Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
havası, kozakta, yayla

Kozak'ta Yayla Havası

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kozak'ta Yayla Havası

Bergama Krallığı'ndan beri fıstık çamı üreten Kozak Yaylası'nda mis gibi havayı içinize çekin!

Yukarıbey köyünün meydanında köpek yavrularını seviyordum Hava güzel fazla oksijenden hafif sersem olmuşum; fazla pişmiş makarna kıvamında kendimi doğaya bıraktığım günlerden birindeyim İki tane de yavru köpek kuyruk sallayarak gelmiş yanıma

Tam o anda camiden ahali çıktı namaz bitmiş Ahali daha çok yaşlılardan oluşuyor "Merhaba" dedim "Merhaba hoşgeldiniz" dedi amcalardan biri "Neredensin ne yaparsın?" türü sohbete başladık "Öyle geldim" dedim "Hoşgelmişsin iyi etmişsin" "16 tane köy var hepsini görmek zor hangileri en güzeldir?" dedim Hani herkes kendi köyünü sever ya hani 'etnosantrizm' beyin kıvrımlarımızın arasında işlemiş ya

Nur yüzlü amca hiç beklemediğim cevabı verdi Hem de en güleç yüzüyle en sevecen tarzıyla "Bizim Kozak'ın bütün köyleri çok güzeldir Hepsini de gör hepsi birbirinden şirindir!"

Her köyde başka bir güzellik

Kozak binlerce hektar üzerine yayılmış Yaylanın Balıkesir ve İzmir illerinde toprakları var Bergama Krallığı'ndan beri fıstık çamına sahip bir bölge Köylüler 5 milyon civarında ağaç olduğunu söylüyor Şu anda yılda 800 tondan fazla fıstık elde ediliyor

Üreticiler bu nazlı ürüne kavuşmanın bedelini bir hayli ağır ödüyor Bir kere bir ağacın kozalak vermesi için dikiminden sonra 10 yıl geçmesi gerekiyor Nisana kadar kozalak toplama mevsimi devam ediyor "Çam indirme" diyorlar bu işleme 'Keye' adı verilen sırıklarla kozalakları topluyorlar Dikkatle ve sevgiyle Bir ağaçtan elde edilen fıstık çamının miktarı da sadece yedi kilo!

Sonrasında da işlemler sürüyor Bir ton kozalaktan 70-80 kg fıstık çıkıyor Fıstık nazenin ya yemeğe girene kadar o eşsiz lezzeti damakta hissettirene kadar yapmadığını bırakmıyor

Fıstık çamını ayırt etmek için de köylülerden biraz bilgi almak ve etrafı seyretmek yeterli Daha uzun ve daha koyu yeşil olan ağaçlar fıstık dolu; bu kadar basit

Ayvalık-Bergama arasındaki yolda Kozak Köylere gitmek için sola sağa kıvrılmak gerekiyor Her köyde başka bir güzellik başka bir manzara var gerçekten de Kiminde antik bir kentle kiminde bozulmamış bir meydanla karşılaşıyorsunuz Yolda üzüm bağları muhteşem kayalar uçsuz bucaksız ormanlar kuşlar böcekler Kaplan köyünde çınarın altındaki sürpriz kahve bir bardak ikram çay bir yumuşak "merhaba"

Nasıl gidilir?

Kozak Yaylası Bergama ile Ayvalık'ın arasında İster Bergama'dan ister Ayvalık'tan gidebilirsiniz Bergama'dan minibüsler kalkıyor Yunan adalarında dolaşmaya 'island hopping' deniyor ya ben de bir terim üretecek olursam 'village hopping' yapmak isterseniz eğer arabaya fena halde ihtiyaç var!

Ne yapılır?

Kozak Bergama-Ayvalık arasında Zaten bütün yol 67 km Sanırım her metresi çok güzel Her köye uğramak keyifli olur Kayalıklarla ve ormanlarla bezenmiş yolun kendisi de başka türlü etkileyici görünüyor

Nebiler köyündeki şelale görülmeli Küçük bir kaplıcası da var Ayrıca mağarayı da kaçırmayın

Ayvatlar'da henüz kazı çalışmaları başlamamış bir antik kent var

Bölgede ilk yerleşim Atçılar'da başlamış Gezerken aklınızda bulunsun

Göbeller'de kamp alanları ve yürüyüş parkurları var Kuş gözlemciliği yapmaya da elverişli

Demircidere'de Türkmen geleneklerini gözlemlemek için biraz vakit ayırın

Aşağıbey'deki tarihi Roma hamamını mutlaka görün Hele manzaralı bir köşesi var ki

Motorcu ve bisikletçilerin en sevdiği rotalardan 'Off-road'çuların da favori mekanları arasında

Hakkıyla gezmek için Bergama Cumhuriyet Meydanı'nda Sağlam Restaurant'ı işleten Mehmet Sağlam'ı bulmanız iyi olur Mehmet bey Urfalı ve ilkokul mezunu Toprak insan ve tarih seviyor; doğa aşığı Köylere gezi güzergahları çıkartmaya çalışıyor

Ne yenir?

Yöresel peynirler çamfıstığı ve üzüm! Demircidere'de çok güzel keşkek yaparlarmış ben yemedim Bir de 'gelin alma'da yapılan 'sura' var Kemiksiz kuzu kaburga Kozak fıstığı kuşüzümü ve dağlardan toplanan otlar hep birlikte fırınlanıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com