Zamirin Tanimi-Zamir Çeşitleri |
08-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zamirin Tanimi-Zamir ÇeşitleriZAMİRİN TANIMI-ZAMİR ÇEŞİTLERİ Z A M İ R İsim olmadıkları halde ismin yerini tutan sözcüklerdir ÖZELLİKLERİ 1- Anlam kapsamı bakımından en geniş sözcüklerdir Bu nedenle sayıları çok az olan zamirler, bütün kavramları ve varlıkları karşılayabilir 2- Çekim sırasında kök değiştirebilir Ben Bana Sen Sana 3- Adlar gibi çekimlenirler KİŞİ ZAMİRLERİ Kişilerin adlarının yerine kullanılan sözcüklerdir Ben Sözü söyleyen I Tekil kişi Sen Kendisine söz söylenen II Tekil kişi O Sözü edilen III Tekil kişi Biz I Çoğul Siz II Çoğul Onlar III Çoğul Dönüşlülük Zamirleri: Kendi öz Bu kişi zamirleri; I Tekil, II Tekil, III Tekil, I Çoğul, II Çoğul, III Çoğul kişinin yerine kullanılabilir İŞARET ZAMİRLERİ Nesnelerin adının yerini işaret yoluyla belirten sözcüklerdir bu şu o tek başlarına bir kavramın, nesnenin yerini tuttuğunda işaret zamiri olur Bunlar, şunlar, onlar da, işaret zamiri olarak kullanılır BELGİSİZ ZAMİR Yerlerini, tuttukları varlıkları kesinlik kazandırmaksızın belirten sözcüklerdir Herkes, biri, bazısı, birkaçı, şey, kimi, başkaları, başkası, çoğu NOT: Kimi belgisiz sıfatlar belgisiz zamire dönüşebilir Çoğu öğrenciler çoğu Kimi insanlar kimi SORU ZAMİRLERİ Varlıkların yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir Kim, ne, hangisi, neler, kimler, kimin, neyin, hangisinin, nereye, kaçıncısı, nesi, neyi NOT: Karma sorulu cümlelerde mı soru edatı varsa soru anlamını edat sağlar Diğer soru anlamlı sözcükler soru fonksiyonunu kaybeder Nereye, kimin, nasıl gideceğini biliyor musun ? EK BİÇİMİNDEKİ ZAMİRLER İlgi Zamirleri : Kimi ad tamlamalarında tamlanan düşer, yerine ki ilgi zamiri getirilir Benim arkadaşım gelmemiş, seninki gelmiş İyelik Zamiri: Ad tamlamalarında kişi adlarıyla kurulan tamlamalarda tamlanana gelen iyelik eklerini iyelik zamiri kabul edenler vardır Benim - ev im Senin ev in Onun ev i Bizim ev imiz Sizin ev iniz Onların ev leri İŞARET SIFATLARI İLE İŞARET ZAMİRLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İŞARET SIFATLARI İŞARET ZAMİRLERİ * Varlıkların yerini işaret yoluyla gösterir Varlıkların adlarının yerini işaret yoluyla tutar * Tamlama biçimindedirler, addan önce gelirler Niteleme durumu yoktur * Çekim eki almamış sözcüklerdir Çekim eki alabilirler; kendilerinden sonra virgül kullanılabilir Bu Bu adama güvenilmez Yakına bulunan varlığı gösterir Buna güvenilmez Şu Şu adama güvenilmez Biraz uzaktaki varlığı gösterir Şuna güvenilmez O O adama Güvenilmez Ona güvenilmez Beriki Beriki adama güvenilmez Berikilere güvenilmez Böyle Böyle insanlara güvenilir mi? Böylelerine güvenilmez Öyle Öyle insanlara güvenilir mi? Öylelerine güvenilir mi? UYARI : Kimi durumlarda işaret zamirinden sonra çekim eki veya virgül kullanılmamış