![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
6bölüm, ankaranın, barış, başkent, bey, cumhuriyetçi, cumhuriyetin, diyen, dönemi, gelişen, hiçbir, ilanı, kazım, meclisi, nutuk, olaylar, olması, paşaya, rauf, zaman |
![]() |
Nutuk > 6.Bölüm > Ankara'nın Başkent Olması,Barış Dönemi Meclisi,Cumhuriyetin İlanı Ve Gelişen Olaylar > Kazım Paşa'ya "Cumhuriyetin İlanını Önleyebilirsen Yurda Büyük Yardımlarda Bulunmuş Olursun" Diyen Rauf Bey Hiçbir Zaman Cumhuriyetçi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nutuk > 6.Bölüm > Ankara'nın Başkent Olması,Barış Dönemi Meclisi,Cumhuriyetin İlanı Ve Gelişen Olaylar > Kazım Paşa'ya "Cumhuriyetin İlanını Önleyebilirsen Yurda Büyük Yardımlarda Bulunmuş Olursun" Diyen Rauf Bey Hiçbir Zaman CumhuriyetçiRauf Bey, demecinin anlamını ve kapsadığı düşünceleri birer yolla çevirip yorumlayarak dedi ki: "Duygularım, cumhuriyet yönetiminden başka hiçbir yönetimi benimsemediğim yolundadır ![]() ![]() Rauf Bey'in, "yüce duygularım, kutsal duygularım" diye söylediği bu sözler, içtenlikle söylenmiş mi idi ve doğru mu idi? Ben, hiç çekinmeden "hayır!" diyorum, baylar ![]() ![]() Rauf Bey, "cumhuriyeti düzenleyip ilan eden sorumsuzlar" demekle birtakım danışman ve uzmanları söylemek istediğini de bildirerek bunda da yanlış anlama olduğunu anlatmak istedi ve: "Böyle olunca benim kullandığım sözlerden, şu ya da bu kişi sorumsuzdur, diye anlaşılmasın; bunu benden beklemek doğru değildir ![]() ![]() Rauf Bey, bu sözçevirme ile de gösteriyordu ki, o günkü parti toplantısında, partiye kötü görünmeksizin amaçlarını söyleyebilmek için gereken noktalarda gerileme ve sözü çevirme yolunu tutmuştu; ama gerçek görüşünden vazgeçmiş değildi ![]() "Türkiye hükümetinin biçimi nedir?" diye sorulan sorulara karşı, anımsarsınız ki, Büyük Başkanımız bu kürsüden olumlu bir yanıt olarak şöyle söylediler: Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu, vicdanımı inandıran en yüksek bir sözdü; buna karşı çıkmak çok güçtür ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|