08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uht Süt Hakkında Çeşitli Sorular
UHT sütün dört ay süresince tazeliğini koruması nasıl sağlanıyor?
Süt, "Ultra High Temperature" (Ultra Yüksek Isı) sözcüklerinin ilk harflerinden oluşan UHT işlemi ve aseptik ambalajlama sayesinde Uzun Ömürlü olma özelliği kazanıyor UHT işlemi ile içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırılan süt, kapalı sistemde altı katmanlı aseptik ambalajlara dolduruluyor Aseptik ambalaj sütü hava ve ışık gibi dış ektenlerden koruyarak Uzun Ömürlü olmasını sağlıyor Böylelikle süt, ambalajı açılmadığı taktirde dört ay süresince tazeliğini koruyor
UHT işlemi nasıl gerçekleştiriliyor?
Modern bir UHT tesisinde, süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçer Kapalı sistemde pompalanan süt ilk olarak 80°C lik ön ısıtma aşamasından geçirilir Daha sonra 2 ile 6 saniye süre doğrudan buhar enjeksiyon yöntemi ile 135-150 °C de ısıtılır Hızla oda sıcaklığına soğutulan süt, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde dolumu gerçekleştirilerek hiçbir katkı maddesi kullanılmadan aseptik olarak paketlenir UHT işlemi, sütün tamamen hijyenik bir ortamdan sağlıklı bir şekilde tüketicilere ulaşmasını ve evlerde korunmasını sağlar
UHT işlemi sonucunda, sütün içerdiği besin maddelerinde değişiklikler oluyor mu?
Yüksek ısı uygulamasının süt üzerindeki etkileri hakkında geniş araştırmalar yapılmıştır UHT işlemi sonucunda yağın, laktozun ve tuz minerallerinin besleyici özelliğinde bir değişme olmaz, ancak proteinlerin ve vitaminlerin besleyici değerinde marjinal değişimler meydana gelir Sütün içerdiği proteinlerin %80i kazeindir ve kazein üzerinde UHT işleminin hiçbir etkisi yoktur Geri kalan %20 oranındaki protein ise, kesilmiş süt suyu proteini, başka bir deyişle serum proteinlerdir Ancak serum proteinlerinin doğal yapısındaki kayıp, proteinin fiziksel durumunda meydana gelir; yani suda çözünürlük özelliğini kaybeder Bu ise, besin değerinden bir kayıp anlamına gelmez, tersine sindirimi kolaylaştırır
İşlemden etkilenen vitaminlerin, oksidasyona karşı duyarlı olan ve sütte ya da pakette bulunan yüksek oksijen içeriğinden etkilenen, folik asit ve C vitamini olduğunu görürüz Ancak bu da sütün besin değerini azaltmaz, çünkü sütte bulunan folik asit ve C vitamini miktarı, insan sağlığı açısından gerekli olan miktarın çok altındadır Başka bir deyişle süt, zaten iyi bir C vitamini ve folik asit kaynağı oluşturmaz
Uzun Ömürlü Süt katkı maddesi içeriyor mu?
Hayır, Uzun Ömürlü Süt katkı maddesi içermiyor UHT Uzun Ömürlü Sütün katkı maddesi içerdiği yaygın bir yanlış inanış UHT süt hiç bir katkı maddesi içermeksizin, UHT ve aseptik ambalajlamateknolojisi ile Uzun Ömürlü hale geliyor UHT teknolojisinde süt çok kısa bir süre yüksek ısıda tutularak içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırılıyor Aseptik ambalaj, hava ve ışık gibi dış etkenlerin süte ulaşmasını engelliyor ve böylelikle sütün içinde yüksek ısıya dayanıklı ancak uyku halindeki sporların üremesi önleniyor Sonuç olarak sütün dört ay süresince oda sıcaklığında tazeliğini koruması sağlanıyor
|
|
|