olabilir Bu tür cümlelerde işaret sözcüğünün sıfat mı yoksa zamir mi olduğunu anlamak için şu yöntem kullanılabilir YÖNTEM İşaret (ŞEY) + Ad Anlam bozulursa SIFAT Sözcüğü KİŞİ Anlam bozulmazsa ZAMİR Bu kalemi ben aldım Cümlesini Bu ŞEY kalemi ben aldım Biçiminde okursak anlam bozulur BU sözcüğü burada İŞARET SIFATIDIR Bu kalemdir diye mi aldın? cümlesini Bu ŞEY kalemdir diye mi aldın? biçiminde okursak anlam bozulmaz BU sözcüğü İŞARET ZAMİRİDİR Bu insanı iyi tanıyın Bu kişi insanı iyi tanıyın (İşaret sıfatı) Bu insana güven vermiyor Bu kişi insana güven vermiyor (İşaret zamiri) BELGİSİZ SIFATLA BELGİSİZ ZAMİRİN KARŞILAŞTIRILMASI BELGİSİZ SIFATLAR Varlıkların nitelik ve niceliklerinin belli belirsiz bildiren sıfatlardır Tamlama kurup adı nitelerler BİR Bir insan önce dürüst olmalı HER Her insana güvenilmez ÇOK Çok soru çözmelisiniz AZ Az parayla olmuyor bu işlerFAZLA Fazla kalemin var mı? FALAN Falan insanla karşılaştım HİÇBİR Hiçbir insan mükemmel değildir BİRÇOK Birçok arkadaşıma rastladım BİRKAÇ Birkaç soruyu hiç yoktan kaçırdım BİRAZ Biraz zor bir soruydu BELGİSİZ ZAMİRLER Varlıkların adlarını yerini belli belirsiz tutan sözcüklerdir Belgisiz zamirlerin niteleme görevi yoktur Çekim eklerini alırlar Birini tanıyamadım Tümüne güvenimi yitirdim Çoğunu şimdi çözdüm Fazlası göz mü çıkarır Falancayla takışmış Hiçbiri mükemmel değildir Birçoğuyla ilişkimi estim Birkaçını hiç yoktan kaçırdım Birazıyla idare etmeye çalış SORU SIFATI, SORU ZARFI VE SORU ZAMİRİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SORU SIFATI Soru sözcüğü sıfat tamlaması oluşturur Soru sözcüğünün yanıtı da bir sıfat tamlamasıdır NASIL HANGİ NEREDEKİ + AD KAÇINCI KAÇTA KAÇ NE KADAR Nasıl bir kitap istiyorsun? İyi bir kitap Hangi evde oturuyorsun? Şu evde Neredeki okulda okuyorsun? Karşıki okulda ÖYSde kaç Türkçe yaptın? Ellisekiz Türkçe SORU ZARFI Bir soru sözcüğünün soru zarfı sayılabilmesi için yanıtının da zarf veya zarf öbeği olması gerekir Soru sözcüğü eylem veya eylemsiyi niteler NASIL NE ZAMAN NE + EYLEM NEDEN NİYE NİÇİN Buraya nasıl geldin? Koşarak Erzuruma ne zaman gidiyorsun? Üç ay sonra Neden düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar Yaşlandığım için Ne sırıtıp duruyorsun? (Niçin) İçimden öyle geldiği için SORU ZAMİRİ Bir soru sözcüğünün zamir sayılabilmesi için yanıtının ad veya zamir olması gerekir Soru sözcüğü adın yerini tutar KİM NE + Durum Ekleri HANGİSİ KAÇ + çekim eki Beni kim aradı? Ayşe (o) Çarşıdan ne aldın? Kalem Seni hangisi dövdü? Şu (bu, o, öteki) Bu saate kadar neredeydiniz? Dersanedeydik Sınavı kaçınız kazandı? Üçümüz D İ K K A T Neden? soru sözcüğünün yanıtı kimi zaman zamir, kimi zaman zarf olabilir Türü belirleyen verilen yanıttır Çocuklar neden korkarlar? Çocuklar iğneden korkarlar (Zamir) Çocuklar yalnız kaldıkları için korkmuşlar (Zarf) |
|