|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ali, büyük, çekilmesi, istanbulun, işgali, kabinesinin, meclisinin, millet, paşa, rıza, toplanması, türkiye |
![]() |
Ali Rıza Paşa Kabinesinin Çekilmesi,İstanbul'un İşgali Ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin Toplanması > İstanbul'un İşgali > |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ali Rıza Paşa Kabinesinin Çekilmesi,İstanbul'un İşgali Ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin Toplanması > İstanbul'un İşgali >Baylar, İstanbul'da Onuncu Tümen Komutanından Ankara'da Yirminci Kolordu Komutanlığına 9 Mart 1920 gün ve 465 sayılı, şifre ile kapatılmış bir yazı, 14 Mart 1920 günü geldi ![]() Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'ne İngilizlerin Türk Ocağına el koymaları üzerine, Milli Talim ve Terbiye binasına taşınan Ocağın bu yeni taşındığı yer de dün öğleyin gene İngilizlerce yeniden işgal edilmiştir efendim ![]() ![]() Baylar, 1920 yılı Martının 16'ncı günü öğleden önce saat onda, makine başında şöyle bir tel verildi: İstanbul, 16 ![]() ![]() Ankara'da Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'ne Bu sabah Şehzadebaşı'ndaki Mızıka Karakolu'nu İngilizler basıp, oradaki askerlerle İngilizler çarpışarak, sonunda, şimdi İstanbul'u işgal altına alıyorlar ![]() ![]() Manastırlı Hamdi Ben bu telin altına kurşun kalemiyle "Tez elden Kolordulara benim imzamla, M ![]() ![]() Bizim en güvendiğimiz bir arkadaşımız var ki, yalnız o değil herkes, yani gelenler söylüyorlar ![]() ![]() ![]() Bu sırada baylar, Harbiye telgrafhanesinden görevli Ali, bilgi vermeye başladı: Sabahleyin İngilizler basarak, altı kişi şehit oldu; on beşe yakın da yaralı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeniden Manastırlı Hamdi Efendi bizi buldu: Paşa Hazretleri, Harbiye telgrafhanesini de İngiliz deniz erleri işgal edip teli kestiği gibi, bir yandan da Tophane'ye giriyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamdi Hamdi Efendi teli şöyle sürdürdü: Sabahleyin bizim erler uykuda iken, İngiliz deniz erleri karakola gelip giriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Beyoğlu telgrafhanesi de yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir saate dek burası da işgal olunacaktır ![]() ![]() Rahmetli Hayati Bey, ilk haberi veren telyazısı üzerine benim yaptığım işarete uygun olarak verilen bilgileri özetlemiş ![]() ![]() ![]() Yüce buyruklarınız yerine getiriliyor ![]() ![]() diye bildirdi ![]() Milletvekilleri için bir haber aldınız mı? Meclisi Mebusan telgrafhanesi ile haberleşme oluyor mu? diye sordum ![]() Evet oluyor ![]() ![]() Baylar, bundan sonra artık Hamdi Efendi'nin sözünü işitmedik ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|