|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
5bölüm, barışı, büyük, gelen, gelişmeler, lozan, meclisinde, meydana, millet, nutuk, türkiye |
![]() |
Nutuk > 5.Bölüm > Lozan Barışı Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meydana Gelen Gelişmeler > |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nutuk > 5.Bölüm > Lozan Barışı Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meydana Gelen Gelişmeler >Lozan Barış Konferansı Osmanlı Devleti'nin Dünya Gözünde Hiçbir Değeri Kalmamıştı Halk İle Yakından Görüştüm, Düşüncesini ve Eğilimini Bir Daha İncelemek Önemliydi Ulusal Egemenlik İle Halifelik Makamının Durumları ve İlişkileri Halife Olan Kişiyi Umuda Düşürecek İçten Bağlılık Gösterileri Din Oyuncuları Halifeyi Bütün Müslümanlara Egemen Bir Devlet Başkanı Yapmak İstiyorlardı Halifelik Konusunda Halkın Kuşku ve Kaygılarını Gidermek İçin Yaptığım Açıklama Anayasada Düğümlü Kalan Noktalar Halk Partisini Kurma Girişimi Dokuz İlke, Partimizin İlk Programı Lozan Konferansı Görüşmeleri Kesildi Lozan Konferansı Görüşmeleri Üzerine Mecliste Ateşli Tartışmalar Meclisteki Karşıcılların Çeşitli Saldırıları "Beni Yurttaşlık Haklarından Yoksun Etmek" İsteyen Önerge Üzerine Yaptığım Konuşma Önerge Koşullarının Bende Bulunmayışının Nedenleri Ulusun Benim İçin Beslediği İçten Sevgi ve Güveni Göstermesi Yeniden Seçim Yapılması Kararı Lozan Konferansının İkinci Evresi ve Yeni Seçimlerde Ulusun Gösterdiği Uyanıklık Nurettin Paşa'nın Bağımsız Olarak Milletvekili Seçilmeye Girişmesi ve Yayımladığı Yaşamöyküsü Kitapçığı Nurettin Paşa İle Babasının Meşrutiyet Devrimine Katılışları İle İlgili Anılarım Yaşamöyküsü Kitapçığına Göre, Nurettin Paşa'nın Meşrutiyet Kuruluşundan Sonra Yaptığı İşler Irak Savaşlarında Nurettin Paşa Büyük Saldırı Sırasında Nurettin Paşa Savaş Alanına Dürbün İle Bakmayı Yeğ Tutuyordu Yaşamöyküsü Kitapçığına Göre Nurettin Paşa'nın İstanbul'da ve Anadolu'da Gördüğü Önemli İşler Nurettin Paşa, Büyük Utkuda En Az Onur Payı Olan Kişidir Nurettin Paşa'yı ve Ordusunu İzlemek ve Yönetmek Zorunda Kaldım Ulus ve Tarih San Vermekte O Kadar Eli Açık Değildir Lozan Barış Antlaşması Mondros Ateşkes Anlaşmasından Sonra Türkiye'ye Yapılan Dört Barış Önerisinin Karşılaştırılması Delegeler Kurulu Başkanı İsmet Paşa İle Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey Arasında Çıkan Anlaşmazlık İsmet Paşa'da Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey'e Karşı Güvensizlik Duygusu Uyanmıştı Yunan Onarımları İşinden Dolayı İsmet Paşa İle Bakanlar Kurulu Arasında Doğan Görüş Ayrılığı ve Gerginlik Ben İsmet Paşa'nın Görüşünü Uygun Buldum Sorunu Çözmek İçin Bir Yana Hak Vererek Öbür Yanı Susturmak Yoluna Gitmedim Kuponlar ve Ayrıcalıklarla İlgili Yazışmalar İki Yanı Yeniden Sinirlendirdi Rauf Bey'in Bu Görüş Ayrılığını Kendisi İle İsmet Paşa Arasında Başlı Başına Bir Sorun Sayması Doğru Değildir Barış Antlaşmasını İmzadan Önce İsmet Paşa'nın Hükümet Görüşünü Öğrenmek Üzere Çektiği Tele Rauf Bey Karşılık Vermemişti İsmet Paşa'ya Antlaşmayı İmzalamasını Bildirdim İsmet Paşa'nın Üzüntüsü Hazırlayan ve İmzalayanların Kutlanması Rauf Bey Kutlamak İstemiyor Rauf Bey'in Yazdığı Ya Da Yazdırdığı Tel Rauf Bey Lozan Antlaşmasını Yapan İsmet Paşa'yı Kutlama Dolayısıyla Mondros Ateşkes Anlaşmasını Yapan Kendisini Savunmaya Çalışıyor Rauf Bey Utku Kazanmış Ordunun Başından Lozan'a Giden Kişiye Utkudan Utkuya Yürüyen Ordunun Öyküsünü Anlatıyor Rauf Bey İsmet Paşa İle Karşı Karşıya Gelemeyeceğini ve Onun Karşısında Bulunamayacağını Söylüyor Rauf Bey, Devlet Başkanlığı Katının Güçlendirilmesini Önerirken Ne Düşünüyordu Yurda ve Ulusa Kimler Hizmet Ederse İzlemci Onlardır Rauf Bey'in Bakanlar Kurulu Başkanlığından ve Ali Fuat Paşa'nın Büyük Millet Meclisi İkinci Başkanlığından Çekilmeleri |
![]() |
![]() |
|