Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşık, mahzuni, şerif

Aşık Mahzuni Şerif

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aşık Mahzuni Şerif

Aşık Mahzuni Şerif

'' Bizim suçumuz, şerefimiz'dir ! ''

- Aşık Mahzuni Şerif -

1940’lı yılların başında doğmuştur Oniki yaşından bu yana halk ozanlığı geleneğini devam ettirmektedir Toplumsal sorunların neden ve sonuçlarını sorgulayan, toplumsal hemen her konuyu eserlerinde bilinçlendirici bir şekilde dile getiren günümüz halk ozanlarındandır

Ne dedimse halka hiç yaramadı

Ben gittikten sonra ararlar beni

Boşa cahillerin gözü karardı

Kuru çene ile yorarlar beni

Mahzuni Şerif'im gayri gam yemem

Ondan ötesini kimseye demem

Ufak vücuduma kefen istemem

Varsa insanlıkla sararlar beni

1938 yılının bir sonbahar günüydü, o günün yarısında Döndü ananın ağrısı bitecekti Ama daha küçük yaşlarda o dünyaya getirdiği bebe; bağlamasını yoksul halkının dertleriyle, ağıtlarıyla ağlatacak, giderek daha duyarlı, daha toplumcu içerik kazandıracaktı dizelerine

İlk yıllarda mezhepsel çelişkileri yergili bir dille betimlerken, daha sonra halk dertlerini dile getirmeye çalışacak, o nedenle de bazı politik baskılar görecekti Hak ile halkı birleyerek emeği savunacak, emeğin savaşımını verecekti

Mahzuni Şerif tüm baskılara karşı haklıların simgesi olarak <<bizim suçumuz, şerefimiz>> dir diyecekti Coşkulu yüreğiyle çağdaşlarına göre daha çok üretiyor, özgün söz ve müziğiyle Türk folklor üne kaynak oluşturuyordu Ama ne yazık ki onun, şiirine kendi adı konulmuyor, baş^kaları onun sırtından çıkar sağlıyordu

Mahzuni sazını eline aldığı günden bu yana her türlü sömürüye karşı savaşımın içinde birleştirici söz öğelerini kullanıyor, böylece kendine özgü bir yol çiziyordu

Aşık Mahzuni'yi anlatmak için bir noktayı, içtenlikle vurgulamak istiyorum Ozanımız <<Neyzen>> gibi biraz demlidir, ama bu duyarlı olmanın bir gereğiydi; doğaçtan söyleyebilmesi için dem onda olumlu etki yapıyordu dem de olsa az almak zorun^daydı, çünkü sağlığının ve sanatının koşulları böyle gerektiriyordu O, aşıklık geleneğini yerine getirirken halkın gözü, kulağı olmaya özen göstermeliydi

1960 ile 1980 yılları arasında yurt dışında bir kez Avustralya, çok kez de Avrupa'da konserler vererek, yine ulu^suna, halkına sevgiler gönderiyor; <<dünya tembellerin, haksızların değil, çalışanların, haklıların olmalıdır>> diyerek sarı sazın tellerini inletiyordu

Umarım ki ozanımız Mahzuni Şerif bundan böyle de, yaşadığı sürece birliği, erliği, güzelliği toplumsal ve evrensel içerikli dizelerde sevgili halkımıza duyurmanın kıvancını yaşar

A İhsan Aktaş

Yapıtları:
  • Sora Sora
    Divane ettin aklımı
    Taştan taşa vura vura
    Aradım can yoldaşımı
    Baştan başa sora sora
    Kimi yanar kimi söner
    Kimi iner kimi biner
    Saraylar virana döner
    Baştan başa dura dura
    Gir Mahzuni dost bağına
    Kar yamış dostluk dağına
    Gençliğim ömrüm çağına
    Baştan başa yara yara
    Şu Dünyanın Aleni
    Kolay değil şu dünyanın aleni
    Kuru lafla sürülmez ki süreyim
    Tutupta nefsime idam kararı
    Vicdan vardır verilmez ki vereyim
    İçime akıyor gözümün yaşı
    Ne kadar zor olur ahbalan taşı
    Erciyes Dağı’nda uçan bir kuşu
    Kör gözünen görülmezki göreyim
    Kalkmadı dizimin gayrı dermanı
    Ekin ektim yapamadım harmanı
    Suçum yokken beyler vermiş fermanı
  • Dost Mahzuni verilmez ki vereyim

'' Dünya tembellerin, haksızların değil ,

çalışanların, haklıların olmalıdır ! ''

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com