Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
forumu, gerçekleşti, mühendislik, panel, yetkin

Yetkin Mühendislik Panel Ve Forumu Gerçekleşti

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yetkin Mühendislik Panel Ve Forumu Gerçekleşti

YETKİN MÜHENDİSLİK PANEL VE FORUMU GERÇEKLEŞTİ

Şubemizin sekreteryasında düzenlenen EMO Yetkin Yetkili Uzman Mühendislik Kavramı ve Uygulamaları Kurultayı'na giderken YETKİN MÜHENDİSLİK Panel ve Forumu 18 Nisan 2009 Cumartesi günü İstanbul Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapıldı 120 katılımcının yer aldığı Panel/Forum, Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay ve Şubemiz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kurtuluş Kayanın açılış konuşmalarıyla başladı

EMO İzmir Şubesi YK Başkanı Sedat Gülşenin oturum başkanlığı yaptığı panel bölümünde, HKMO İstanbul ŞubesiYK Başkanı DoçDr MTevfik Özlüdemir; EMO İstanbul Şubesinden Hüseyin Yeşil ve EMO Kocaeli Şubesi YKYazmanıHAvni Haznedaroğlu yaptıkları konuşma ve sunumlarla Yetkin Mühendislik konusunda görüş ve düşüncelerini aktardılar Yetkinlik, TMMOBye bağlı odaların tartıştığı bir konu olduğunu belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın DçDr Tevfik Özlüdemir, 90lı yıllarda kamuoyuna taşındığını vurgulayarak, İMOnın 92 Erzincan depreminden sonra ilk kez Mühendislik-Mimarlık-Şehir Plancılarının camiasında gündeme getirdiğini söyledi Yeni liberal politikalarının bir parçası olarak hizmet ticaretinin dolaşımının gündeme gelmesiyle birlikte tartışmanın uluslararası ölçekte de yaygınlaşan bir tartışma başlığına dönüştüğünü dile getirdi 99 depreminden sonra hazırlanan 601 sayılı KHK ile tam anlamıyla TMMOB gündemine gelen bu bütünlüklü sürecin, hizmet üretimini mobilize etmek amacıyla bir ticaret konusu haline dönüştürülmesi ve bunun uluslararası ölçekte yer alan altyapısının düzenlenmesi ile bir kurgulandığını belirtti GATSın bu sürecin temel başlıklarından bir tanesi olduğunu söyleyen Özlüdemir, yetkin mühendisliği, karşılıklı tanınma, mesleki yeterliliklerin tanınması, standartların geliştirilmesi ve mühendislik-mimarlık hizmetinin belli standartlar altında yerine getiriliyor olması olarak tanımladı Sürecin önemli bir parçasının üniversal eğitim yani mühendislik-mimarlık eğitimin, meslek alanlarındaki üretimi tariflerken gereken eğitimin de belirli bir ortaklığa getirilmesi gereken bir süreç olarak sözlerini sürdürdü ve bu bağlamda ABET, akreditasyon ve eğitim sistemleri konusunda bilgi verdi YÖK tarafından üstlenilmiş eğitim programında performanslar ve niteliğinin bir üst çerçeveye uyumlu ulusal yeterlilikler çerçeve, sadece eğitim alanında değil, mühendis ve mimarların kendi meslek alanlarına ilişkin faaliyetlerinin standartlarının tanımlanması, serbest dolaşımda ne yapacağı, ne tür hizmetler üreteceğine ilişkin bilgilerin içerdiğini de sözlerin ekledi Özlüdemir asıl yapılması gerekenlerin, temel bir modeli almak yerine, ülkede bilim, teknoloji ve üniversal eğitim alanında mühendislik-mimarlık eğitimi alanında bir model oluşturulmasını; üniversite-sanayi işbirliğinde üniversiteleri piyasanın belirleyiciliğine bırakılmamasını ve üniversite eğitiminin niteliğinin artırılmasını ve mühendislik-mimarların ürettiği hizmetlerin sağlıklı bir kamusal denetleme mekanizmasının oluşturulması gerektiğini belirterek konuşmasını bitirdiEMOda yetkin mühendisliğin değil, meslek içi eğitim ve belgelendirmenin uygulamada olduğu sözleriyle konuşmasına başlayan EMO İstanbul Şube üyesi Sayın Hüseyin Yeşil, meslek içi eğitimin ve önemini ve gerekliliğini