![]() |
Yoğurtta Bozulmalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurtta BozulmalarA- GÖRÜNÜŞ KUSURLARI 1- Renk kusurları : Yoğurt parlak beyaz renktedir ![]() olması, yoğurdun rengini etkiler ve matlaşma görülür ![]() uygulanması rengin esmerleşmesine sebep olur ![]() Renk kusurlarının önlenmesi; kaliteli hammadde seçilmesine, düzgün maya kullanmaya ve ısıtma işlemine dikkat etmeye bağlıdır ![]() 2- Kaymak kusurları :Ülkemizde üzerinde kaymak bulunan yoğurtların tercih edilmesi söz konusudur ![]() Yoğurt üzerindeki kaymağın kalınlığı kullanılan sütteki yağ oranı, süt veren hayvanın laktasyon dönemi ve beslenme şekline göre değişmektedir ![]() 3- Yapışkanlık : Yoğurtlarda pıhtı kitlesinin birbirine yapışarak ip gibi uzamasıyla kendini belli eder ![]() ![]() ![]() Böyle durumlarda kullanılan aletler sterilize edilmeli ve kullanılan maya değiştirilmelidir ![]() B- TAT VE AROMA KUSURLARI 1- Yavan tat ve koku: Fermantasyonun çok kısa sürede yapılması veya inkübasyon sıcaklığının çok düşük olması, sütün toplam kurumadde içeriğinin düşük olması ,sütte antibiyotik veya diğer antibakteriyel maddelerin bulunması, mayanın bozuk çıkması ve yetersiz aroma üretimi bu kusura neden olmaktadır ![]() Bu sorunları önlemek için saf yoğurt kültürü ve yoğurt yapımında iyi kaliteli içinde yabancı madde bulunmayan süt kullanmak gerekir ![]() 2- Ekşi Tat: Yoğurtta meydana gelen ekşime üretimden tüketime kadar geçen sürede enzimatik yolla gelişen bir kalite hatasıdır İnkübasyon süresinin uzun tutulması veya soğutmanın yavaş yapılması sonucu ortam asitliği artar ve yoğurt ekşi bir tat alır ![]() Düzgün taze maya kullanılmalı ![]() bitiminde buzdolabının uygun bölümünde soğutma yapılmalıdır ![]() C-YAPI KUSURLARI 1- Gevşek Yapı: Yoğurt aslında bütün bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sorunları önlemek için kuru maddesi yeterli hastalıksız hayvanlardan elde edilen sütler pastörizesi düzgün yapılarak kullanılmalı ![]() İnkübasyon süresi ve sıcaklığı düzgün tutulmalı, taze ve sağlıklı maya kullanılmalıdır ![]() 2- Serum Ayrılması: Ülkemizde en sık rastlanan bozulmadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|