden kabul et Şüphesiz ki sen, herşeyi işitensin, bilensin [52] diye dua etmişlerdir [53]

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com