Prof. Dr. Sinsi
|
Hastanelerde İki Sağlık Skandalı
İzmir Ege Doğumevi Hastanesi'nde doğum yapan Çimen Caran, 2 metrelik bez yüzünden ölüm tehlikesi atlatırken, Denizli'de Emine'lerin karışması nedeniyle bir kadının rahmini aldılar
Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ikinci çocuğunu doğuran Çimen Caran'ın (25) rahminde sargı bezi unutan doktorlar, büyük bir sağlık skandalına imza attı 2 5 ay önce doğum yapan Caran'ın rahmindeki kanamayı durdurmak için tampon olarak konulan iki metre uzunluğundaki sargı bezi, doktorlar tarafından unutuldu Halsizlik ve bitkinlikten bitap düşen, 64 kilogramdan 58 kilograma inen Caran, geçtiğimiz hafta acı veren bir sancıyla koştuğu tuvalette sargı bezini düşürdü Hastane Başhekimliği, olayı doğrulurken, ilgili doktor ve hemşireler hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü de annenin şikayeti üzerine doğumda görev alan doktor ve hemşireler hakkında soruşturma başlattı Doktorlar, genç kadının kan zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirmemesini bir mucize olara niteledi
DEPRESYONA GİRDİ
Bir bisküvi fabrikasında finans sorumlusu olarak çalışan İsmail Caran ve aynı fabrikada şef olarak görev yapan Çimen Caran (25) çiftinin ikinci çocuğu, 11 Haziran 2008'de dünyaya geldi Kadın ve Doğum Hastalıkları doktoru Opr Dr Melika Pelin Çiçek tarafından gerçekleştirilen normal doğumun ardından Çimen Caran, aynı gün akşam üzeri taburcu edildi Ahmet (8) isminde bir oğulları olan çift ikinci çocuklarına Buse Nur adını verirken, sevinçleri uzun sürmedi Çimen Caran, başdönmesi, halsizlik gibi şikayetlerini doğuma bağlasa da, sıkıntıları bitmek bilmedi Doğumdan bir ay sonra iştahı kesilen Çimen Caran'da, adet düzensizlikleri de başgösterdi Bir tıp merkezinde nöroloji uzmanına muayene olan Caran, depresyona girdi ve sakinleştirici ilaçlar almaya başladı Kızı iki aylık olduğunda bu kez Çimen Caran kötü kokulardan şikayetçi oldu Eşiyle sürekli tartışan Caran, korkusundan işine de gidemedi Caran çifti ayrılık noktasına kadar geldi Caran, geçtiğimiz hafta, 23 Ağustos günü acı veren bir sancıyla evindeki tuvalete gitti
Tuvalette bebek doğurur gibi ıkındığını belirten anne, vücudunda iki buçuk aydır taşıdığı bezi düşürdü Caran, top şeklini alan kanlı sargı bezini görünce gözlerine inanamadı Rahminde çürüyen bezin yaydığı kötü kokunun dikkatini çektiğini belirten Caran, "İlk başta yaşadıklarımın doğumdan kaynaklandığını düşündüm Yemek yiyemedim, halsizlik ve başdönmesi yaşadım Depresyona girip ilaç almaya başladım Bezi düşürdükten sonra konuştuğum doktorlar zehirlenme nedeniyle ölmediğim için şanslı olduğumu söyledi Bu nasıl hastane, bunlar nasıl doktor" dedi
ORAYI DÜZELTİN
Doğum hastanesinde doğuma yaptıran doktorun kendisine kötü davrandığını öne süren Caran, "Beni doğum odasına yürüterek götürdüler 'Hastanede tekerlekli sandalye mi yok?' Doğumu yaptıran bayan doktor bana sürekli 'Bıktım senden, bağırmadan ıkınacaksın' dedi Ona yalvardım ama bana söylenmeye devam etti Doktor, doğumdan sonra 'Sana hakkımı helal etmiyorum' diye bağırdı Kabus dolu saatler yaşadım Doğum servisinde hamileler sancı çekerken, hemşireler kendi aralarında konuşup gülüyor Plastik eldivenleri balon gibi şişirip balonun üzerine resim çiziyorlar Bir daha asla o hastaneye gitmem Kim yapacaksa o hastaneyi düzeltsin Hamileler ızdırap çekmesin" diye konuştu
KABUL ETTİLER
Ailenin şikayeti üzerine İl Sağlık Müdürlüğü hastanedeki doğuma giren doktor ve hemşireler hakkında inceleme başlattı Çimen Caran, hastanede yaşadıkları nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na da maddi ve manevi tazminat davası açacağını belirterek, "Bu kabusu başkası yaşamasın" diye konuştu
Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği yetkilileri ise, Çimen Caran'ın rahminde sargı bezi unutulduğunu kabul etti İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen evrak üzerine doğumu gerçekleştiren ekip hakkında soruşturma başlatıldığını belirten yetkililer, "Hastanemizde yılda 10 bin doğum oluyor Doktor, hemşire ve ebeler çok yoğun olarak çalışıyor Yoğunluk bu hatanın yapılmasında önemli bir etken Ancak bu hata yapılmamalıydı Normalde doğum yapan annenin doğum sonrası rahmi kontrol edilir Ancak bu vakada bu kontrol unutulmuş olabilir Araştırıyoruz" açıklamasında bulundu
Ölebilirdi ucuz kurtulmuş
Özel Gazi Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Mustafa Eminoğlu, bezin ürettiği mikropların kanı zehirleyerek ölüme yol açabileceğini söyledi Prof Dr Eminoğlu, şöyle konuştu: "Anne ucuz kurtulmuş Vajinada kanama gelişirse doktorun rahat çalışması için kanamanın olduğu bölgeye bir tampon yerleştirilir Dikiş atıldıktan sonra tampon çıkartılır Bezin unutulmasında doktorundan hemşiresine kadar herkesin hatası vardır Bezin içeride unutulmasını önlemek amacıyla bezden dışarıya sarkan bir ip bırakılması gerekiyor Ekip böylece operasyonu bitirdikten sonra içeride bir parça kaldığını hatırlar Bazen kadınlar adet dönemlerinde koydukları pedi unutur ve kötü kokular gelir Bu durum bile kanın zehirlenmesine ve ardından da ölüme yol açabilir Bezi iki buçuk ay vajinasında taşıyan kadın rekor kırmış Bünyesi tehlikedeymiş Bezi düşürdüğüne göre tehlike geçmiş "
Emineleri karıştırınca hatayla rahmini aldılar
Ege'de meydana gelen bir başka sağlık skandalı da isim benzerliğinden kaynaklandı İdrar yollarındaki rahatsızlık nedeniyle ameliyat olmak üzere Denizli Devlet Hastanesi'ne yatan Emine Çelik'in yanlışlıkla rahmi alındı Emine adlı bir başka hastayla karıştırılan beş çocuk annesi Emine Çelik, korkunç hata üzerine ameliyat ekibinden şikayetçi oldu Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılırken, Sağlık Bakanlığı müfettiş görevlendirdi
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne göz ameliyatı için giden kadının rahminin alınmasıyla yaşanan skandalın benzeri iki hafta önce Denizli Devlet Hastanesi'nde sergilendi Emine Çelik (39), idrar yollarındaki bir rahatsızlık için yaklaşık iki ay önce Kadın Doğum Uzmanı Dr Murat Çelik'e muayene oldu Dr Murat Çelik, hastanın küçük bir operasyon geçirmesi gerektiğini söyledi Aralıklarla Emine Çelik'i birkaç kez muayene eden Murat Çelik, Ağustos başında ameliyat için gün verdi, ancak kendi rahatsızlığı nedeniyle ameliyatı 13 Ağustos'a erteledi Emine Çelik, 13 Ağustos'ta hastanenin Kadın Doğum Servisi'ne yatırılarak ameliyat olmayı beklemeye başladı Bu sırada rahminde kist olan ve ameliyata alınacak Emine Çalıkuşu (50) da aynı servise yatırıldı Aynı odada ameliyat olmayı bekleyen Emineler karıştırıldı Emine Çalıkuşu'nun doktoru Ali Ünsal Yozgatlı, ameliyathanede hastasını beklerken, bu sırada Dr Murat Çelik, işi çıkınca ameliyathaneden ayrıldı Çelik'in hastası Emine Çelik ameliyathaneye alındı Doktor Ali Ünsal Yozgatlı, Emine Çelik'i kendi hastası Emine Çalıkuşu ile karıştırdı Yozgatlı, idrar yollarında küçük bir operasyon yapılması gereken Emine Çelik'in rahmini aldı
SÜREKLİ AĞLIYOR
