![]() |
Edat ( İlgeç ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edat ( İlgeç )EDAT (İLGEÇ) Kendi başına bir anlamı olmayan, diğer söz ve söz öbekleriyle kullanıldığında anlam kazanan sözcüklerdir ![]() Kimi edatlar cümlede tek başına kullanılıyor olsa bile, anlamlı olması ancak cümle içinde kullanılmasına bağlıdır ![]() "İçin, kadar, göre, doğru, sonra, dolayı, beri, gibi, yalnız, ile…" belli başlı edatlardır ![]() Edatlar, sözcük türü olarak bağlaçlara yakın olduğundan bazen onlarla karıştırılabilir ![]() Önce karışan edatlardan başlayarak önemli olanları inceleyelim ![]() Edat olarak cümlede değişik anlamlar verecek biçimde kullanılır ![]() ![]() "Almanya'ya uçak ile gidecekmiş ![]() cümlesinde araç bildirir ![]() "Yarın arkadaşlar ile balığa gideceğiz ![]() cümlesinde birliktelik bildirir ![]() "Davranışının doğru olmadığını güzellikle anlat ![]() cümlesinde durum bildirir ![]() Burada "ile"nin edat ve bağlaç oluşu arasındaki ayrımı da belirtelim ![]() Cümlede "ile" sözünün olduğu yere "ve" sözünü koyduğumuzda anlam bozukluğu oluyorsa "ile" edat; olmuyorsa bağlaçtır ![]() "Ben öykü ile şiiri çok severim ![]() cümlesinde "ile" bağlaçtır ![]() ![]() "Ben öykü ve şiiri çok severim ![]() Ama; "Ben yıllardır öykü ile uğraştım ![]() cümlesinde "ile" sözcüğü yerine "ve" getiremeyiz: "Ben yıllardır öykü ve uğraşırım ![]() Görüldüğü gibi "ile" yerine "ve" getirilemiyor ![]() ![]() Bunların dışındaki edatları cümlelerle gösterelim ![]() "Buz gibi limonatayı içiverdi ![]() "Bu hediye etmek için mi aldın?" "Aslında onun kadar çalışmadım ![]() "Sabaha doğru eve varabildi ![]() "Şimdiye dek hiçbir konuda başarılı olamadın ![]() "O günden sonra Ayhan ile hiç görüşmedim ![]() cümlelerindeki altı çizili sözcükler edattır ![]() |
![]() |
![]() |
|