Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
pınar, selahattin

Selahattin Pınar

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Selahattin Pınar

Yeni klasik Türk müziği bestecilerinin en önemlilerinden biri olan Selahattin Pınar, ilköğrenimini babasının kadı olarak görevli bulunduğu Çal, Serez ve Edirne'de sürdürüp tamamladı 1911"de babasının Denizli millet­vekili olması üzerine, ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti Müzikle, bu sı­rada ut çalarak ilgilenmeye başladı Müziğe olan ilgisi nedeniyle İtalyan Ticaret Mektebi'ndeki öğrenimini bi­tirmeden, okuldan ayrıldı 19 20'de Atâ Bey, Udi Sami Bey, Tamburi Kadıköylü Fahri Bey, Hanende Arap Ce­mal Bey gibi arkadaşlarıyla Dar-ül-Feyz-i Musiki Cemiyeti'ni kurdu (bu cemiyet, günümüzdeki Üsküdar Musi­ki Cemiyeti'nin başlangıcını oluştur­muştur) Selahattin Pmar, bu cemiyet­te Udi Sami Bey, Üsküdarlı Bestenigâr Ziya Bey, Neyzen Yusufpaşazade, Enderunlu Celâl Bey, Ali Rifat Bey, Kaşıyarık Hüsamettin Bey ve Muallim Kâzım Bey'den ders alarak şarkı meşk etti, ut dışında tambur ve viyo­lonsel çalmasını öğrendi Kimi şarkı­larını plağa okudu

BESTECİLİĞİ
Bestecilik alanında özgün bir yaratı­cılığı olan Selahattin Pınar'ın ilk ya­pıtı, Adliyeci Senini Bey'in "Mülkün ne yaman şûle-i ikbâli karardı" dizesiyle başlayan şiirini besteleyerek yaptığı Kürdilihicazkâr Şarkı'dır (1919) Bütün bestelerinde belirgin bir duygusallık, kendisine özgü bir üslup vardır Sözlerle beste uyuşmasında kusursuz bir başarı sağlamıştır Sela­hattin Pmar 80'den fazla şarkı ve dört saz eseri besteledi, bunların dışında birçok film şarkısı ve çalgı müziği de yaptı Şarkılarının sözlerini edebiyat değerlerine göre titizlikle seçen Selahattin Pınar'ın, şiirlerini bestelediği ozanlar arasında Yahya Kemal Beyatlı, Yunus Emre de vardır

Eserleri:
Hicaz şarkı (curcuna): Anladım sev­meyeceksin beni sen, nazlı çiçek (M N Irmak'ın; 1928);

Kürdilihicazkâr şarkı (sengin semai): Bir gizli yalan söyle de aldal beni, kandır (MN Irmak'ın: 1930);

Kürdilihicazkâr şarkı (curcuna): Gel gitme kadın, ruhumu hicranına yak­ma (C Barbarosoğlu'nun; 1930);

Kürdilihicazkâr şarkı (aksak): Nere­den sevdim o zalim kadım (Y Z Ortaç'ın; 1931);

Evç şarkı (Türk aksağı): Gözyaşlannız kalbime toplanmış, emeldi (M N Ir­mak'ın; 1932);

Hüzzam şarkı (Türk aksağı): Ümmidini kirpiklerine bağladı gönlüm (N R Efe'nin; 1932);

Rast şarkı (curcuna): Yalnız benim olel yüzüne bakma sakm sen (MN Ir­mak'ın; 1933);

Hüzzam şarkı (curcuna): Gecenin ma­temini aşkıma örtüp sarayım (1934);

Nihavend şarkı (curcuna): Geçti öm­rüm yine hâlâ ben bin dert ileyim (V Bingöl'ün; 1937);

Mufaayyerkürdi şarkı (curcuna): Ba­kışı çağırır beni uzaktan (F E Baksı' nın; 1943);

Karcığar şarkı (aksak): Dile düştüm senin yüzünden yine (F E Baksı'nın; 1949);

Evcârâ şarkı (aksak): Söndü yâdımda akisler gibi aşkın seheri (M N Ir­mak'ın; 1949);

Hisarbuselik şarkı (aksak): Beni de alın ne olur koynunuza hatıralar (B S Ediboğlu'nun; 1954); vb

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com