![]() |
Kalbiniz İçin 8 Öneri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalbiniz İçin 8 ÖneriAvrupa Kardiyoloji Derneği’nin kalp hastalıklarından korunma ve tedavi klavuzu, kalbimiz için yapmamız ve yapmamamız gerekenleri sekiz maddede topluyor ![]() Son klavuzun hazırlanmasında çalışan Yunanistan Harokopio Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Antonis Zampelas, toplam yağ alımının azaltılmasıyla kardiyovasküler risklerin yüzde 20’nin altına indirilmesinin amaçlandığını söyledi ![]() Avrupa Ateroskleroz Derneği’nin 77 ![]() ![]() ![]() Etiketleri mutlaka okuyun 48 bin kişide toplam yağ alımıyla ilgili yapılan bir çalışmayı anlatan Zampelas, şunları söyledi: “Tüm nüfusta günlük doymuş yağ alımı oranı yüzde 10 oranında olmalı, eğer kişinin aileden gelen riskleri varsa bu oran yüzde 7’ye kadar inmeli yani hayvansal yağlar azaltılmalı ![]() ![]() ![]() ![]() Hazır gıdaların çoğunda bulunan trans yağ asitlerinin artık terk edilmeye başlandığını söyleyen Zampelas, bisküvi, margarin gibi ürünlerin hidrojene içermeyen yağlardan üretilmeye başlandığını belirtti ![]() ![]() Haftada 1 - 2 kez balık yenmesini öneren Zampelas, kahverengi pirinç, ekmek gibi tam tahıllı ürünleri de günde üç kez tüketenlerde kalp damar hastalıkları riskinin yüzde 25 - 30 azaldığını belirtti ![]() “Bitkisel kökenli bir beslenme biçimi olan ve işlenmemiş ürünlerin tüketimini esas alan Akdeniz türü beslenme bu açıdan çok uygundur” diyen Zampelas, Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin klavuzunda yer alan sekiz öneri hakkında şu bilgileri verdi: 1- Toplam enerji alımı sağlıklı bir kilonun sürdürülmesini sağlayacak kadar olmalıdır ![]() 2- Tüketilen toplam yağ alımı miktarı kısıtlanmalı, doymuş yağların (hayvansal kökenli yağlar) ve trans yağ asitlerinin (işlenmiş gıdalarda bulunan hidrojenlenmiş yağların) tüketimi azaltılmalıdır ![]() ![]() 3- Beslenmedeki kolesterol alımı kısıtlanmalıdır ![]() ![]() 4- Hipertansiyon gelişimini önlemek için sodyum alımı azaltılmalı, potasyum alımı artırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Alkol tüketimi ılımlı ölçülerde olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar her gün tüketilmeli ![]() ![]() 7- Ek vitaminlerin bugüne dek bir yararı gösterilmediğinden alınmaları önerilmiyor ![]() ![]() 8- Kolesterolü yüksek olan kişilere fitosterollerin / fitostanollerin alımı önerilebilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|