Selahattin Pınar |
08-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Selahattin PınarYeni klasik Türk müziği bestecilerinin en önemlilerinden biri olan Selahattin Pınar, ilköğrenimini babasının kadı olarak görevli bulunduğu Çal, Serez ve Edirne'de sürdürüp tamamladı 1911"de babasının Denizli milletvekili olması üzerine, ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti Müzikle, bu sırada ut çalarak ilgilenmeye başladı Müziğe olan ilgisi nedeniyle İtalyan Ticaret Mektebi'ndeki öğrenimini bitirmeden, okuldan ayrıldı 19 20'de Atâ Bey, Udi Sami Bey, Tamburi Kadıköylü Fahri Bey, Hanende Arap Cemal Bey gibi arkadaşlarıyla Dar-ül-Feyz-i Musiki Cemiyeti'ni kurdu (bu cemiyet, günümüzdeki Üsküdar Musiki Cemiyeti'nin başlangıcını oluşturmuştur) Selahattin Pmar, bu cemiyette Udi Sami Bey, Üsküdarlı Bestenigâr Ziya Bey, Neyzen Yusufpaşazade, Enderunlu Celâl Bey, Ali Rifat Bey, Kaşıyarık Hüsamettin Bey ve Muallim Kâzım Bey'den ders alarak şarkı meşk etti, ut dışında tambur ve viyolonsel çalmasını öğrendi Kimi şarkılarını plağa okudu BESTECİLİĞİ Bestecilik alanında özgün bir yaratıcılığı olan Selahattin Pınar'ın ilk yapıtı, Adliyeci Senini Bey'in "Mülkün ne yaman şûle-i ikbâli karardı" dizesiyle başlayan şiirini besteleyerek yaptığı Kürdilihicazkâr Şarkı'dır (1919) Bütün bestelerinde belirgin bir duygusallık, kendisine özgü bir üslup vardır Sözlerle beste uyuşmasında kusursuz bir başarı sağlamıştır Selahattin Pmar 80'den fazla şarkı ve dört saz eseri besteledi, bunların dışında birçok film şarkısı ve çalgı müziği de yaptı Şarkılarının sözlerini edebiyat değerlerine göre titizlikle seçen Selahattin Pınar'ın, şiirlerini bestelediği ozanlar arasında Yahya Kemal Beyatlı, Yunus Emre de vardır Eserleri: Hicaz şarkı (curcuna): Anladım sevmeyeceksin beni sen, nazlı çiçek (M N Irmak'ın; 1928); Kürdilihicazkâr şarkı (sengin semai): Bir gizli yalan söyle de aldal beni, kandır (MN Irmak'ın: 1930); Kürdilihicazkâr şarkı (curcuna): Gel gitme kadın, ruhumu hicranına yakma (C Barbarosoğlu'nun; 1930); Kürdilihicazkâr şarkı (aksak): Nereden sevdim o zalim kadım (Y Z Ortaç'ın; 1931); Evç şarkı (Türk aksağı): Gözyaşlannız kalbime toplanmış, emeldi (M N Irmak'ın; 1932); Hüzzam şarkı (Türk aksağı): Ümmidini kirpiklerine bağladı gönlüm (N R Efe'nin; 1932); Rast şarkı (curcuna): Yalnız benim olel yüzüne bakma sakm sen (MN Irmak'ın; 1933); Hüzzam şarkı (curcuna): Gecenin matemini aşkıma örtüp sarayım (1934); Nihavend şarkı (curcuna): Geçti ömrüm yine hâlâ ben bin dert ileyim (V Bingöl'ün; 1937); Mufaayyerkürdi şarkı (curcuna): Bakışı çağırır beni uzaktan (F E Baksı' nın; 1943); Karcığar şarkı (aksak): Dile düştüm senin yüzünden yine (F E Baksı'nın; 1949); Evcârâ şarkı (aksak): Söndü yâdımda akisler gibi aşkın seheri (M N Irmak'ın; 1949); Hisarbuselik şarkı (aksak): Beni de alın ne olur koynunuza hatıralar (B S Ediboğlu'nun; 1954); vb |
|