08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurt Ve Tarihçesi
Yoğurt,sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır Tam yağlı yoğurt daha makbuldur En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır
ÖZELLİĞİ
Yoğurt, midede kendi kendini sindirebilen tek gıda olarak bilinmekte ve verem ile şarbon dışında tifo, paratifo, difteri, dizanteri, kolera, tüberküloz, gibi 22 hastalığa ait mikrobu imha edebilmektedir
TARİHÇESİ
Yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli miktarda bilgi mevcut olmamakla beraber HZ İbrahim'e melekler tarafından öğretildiğine bundan sonra babadan oğula sır haline intikal ettiğine dair rivayetlerde vardır Eski Türkçe de yoğurt kelimesi bazen yoğurt bazen de yogrut şeklinde ancak 8 yüzyıldan sonraki metinlerde görülmektedir Yoğurt kelimesinin geçtiği uygurca kelimeler taklamakan çölünün kuzey doğusuna düşen bu günkü tufan karahoca (eski adı Hoçu) civarında bulunmuştur Gezegenlere sunulması gereken kurbanlara yemek olarak gelince güneşe; süt ve lapa, aya; yoğurtlu yemek, saturne; yeşil, kırmızı fasulye, ruhu gezegenine; susam yemeği ve ballı yemek sunulmaktadır
Kaşgârlı Mahmut tarafından 10 asırda yazılmış bulunan Divanı Lügatıt Türk ve balas gumlu Yusuf hacip tarafından Kutagu bilig adlı eserlerinde yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmaktadır Yoğurdun Avrupada yayılışıyla ilgili ilk bilgiye Fransız tıp tarihinde rastlanmaktadır 16 Asırda Fransa krallarından 1 Fransua ateşli ishal hastalığına yakalanmıştır Kralın doktorlarının bütün gayretlerine rağmen iyi edememişler Kralın annesi Kanuni Sultan Süleyman'dan bir doktor istemiş İstanbul'dan Fransaya gemi ile gönderilen Türk doktor birlikte götürdüğü keçinin sütünü sağıp yoğurt yaparak krala ilaç olarak yedirmiş kral kısa bir tedaviden sonra iyileşmiştir Avrupa bihassa Amarikada yoğurda bulgar sütü adı verilmektedir Bunun sebebi M Grikoraff adında bir Bulgar doktorun 19 asrın sonunda İsviçre nin Geneve şehrinde yaptığı araştırmada yoğurttaki laktobacillus bulgaricus mikrobunu keşfetmesidir Yoğurdun Avrupada esaslı olarak yayılması Pasteur enstitüsünde çalışan nobel ödülü almış bulunan Rus bakteriyolog Metchnökoffun ileri sürdüğü fikir sağlanmıştır Metchnökoff yoğurdun bağırsaklardaki kokutucu bakterileri öldürdüğü ve faliyetlerine mani olduğu için hayatı uzattığını ileri sürmüş ve misal olarak Kafkasya, Balkanlar ve Türkiye'deki uzun ömürlü insanların hep yoğurtla beslendiği belirtilmiştir Avrupada bu suretle yayılan yoğurt Amerika'ya götürülmüştür 1932 yılında Dr J M Rosell kendi adı ile kurduğu enstitüde yoğurt kültürü yapmaya başlamıştır Holywood sinema yıldızlarına beslenme uzmanı Dr Gaylod Houser sağlık, gençlik ve güzelliğin muhafazası için yoğurt yenmesini tavsiye etmiş ve bu suretle yeni dünyada yoğut üretimi birden bire artmıştır Eski dünyadan Asya ve Afrikada yoğurdun yayılışı Türklerin görüşleriyle birlikte olmuştur Hindistan, İran, Mısır, Lapant, İzlanda, İskandinavya ve Moğalistan bu arada anılabilir Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır
|
|
|