Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dong, mao

Mao Ze Dong

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mao Ze Dong

Mao Zedong ya da Mao Çe-tung Mao Zedong (Yardım·bilgi)(Çince: 毛澤東; Pinyin: Máo Zédōng), (26 Aralık 1893 - 9 Eylül 1976), Çin Komünist Partisinin (ÇKP) ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucu ve önderlerinden Çin'in Hunan eyaletinde doğdu 1943'ten itibaren ÇKP Politbüro Başkanı, 1945'ten itibaren ÇKP Merkez Komitesi Başkanı

Mao hakkındaki tartışmalar ölümünden yıllarca sonra bile hâlâ devam etmektedir Taraftarlarına göre Mao, büyük bir devrimci önderdir ve görüşleri Marksizmin gelişmiş yorumunu oluşturur Çin'deki destekçileri, Mao'yu 20 yüzyıldaki büyük Çin devletini yaratan siyasi ve askeri lider olarak görürler

Mao; Sağcı Karşıtı Kampanya, Büyük İleri Atılım, Kültür Devrimi gibi isimler verdiği, kolektifleştirmeyi de kapsayan çeşitli sosyo ekonomik projeler geliştirdi Bu projeler sayesinde güçlü, müreffeh ve eşitlikçi bir Çin yaratmayı hedefledi

Ancak genel görüş bu projelerin başarısız olduğu yönündedir[kaynak belirtilmeli] Eleştirmenler, Mao'yu on milyonlarca Çinlinin ölümüne sebep olmakla, Çin kültürüne, toplumuna, iktisadına ve dış ilişkilerine zarar vermekle suçladılar[kaynak belirtilmeli] Mao, bazı uluslararası çatışmalara taraf olduğu için Çin dışında tepki topladı[kaynak belirtilmeli] Günümüzde Çin'de hala resmen saygı görmekle birlikte, Çin hükümeti adını nadiren anmakta, Maoist siyasetten gitgide uzaklaşmaktadır[kaynak belirtilmeli] Ölümünden sonra Mao'nun Çin siyasetine etkisi azalmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com