Emine Çelik'in kayınbiraderi Şirin Çelik, Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr Murat Çelik, Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr Ali Ünsal Yozgatlı ve ameliyat ekibinden şikayetçi olduklarını söyledi Şirin Çelik, "Yaklaşık iki ay önce Emine Çelik, doktor Murat Çelik'e muayene oldu Doktor, idrar yollarında sızıntı olduğunu, küçük bir operasyonla bu sorunun giderileceğini söylemiş Emine, birkaç kez daha Dr Çelik'in özel muayenesine gitmiş O gün Dr Murat Çelik, Emine Çelik'le birlikte ameliyathaneye kadar çıkmış Ancak işim var diye dışarı çıkmış Dr Ali Ünsal Yozgatlı, kendi hastası Emine Çalıkuşu'yu beklerken Emine Çelik'i ameliyathaneye sokmuşlar Emine Çalkuşu'nun rahmi alınacakmış Emine Çelik'i kendi hastası sanan doktor, onun rahmini almış" dedi Şirin Çelik, Dr Yozgatlı'nın kendilerine "Üzgünüz hastalar karışmış, Emine Çelik'in rahmini aldık' dediğini belirtti, savcılığa ve valiliğe suç duyurusunda bulunduklarını söyledi Şirin Çelik, Emine Çelik'in olaydan sonra psikolojisinin bozulduğunu, sürekli ağladığını sözlerine ekledi
SORUŞTURMA AÇILDI
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Canural, doktorların hastalarını karıştırdığını söyledi Hatası bulunanların cezalarını çekeceğini kaydeden Canural, "Planlı programlı yapılan bir ameliyatta böyle bir hata gerçekleşmiş Kontrol edilmesi gerekirdi Ameliyat kolay bir şey değil Sağlık Bakanlığı'na durumu bildirdik Bakanlık bir müfettiş görevlendirdi" dedi Canural, "İsimleri aynı, soyadları benzeyen ve birbirine yakın ameliyat yapılması planlanan iki hastadan biri, sadece ismiyle çağrılıp ameliyat salonuna götürülmüş Yanlışlıkla diğer hasta ameliyat edilmiş Doktor, hastanın yüzü kapalı olduğundan kendi hastası olmadığını fark edememiş Dünyanın bütün medeni hastanelerinde uygulanması gereken ameliyat öncesi prosedürler ve kurallar hastanemiz idaresince konulduğu halde, bu kurallara uymadan operasyonu başlatan, gerçekleştiren ve sonlandıran ameliyat ekibi hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı Olaya savcılık el koydu" diye konuştu Dr Canural, gerekli işlemler ve soruşturma sonuçlanmadan doktorların açığa alınmayacağını işaret ederek, "İçlerinde kusurlu olmayanlar olabilir Gerekenler yapılacak Yanlış operasyon uygulanan Emine Çelik'e hastane idaresince medikal ve psikolojik destek sağlandı Belirli aralıklarla kontrole gelmesi ve tedavisinin hastane olarak sürdürülmesine karar verildi Hastayı odasından ameliyathaneye götüren iki hasta bakıcı, anestezi uzmanı, iki hemşire ve Dr Yozgatlı olmak üzere altı kişi hakkında idari soruşturma başlattık" diye konuştu
Suçlamaları kabul etmedi
Ameliyatı yapan Dr Ali Ünsal Yozgatlı, suçlamaları kabul etmedi Yanlışlığın personelden kaynaklandığını iddia eden Yozgatlı, "Olayda benim kusurum yok Soruşturma başlatıldı Konu hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağım" diye konuştu
Dr Murat Çelik ise ameliyat öncesi acil bir sezaryene girdiğini, bu operasyonun ardından Emine Çelik'i ameliyata almayı planladığını söyledi Çelik, "Ağustos başında ameliyatı yapacaktım ama zatürreye yakalanınca erteledim O gün ben sezaryen operasyonunu gerçekleştirirken hastamın rahminin alındığını sonradan öğrendim Benim kusurum yok" diye konuştu
Sorumlular cezasını çeksin
Yanlışlıkla rahmi alınan Emine Çelik, ameliyathaneye alındıktan sonra Dr Murat Çelik'in "İşim var" diyerek ayrıldığını iddia etti Emine Çelik, "Küçük bir operasyon geçirecektim Ameliyata girdim Gözlerimi yoğun bakım ünitesinde açtığımda rahmimin yanlışlıkla alındığını öğrendim İnşaat işçisi eşim Liyadin, doktorlara kızıyordu Doktorlar üzgün olduklarını, hata yapıldığını söylediler" dedi
Denizli Devlet Hastanesi, Dr Murat Çelik ve Dr Ali Ünsal Yozgatlı'dan şikayetçi olduğunu belirten Emine Çelik, "Defalarca muayene oldum Küçük bir operasyon olacaktı Ancak 'Üzgünüz hata yaptık' dediler Sorumlular cezasını çeksin Bunun peşini ömür boyu bırakmayacağım" diye konuştu (YALÇIN BAĞBOZAN - UFUK SOYHAN )
(YENİ ASIR)
|