|  | Zamirin Tanimi-Zamir Çeşitleri |  | 
|  08-23-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Zamirin Tanimi-Zamir ÇeşitleriZAMİRİN TANIMI-ZAMİR ÇEŞİTLERİ Z A M İ R İsim olmadıkları halde ismin yerini tutan sözcüklerdir  ÖZELLİKLERİ 1- Anlam kapsamı bakımından en geniş sözcüklerdir  Bu nedenle sayıları çok az olan zamirler, bütün kavramları ve varlıkları karşılayabilir  2- Çekim sırasında kök değiştirebilir  Ben Bana Sen Sana 3- Adlar gibi çekimlenirler  KİŞİ ZAMİRLERİ Kişilerin adlarının yerine kullanılan sözcüklerdir  Ben Sözü söyleyen I  Tekil kişi Sen Kendisine söz söylenen II  Tekil kişi O Sözü edilen III  Tekil kişi Biz I  Çoğul Siz II  Çoğul Onlar III  Çoğul Dönüşlülük Zamirleri: Kendi öz Bu kişi zamirleri; I  Tekil, II  Tekil, III  Tekil, I  Çoğul, II  Çoğul, III  Çoğul kişinin yerine kullanılabilir  İŞARET ZAMİRLERİ Nesnelerin adının yerini işaret yoluyla belirten sözcüklerdir  bu şu o tek başlarına bir kavramın, nesnenin yerini tuttuğunda işaret zamiri olur  Bunlar, şunlar, onlar da, işaret zamiri olarak kullanılır  BELGİSİZ ZAMİR Yerlerini, tuttukları varlıkları kesinlik kazandırmaksızın belirten sözcüklerdir  Herkes, biri, bazısı, birkaçı, şey, kimi, başkaları, başkası, çoğu    NOT: Kimi belgisiz sıfatlar belgisiz zamire dönüşebilir   Çoğu öğrenciler çoğu Kimi insanlar kimi SORU ZAMİRLERİ Varlıkların yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir  Kim, ne, hangisi, neler, kimler, kimin, neyin, hangisinin, nereye, kaçıncısı, nesi, neyi    NOT: Karma sorulu cümlelerde mı soru edatı varsa soru anlamını edat sağlar  Diğer soru anlamlı sözcükler soru fonksiyonunu kaybeder  Nereye, kimin, nasıl gideceğini biliyor musun ? EK BİÇİMİNDEKİ ZAMİRLER İlgi Zamirleri : Kimi ad tamlamalarında tamlanan düşer, yerine ki ilgi zamiri getirilir  Benim arkadaşım gelmemiş, seninki gelmiş  İyelik Zamiri: Ad tamlamalarında kişi adlarıyla kurulan tamlamalarda tamlanana gelen iyelik eklerini iyelik zamiri kabul edenler vardır  Benim - ev im Senin ev in Onun ev i Bizim ev imiz Sizin ev iniz Onların ev leri İŞARET SIFATLARI İLE İŞARET ZAMİRLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İŞARET SIFATLARI İŞARET ZAMİRLERİ * Varlıkların yerini işaret yoluyla gösterir Varlıkların adlarının yerini işaret yoluyla tutar   * Tamlama biçimindedirler, addan önce gelirler Niteleme durumu yoktur * Çekim eki almamış sözcüklerdir Çekim eki alabilirler; kendilerinden sonra virgül kullanılabilir   Bu Bu adama güvenilmez Yakına bulunan varlığı gösterir  Buna güvenilmez   Şu Şu adama güvenilmez Biraz uzaktaki varlığı gösterir Şuna güvenilmez O O adama Güvenilmez  Ona güvenilmez Beriki Beriki adama güvenilmez Berikilere güvenilmez   Böyle Böyle insanlara güvenilir mi? Böylelerine güvenilmez   Öyle Öyle insanlara güvenilir mi? Öylelerine güvenilir mi? UYARI : Kimi durumlarda işaret zamirinden sonra çekim eki veya virgül kullanılmamış olabilir  