vurguladı Mühendislik Mimarlık Kurultayına değinerek kurultay sonunda alınan kararla "Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği"nin kabul edildiğini belirtti Belgelendirme ve yetkin mühendislik tartışmalarının TMMOB içersinde 99 depreminden önce, 98 yılındaki Mühendislik Mimarlık Kurultayı çalışmalarıyla başladığını söyleyen Yeşil, TMMOB içersinde bu çalışmaların GATSa uyum sağlamanın ötesinde, düzenlemelerin üyeler için üyelerin meslek alanları ile meslektaşlarımızı yabancılara karşı koruma niyet ve isteği ile yapıldığını belirtti Meslek içi eğitim ve belgelendirmenin bir diğer amacı ya da sonucu örgütlenme için bir araç olarak değerlendiren Yeşil, belgelendirme, yetkinlik vb konulardaki farklılıklarımız ile bir arada olmamız gerekliliği ile konuşmasını bitirdiGATS Anlaşmasının çok sayıda hizmetin liberizasyona açılmasını sağlayan bir antlaşma olduğunu, bizi ilgilendiren konunun mühendislik ve mimarlık hizmetleri ile ilgili kısım olduğunu belirttikten sonra akreditasyon, mühendislik-mimarlık hizmetlerinin %72sini elinde tutan 4 büyük emperyalist ülkenin kontrolüne geçmesi üreci olarak özetleyen Haznedaroğlu, Belgelendirme ve Yetkin Mühendisliğin IIMühendislik Mimarlık Kurultayında "yetersiz sayıda katılım" sonucu alındığını v e aynı toplantıda alınan başka kararların gündeme getirilmediğini vurguladı TMMOBde başlatılan tartışmaların odalara gelme sürecini ve TMMOB Genel Kurulunda yönetmeliğin kabulü sıralamasını ortaya koydu ve TMMOB ve odalarda işleyen süreçle ABde işleyiş sürecinin aynı zamanlara denk geldiğini de dikkat çekti Neden ve nasıl bir yetkin mühendislik tartışmasına "neden şimdi" sorusunu ekleyerek konuşmasını sürdürdü Yetkin mühendislik uygulaması ile mühendisler arasında kastlaşmayı ortaya çıkartacağını belirttikten sonra, kamu adına kamu kurumları eliyle yapılması gereken yapı denetimi gibi bazı mühendislik denetimlerinin özelleştirilerek kar amacı güden şirketlere devredilmesi gibi, belge veren şirketlerde ortaya çıkacaktır diyen Haznedaroğlu, AB uyum yasaları meşelerine sahip yetkin mühendislik ile eğitimin parasallaştırılması, piyasalaştırılması konusunda yeni bir adım atılacağını belirtmiştir Geleneklerinden ve muhalif kimliğinden sıyrılması öngörülen TMMOBnin mühendislik eğitiminde söz hakkı talebinde bulunması, gerici ve ezberci eğitim sistemine karşı bilimselciliği savunmasını ve kadrosuz-içi boş mühendislik fakülte ve bölümlerine karşı engelleyici olması gerektiğini söyleyerek sözlerini bitirdi Soru ve yanıtlarla sona eren Panel ardından Forum bölümüne geçildiŞubemiz YK Başkan yardımcısı Kurtuluş Kayanın yönettiği forum kısmında 20 ye yakın konuşmacı söz alarak düşüncelerini aktardılar
06052009 11:29:50

TC KİMLİK NUMARASI HAKKINDA DUYURU (1645)

DİZEL DESTEKLİ DİNAMİK KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI SEMİNERİ YAPILDI (276)

"IPTV SİSTEMLERİ: LOKAL DAĞITIMLARDA VE OTELLERDE PRATİK IPTV UYGULAMALARI" SEMİNERİ YAPILDI (267)

KATİLİ TANIYORUZ ADALET İSTİYORUZ (210)

KISA FİLM VE BELGESEL KURSU TAMAMLANDI (199)

UYGULAMALI ÖRNEKLERLE ENERJİ KALİTESİ SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ SEMİNERİ YAPILDI (167)

MVC TASARIM DESENLERİ VE APACHE STRUTS SEMİNERİ YAPILDI (150)

BİRLEŞELİM TEK-EL OLALIM (125)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI YETKİN / YETKİLİ / UZMAN MÜHENDİSLİK KAVRAM VE UYGULAMALARI KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI (113)

TÜRKİYE?DE HAYAT DURDU EMEKÇİLER TEK-EL OLDU (66)
Ayrıntılı bilgi için wwwemoorgtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com