08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hakan Diken'le Scuba Diving'a Dair..
CMAS iki yıldız eğitmen, rehber balıkadam, profesyönel balıkadam, cankurtaran ve yelken antrenörü Hakan Diken deniz altını fethettiren Scuba sporu hakkındaki sorularımızı cevaplıyor
Dalgıçlığa olan merakınız nereden geliyor?
Babam emekli deniz subayı, dolayısıyla deniz ve dalış olayı daha çocuktan başladığım bir olay
Kaç senedir dalgıçlık yapıyorsunuz peki?
İki tür dalış olayı var Bir tanesi serbest dalış, diğeri ise donanımlı/aletli dalış, yani Scuba Ben kendimi bildim bileli maske ve şnorkelle suyun içindeyim Bizi daha küçükken suya atarlar yüzmeye başlarız, öyle diyeyim 1994 yılında da tüplü dalışa başladım Yani aşağı yukarı 4-15 senedir tüplü dalış yapıyorum
Ben balıkadam oldum! diyebilmek için ne yapmamız lazım?
Sonuçta zor bir spor dalı değil, sağlık problemi olmayan ve 14 yaşını doldurmuş herkes yapabilir Ama federasyon yeni yönetmelikle 18 yaşından küçükler için veli onayı istiyor Herkes dalış sporu yapabilir Olayın önce 12 saatlik teorik eğitimi var Okulumuz eğitimi mesai ve çalışma saatlerine göre ayarlayabiliyor Peşinden havuz ve deniz dalışlarımız oluyor Sizi 18 metreye kadar indiriyoruz, ve sonuçta balıkadam, yeni ismiyle dalıcı olmaya başlıyorsunuz Balıkadam olmaya ise karar veren kişinin kendisi
Yani kişi kendini hazır hissettiginde dalıcı olabiliyor
Kişi dalış eşini kontrol edebildiği, sudaki yüzerliliğini oturttuğu zaman zaten artık bir yıldız dalıcı olmuş oluyor Her dalış sonnda asistan eğitmen ve grup liderlerimizle, bizimle çalışan arkadaşlarla, dalıcı adayları hakkında konuşmalar yapıyoruz Eksikleri var mi, varsa neyin üstünde daha fazla durmamız gerek vs Dalıcıyla da aynı şekilde konuşuyoruz ve bir şekilde eksiklerini gideriyoruz Kendi içimizde dalıcı hakkında muhakkak konuşmalar yapıyoruz ki üstünde durmamız gereken olayın üstünde durup problemi çözüyoruz
Scubaya başlamak için en ideal yaş nedir sizce?
14 yaşını doldurmuş herkes yapabilir aslında dalış sporunu, ama aslında bence kişi ne kadar erken başlarsa sualtı güzelliklerini o kadar fazla yaşama şansına sahip Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu 14 yaşı sınır olarak koyuyor Doktorlar da kemik ve ciğer gelişimi için 14 yaşı öneriyor Ama dünyaya baktığımız zaman Junior Scuba diye bi şey var, daha küçük yaşta çocukları alıp sualtına indiriyorlar Sadece Türkiyede bunu sınırlıyor federasyon Diğer sistemlerde çocuk dalışlar da var
Dalgıçlığın ve sualtındaki manzaranın verdiği haz dışında Scuba başka neler katıyor kişiye?
Bütün insanlar günlük hayatta basınç altında yaşıyorlar, biz ise bambaşka dünyalara gidiyoruz suyun altında Dalış esnasında vücut adrenalin salgılıyor, o adrenalin de kişiye haz veriyor Su altı olayı bir özgürlük tamamen, insanı yaşadığı ortamdan koparıp başka bir dünyaya ve güzelliklere götürüyor
Fit kalmaya da yardım ediyordur
Spor olarak dünyanın en ağır sporlarından bir tanesi 100 metre koşusu gibi müthiş bir efor gerektiriyor Bu eforu da vücudunuzun dengeli bir şekilde kullanması gerek Tabii sonuçta kondüsyon da gerekli Gücümüzü çok iyi kullanmalıyız ki dalışı tamamlayabilelim
İstanbul Scuba yapmak içın uygun bir şehir mi peki? Sanki güney denizleri daha cazip bu konuda  
öyle düşünmemek lazım İstanbulda oturuyoruz diye dalış olayını sınırlamamak gerekiyor
İstanbulun meraklılarına sunabileceği alternatifler neler o zaman?
Yassıada ve Sivriada günübirlik dalışlar içın ideal Onun dışında Ağva, Kumburgaz ve Tuzlada dalış yapılıyor Akıntı olmayan yerler genelde tercihimiz Bir de bizim grubumuz denizin temiz olduğu yerleri tercih ediyor Ada suları ise Marmara Denizinin tam ortası olduğu için en temizi Tabii herkesi her yere götüremiyoruz, kişinin tecrübesi önemli
İstanbulda kıyıdan dalış oluyor mu peki?
Akıntının ve havanın durumuna göre tekne ya da kıyı dalışları olabilir
Scubaya başlamak isteyenlere ne önerirsiniz?
Hemen başlasınlar, bir an evvel! çoğunluk başlamak istiyor ama nedense hep sonraya erteliyorlar Ama bence zaman kaybediyorlar Bir an evvel eğitimlere başlamakta fayda var su altı güzelliklerini görmek açısından Denizlerimizde hayat hl devam ediyor, bitmedi, ama onları korumak lazım
|
|
|