08-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İnsanı Genç Kılan 3 Vitamin
Antioksidan etkisi gösteren bu gıdalar hastalıkları önlüyor  
A, C ve E vitamini, antioksidan etki göstererek serbest radikallerin hücrelere zarar vermesine engel olarak yaşlanmayı yavaşlatıyor Ancak bu ürünlerin gereksiz yere veya fazla kullanımının da ters etkilerinin olabileceğini de hatırlatıyor uzmanlar  
Yaşlanma sürecinde kalıtımın, çevresel faktörlerin ve yaşam şeklinin önemli yeri var Ancak çevresel faktörler ve yaşam şekli bu sürecin neredeyse yüzde 70?*ini etkiliyor Bu oldukça yüksek bir oran Kalıtımsal özellikleri henüz kontrol edemediğimize göre çevresel faktörleri ve yaşam tarzını kontrol ederek genç kalmayı veya sağlıklı yaşlanmayı sağlamak mümkün olabilir İşte buradaki en önemli kontrol basamaklarından birisi beslenme davranışı  
Beslenmenin çeşitlendirilmesi, tek gıdaya yönelmemek gibi beslenme davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi için önemlidir Eğer bazı gıda grupları uzun süreli olarak tüketilmiyorsa, bu gıdaların içerdiği bazı vitamin ve mineraller yeterli alınmıyor demektir Örneğin; süt ve süt ürünleri içinde yer alan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sütlü tatlılar gibi gıdaların hiçbiri uzun süredir tüketilmiyorsa kalsiyum minerali yönünden eksik besleniliyor demektir Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken görevlerini yapamayacak ve metabolizmada bazı eksiklikler oluşacaktır
Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gösteriyor Antioksidan olarak adlandırdığımız bu öğeler hücrelere serbest radikallerin zarar vermesine engel olurlar Her insanın vücudu ve her hücre serbest radikallerle karşı karşıya kalabilir ve bu maddeler hücrenin zarar görmesine neden olur Bu durum hastalıklara yakalanma riskini artıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır Bu nedenle gıdalarla yeterince antioksidan almak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek ürünlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruyucu olacaktır Ancak bu ürünlerin gereksiz yere veya fazla kullanımının da ters etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir Antioksidan etki gösteren vitaminlerin içinde A, C ve E vitaminleri yer alır
Fitoöstrojenler: Soya ürünleri, kurubaklagiller, çekirdekli üzüm
Beta karoten, Likopen: Domates, havuç, ıspanak
Kateşinler: Siyah ve yeşil çay
Genç ve sağlıklı kalmak için beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler:
Her gün 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin Bunun bir kısmını taze ve çiğ olarak tüketin,
Günlük beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla az miktarda badem, ceviz, fındık tüketin
Ancak aşırıya kaçmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,
Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzak durun,
Günde 2-2,5 litre su tüketin,
Haftada 2 kez balık tüketmeye çalışın,
Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl ürünlerini tercih edin Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinç gibi
Bugün
|
|
|