![]() |
Yeraltı Su Kaynakları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeraltı Su KaynaklarıYER ALTI SU KAYNAKLARI ( MADEN SULARI ) Yüzey sularının yer altına sızarak tabakalar arasındaki boşluklarda ya da geçirimsiz tabaka üstündeki geçirimli tabakada birikmesine yer altı suyu denir ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüze kadar içmesuyu sağlamak amacı ile özellikle yer altı sularından yararlanılmıştır ![]() ![]() ![]() Vali Çeşmesi (Cankurtaran), Kocapınar (Honaz), Değirmenönü (Yeşilköy), Kestane deresi (Buldan, Gümüşsü, Işıklı, Gürpınar (Çivril), Güney suyu, Akgöz pınarı (Işıklı), Göz adını taşıyan sular (Honaz), Kırkpınar (Karahisar-Tavas) ![]() Daha 1960-1970 yılları arasında il merkezinde akmakta olan, Yenimahalle semtinde Akpınar (Eğitim Fak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bolu'da bilhassa Düzce ve Bolu ovalarını çevreleyen dağlar ormanca zengin olup yağışların toprağa kolayca sızmasını sağlayarak yer altı su tabakasının zenginleşmesini sağlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maden sularının en önemlileri şunlardır: a) Ömerler Maden Suyu: Bolu'ya 16 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Akkaya Maden Suyu: Bolu'ya 6 km ![]() ![]() ![]() ![]() c) Kaplıca yolu üzerinde Bolu tarafında birkaç yerden çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d) Kınık Maden Suyu: Köy yolu üzerinde soldadır ![]() ![]() Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler 1) Yağış miktarı, 2) Yağış türü (Kar yağışları ile beslenme fazla olur ![]() 3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır) ![]() 4) Arazinin eğimi :eğimin az olduğu alanlarda beslenme daha fazladır ![]() 5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı engellediği için ![]() Taban Suyu: Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar ![]() sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken sulardır ![]() ![]() kuyu açmak suretiyle bu sulardan faydalanılır ![]() Türkiye taban suları bakımından zengindir ![]() ![]() KAYNAKLAR Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir ![]() Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta İncelenebilir: A-SOĞUK SU KAYNAKLARI: Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar ![]() Sularının sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir ![]() 1)Tabaka Kaynağı (yamaç): Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir ![]() 2)Vadi Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır ![]() 3)Karstik Kaynak (Voklüz): Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır ![]() ![]() Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol miktarda kireç içermesidir ![]() 4)Artezyen Kaynağı: Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır ![]() kaynaklardan ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır ![]() B-SICAK SU KAYNAKLARI Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar ![]() Suları geldiği derinliğe göre sıcak veya ılıktır ![]() Sularının sıcaklığı yıl boyunca aynıdır ![]() Akım değişikliği olmaz ![]() Bol miktarda eriyik madde içerir ![]() 1)Fay Kaynağı: Fay hattı boyunca yeryüzüne çıkan kaynaklardır ![]() kaynaklara ılıca, kaplıca,çermik, içme ve maden suları denilmektedir ![]() Ör: Manisa (Kurşunlu, Urganlı, Alaşehir, Demirci), Denizli (Pamukkale, Karahayıt, Sarayköy, Buldan), Kütahya (Simav),Balıkesir (Edremit, Gönen), Sivas (Balıklı Çermik) gibi merkezlerde vardır ![]() ![]() 2)Gayzer Kaynağı: Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek çıkan kaynaklardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|