Bu tür cümlelerde işaret sözcüğünün sıfat mı yoksa zamir mi olduğunu anlamak için şu yöntem kullanılabilir  YÖNTEM İşaret (ŞEY) + Ad Anlam bozulursa SIFAT Sözcüğü KİŞİ Anlam bozulmazsa ZAMİR Bu kalemi ben aldım  Cümlesini Bu ŞEY kalemi ben aldım  Biçiminde okursak anlam bozulur  BU sözcüğü burada İŞARET SIFATIDIR   Bu kalemdir diye mi aldın? cümlesini Bu ŞEY kalemdir diye mi aldın? biçiminde okursak anlam bozulmaz  BU sözcüğü İŞARET ZAMİRİDİR   Bu insanı iyi tanıyın  Bu kişi insanı iyi tanıyın  (İşaret sıfatı) Bu insana güven vermiyor  Bu kişi insana güven vermiyor  (İşaret zamiri) BELGİSİZ SIFATLA BELGİSİZ ZAMİRİN KARŞILAŞTIRILMASI BELGİSİZ SIFATLAR Varlıkların nitelik ve niceliklerinin belli belirsiz bildiren sıfatlardır  Tamlama kurup adı nitelerler  BİR Bir insan önce dürüst olmalı   HER Her insana güvenilmez   ÇOK Çok soru çözmelisiniz   AZ Az parayla olmuyor bu işler  FAZLA Fazla kalemin var mı? FALAN Falan insanla karşılaştım   HİÇBİR Hiçbir insan mükemmel değildir   BİRÇOK Birçok arkadaşıma rastladım   BİRKAÇ Birkaç soruyu hiç yoktan kaçırdım   BİRAZ Biraz zor bir soruydu   BELGİSİZ ZAMİRLER Varlıkların adlarını yerini belli belirsiz tutan sözcüklerdir  Belgisiz zamirlerin niteleme görevi yoktur  Çekim eklerini alırlar   Birini tanıyamadım  Tümüne güvenimi yitirdim  Çoğunu şimdi çözdüm  Fazlası göz mü çıkarır  Falancayla takışmış  Hiçbiri mükemmel değildir  Birçoğuyla ilişkimi estim  Birkaçını hiç yoktan kaçırdım  Birazıyla idare etmeye çalış  SORU SIFATI, SORU ZARFI VE SORU ZAMİRİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SORU SIFATI Soru sözcüğü sıfat tamlaması oluşturur  Soru sözcüğünün yanıtı da bir sıfat tamlamasıdır  NASIL HANGİ NEREDEKİ + AD KAÇINCI KAÇTA KAÇ NE KADAR Nasıl bir kitap istiyorsun? İyi bir kitap  Hangi evde oturuyorsun? Şu evde Neredeki okulda okuyorsun? Karşıki okulda  ÖYSde kaç Türkçe yaptın? Ellisekiz Türkçe SORU ZARFI Bir soru sözcüğünün soru zarfı sayılabilmesi için yanıtının da zarf veya zarf öbeği olması gerekir  Soru sözcüğü eylem veya eylemsiyi niteler  NASIL NE ZAMAN NE + EYLEM NEDEN NİYE NİÇİN Buraya nasıl geldin? Koşarak  Erzuruma ne zaman gidiyorsun? Üç ay sonra  Neden düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar  Yaşlandığım için  Ne sırıtıp duruyorsun? (Niçin) İçimden öyle geldiği için  SORU ZAMİRİ Bir soru sözcüğünün zamir sayılabilmesi için yanıtının ad veya zamir olması gerekir  Soru sözcüğü adın yerini tutar  KİM NE + Durum Ekleri HANGİSİ KAÇ + çekim eki Beni kim aradı? Ayşe (o) Çarşıdan ne aldın? Kalem Seni hangisi dövdü? Şu (bu, o, öteki) Bu saate kadar neredeydiniz? Dersanedeydik  Sınavı kaçınız kazandı? Üçümüz  D İ K K A T Neden? soru sözcüğünün yanıtı kimi zaman zamir, kimi zaman zarf olabilir   Türü belirleyen verilen yanıttır   Çocuklar neden korkarlar? Çocuklar iğneden korkarlar  (Zamir) Çocuklar yalnız kaldıkları için korkmuşlar  (Zarf) | 
|   | 
|  | 
|  |